Seçimlere çeyrek kala

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Pazar günü gerçekleşecek olan yerel seçimler öncesinde bugün son işlem günü. Geçtiğimiz son iki yerel seçim dönemine (2004 ve 2009) baktığımızda hisse senedi piyasalarımızın seçim öncesindeki son bir haftalık periyotta pozitif bir eğilim sergilediğini görmüştük. Aynı eğilimin bu seçimler öncesinde de, büyük bir sürpriz olmadığı takdirde, geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Son yaşanan iyimserlikte siyasi tansiyonun geçtiğimiz günlere göre azalması ve daha önemlisi Merkez Bankası’nın son PPK tutanaklarında ile munzam indirimi ve munzama faiz olasılıklarının gündeme getirilmesi etkili oldu. Tutanaklar sonrasında özellikle bankacılık sektörü hisselerinde görülen yükselişlerin oldukça dikkat çektiği söylenebilir.

Seçimler sonrasına baktığımızda ise sonuçlar her ne şekilde olursa olsun, son yaşanan hızlı yükselişin ardından yeni haftada piyasalarımızın kar satışları ile karşılaşma olasılığı oldukça yüksek. Öte yandan yerel seçimlerin ardından siyasi tansiyonun azaldığını değil, tam aksine artış kaydettiğini de görebiliriz.

Jeopolitik gelişmeler de göz ardı edilmemeli

Unutulmamalı ki yerel seçimlerin sergileyeceği sonuçlar sadece birkaç ay sonra gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de ışık tutacaktır. Şimdilik adayların belli olmamasına rağmen, yerel seçimlerde partilerin aldığı oy oranları destekleyecekleri Cumhurbaşkanı adaylarının alabileceği oy sayısına yönelik ipucu vermesi nedeniyle oldukça önemli olacaktır.

Makro verilerin etkisi azalacak

Yeni haftayla beraber yılın ikinci çeyreğine de gireceğiz. Bu dönemde yurtiçinde siyasi tansiyon yüksek kalırken, Fed’in politika patikasının netleşmesi ile yurtdışında makro ekonomik verilerin piyasa üzerindeki etkisinin geçtiğimiz döneme göre azaldığını görebiliriz. Ancak jeopolitik gelişmeler de göz ardı edilmemeli. Bu kapsamda özellikle Rusya-Ukrayna  gerginliği zaman zaman bölgede endişelerin artmasına neden olabilir.