Şehir endeksleri için bankalardan destek istedi

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, bankaları şehirlere ait borsa yatırım fonu çıkarmaya davet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye'de hisse senedi bakiyeli gerçek kişi yerli yatırımcı sayısının il nüfusuna oranında Karabük'ün yüzde 6,4 ile ilk sırada yer aldığını belirterek, "Hemşehri yatırımını geliştirmek için şehir endeksleri oluşturduk. Bu konuyla ilgili bankalara çağrı yapmak istiyoruz. Lütfen şehir endekslerini kullanın ve şehirlere ait borsa yatırım fonu çıkarın" dedi.

Erkan, Merkez Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenen "Finansal Eğitim ve Finansal Farkındalık: Zorluklar, Fırsatlar ve Stratejiler Konferansı"nın ikinci gününde, "Finansal eğitimin sermaye piyasası açısından önemi" konulu bir konuşma yaptı.

Dünyadaki yatırımcı profiline bakıldığında, hisse senedine yatırım yapan yatırımcının yetişkin nüfusa oranının yüzde 20 ile 50 arasında değiştiğini, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 2'lerde olduğunu ifade eden Erkan, çok düşük olan bu oranın yükselmesi için bazı çalışmalar yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

Bankalardan destek istedi

Türkiye'de hisse senedi bakiyeli gerçek kişi yerli yatırımcı sayısının il nüfusuna oranına dikkati çeken Erkan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Karabük, yüzde 6,4 ile ilk sırada. Kendi ilindeki şirkete ortak oldukları için... Karabük Demir Çelik Fabrikası, en yüksek oranlı halka açık şirketlerden biri. Ortakları Karabüklüler. Bu hemşehri yatırımını geliştirmek için şehir endeksleri oluşturduk. İMKB endeksinden ayrışmış, çok farklı performanslı şehir endekslerimiz var. Bir Tekirdağ, Konya'ya yönelik borsa yatırım fonu çıkarsak çok güzel olmaz mı? Şehir endeksi olmaksızın Karabüklüler bunu yapmışlar. Bu konuyla ilgili bankalara çağrı yapmak istiyoruz. Lütfen şehir endekslerini kullanın ve borsa yatırım fonu çıkarın. Dünyada bunun örneği yok. Özelikle bu konuda bankalarımızın desteğini istiyoruz. Biz zaten şehir endekslerini borsa yatırım fonu oluşturulsun diye çıkardık. Fakat bankalar bunu küçük diye dikkate almıyorlar. Bankaların yerel düşünmesinde fayda var. Söz konusu oranda en düşük temsil ise yüzde 0,1 ile Şırnak'ta."

Tek merkezle bu borsa olmaz

Erkan, konferans sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, planlanan halka arzlarda piyasalarda son günlerde yaşananlara rağmen bir ötelemenin söz konusu olmadığını, 12-13 başvurunun bulunduğunu söyledi.

İMKB'nin taşınmasıyla ilgili olarak ise Erkan, şunları kaydetti:

"Bize 2 tane operasyon merkezi lazım. Tek merkezle bu borsa olmaz. Yedeğimiz, ikizimizin olması şart. Ataşehir, bizim için çok önemli. Ataşehir'de yapmayı düşündüğümüz yedeğimiz için yürüttüğümüz arsa fizibilitesi 1-2 hafta içinde sonuçlanacak. Çalışmalar bitince orada bir mevcudiyetimiz olacak. Eski yerimiz de kalacak. Çünkü İstinye bizim için bir vitrin gibi..."

Hüseyin Erkan, İMKB'nin "olağanüstü bir yedek merkezi"nin de olması gerektiğine dikkati çekerek, "Bu, İstanbul dışında deprem riski bulunmayan bir yer olmalı. Ankara, Konya, Çankırı gibi Orta Anadolu şehirleri öne çıkıyor. Henüz fizibilite çalışmamız sonuçlanmadı" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir