Sedat Şahin de tahliye edildi

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, dün 26 sanığı tahliye etmesinin ardından, bugün de Asliye Mahkemesince tutuklanan bir sanığın daha salıverilmesine karar verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - “Taammüden adam öldürmeye azmettirmek”, “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” ile “gasp” suçlarından dolayı 2005 yılından bu yana tutuklu yargılanan Sedat Şahin tahliye edildi.

Kandıra ilçesindeki Kocaeli 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesi gereğince tahliye edilen Şahin'i alkışlarla karşıladı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, dün 26 sanığı tahliye etmesinin ardından, bugün de Asliye Ceza Mahkemesince tutuklanan bir sanığın daha salıverilmesine karar verdi. Yargıtay 1. Ceza Dairesi de yaklaşık 50 sanığın tutukluluk sürelerinin aşıldığı kanaatine vararak tahliye etti.

Tutukluluk sürelerini kısaltan 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 102. maddesinin yürürlüğe girmesi nedeniyle süren tartışmalar devam ediyor. Yargıtay 1. Ceza Dairesi çeşitli

“Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez” hükmü gereğince 5 yıllık süreyi dolduran yaklaşık 50 kişinin tahliyesine karar verdi. Tahliye kararlarının ardından sabah saatlerinde Yargıtay’a gelen bir kişi, oğlunun ölümüne sebep olan sanığın kanun gereğince tahliye edilmesi kararını protesto etti. Ayrıca, Dairenin önünde 15 Aralık 2010 tarihinden bu yana 800 dosyanın bulunduğu belirtiliyor.

Tahliyeler artabilir

Dün Yargıtay 9. Ceza Dairesi, CMK 250. maddesinde tanımlanan örgütlü suçlarda tutukluluk süresinin en fazla 10 yıl olabileceğine hükmederek, bu süreyi dolduran bazı tutukluların tahliyesine karar vermişti. Daire bugün de Asliye Ceza Mahkemesince tutuklanan bir sanığın daha salıverilmesine karar verdi.

Dairenin örgütlü suçlardan 26 sanık hakkında verdiği tahliye kararının ardından elinde 10 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan herhangi bir sanığa ilişkin dava dosyasının bulunmadığı öğrenildi. Fakat, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından daireye tutukluluklarla ilgili dosyaların gelmesi durumunda tahliyelerin artacağı belirtiliyor.

Daire, UYAP’ı inceleyerek ve Tetkik Hakimlerinin görüşleri doğrultusunda tahliye edilen 26 sanığa ait dosyaları belirledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir