Şehircilik şurası yarın başlayacak

Kentsel dönüşümde gelinen noktanın ve şehirlere kimlik kazandırılması konularının ele alınacağı 3 aylık şehircilik şurası yarın başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenecek olan Şehircilik Şurası, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yarın başlayacak.

Ana teması "Şehircilikte Yeni Vizyon" olan ve 3 ay sürecek olan şura, 4 ana komisyonda çalışmalarını yürütecek. Şehircilik Şurası'nın ana başlıklarını ise "Şehirlerimizde Kimlik Planlama ve Tasarım, Kentsel Dönüşüm, Şehirleşme Göç ve Uyum, Şehirleşmenin Yeni Vizyonunda Yerel Yönetimlerin Rolü" konuları oluşturacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde gerçekleştirilecek şuraya ilişkin bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm yasasında 5 yıllık süreçte uygulamalarda karşılaşılan sorunları, sıkıntıları, yanlışları aşabilecek bir formül üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

"Kentsel dönüşümde nerede tıkandık?"

Bakan Özhaseki, şurada ele alınacak konulardan ilkinin, kentsel dönüşümde aktif rol oynayan paydaşları bir araya getirerek, fikirlerinin alınıp "Bu işi daha hızlı, daha doğru nasıl yaparız" noktasında fikir yürütülmesi, "Nerelerde tıkandık" bunların konuşulması ve bir formül üretilmesi olduğunu kaydetti.

Türkiye topraklarının yüzde 42'sinin deprem kuşağında bulunduğunu anlatan Özhaseki, bu nedenle şuranın sonuçlarının önemine işaret etti. Özhaseki, "İstanbul'umuzun karşılaşabileceği depremdeki sıkıntıları düşündükçe benim uykularım yitiyor. Ankara'da oturan bir bakan olarak benim uykum yitiyorsa, kayboluyorsa ve endişeleniyorsam oradaki yöneticilerin hiç uyumaması lazım. Bütün bunları bir hız içerisinde ve doğru bir mantıkla çözmemiz icap ediyor" diye konuştu.

Şehirlerin kimliği masaya yatırılacak

Bakan Özhaseki, şurada ele alınacak ikinci konunun şehirlerin kimliği olduğunu vurgulayarak, şehircilikte yeni sağlam, modern binalar, alt geçit, üst geçitler yapıldığını, belediye başkanlarının gerek alt yapı, gerekse üst yapıyla ilgili başarılı hizmetler yaptığını aktardı.

Özhaseki, "Geriye baktığımız zaman doğrusu bizim kimliğimizi yansıtan bir şehir silüetiyle de karşılaşamıyoruz. Bir estetikle karşılaşamıyoruz. Bir arabesk kültürle karşı karşıyayız, bu 'kimlik' noktasında doğrusu bizim ciddi olarak bu işin üzerine yoğunlaşmamız icap ediyor" dedi.

Şehircilik Şurası'nda çöç konusunun da ele alınacağını ifade eden Özhaseki, "Göç hala devam ediyor. 50'lerde başlayan, 60-70'lerde çok hızlanan ve büyük şehirlerin bir sorunu olarak karşımızda duran bu göç meselesi, hala günümüzde canlılığını koruyor. Bu göçle birlikte şehircilikte birtakım sorunlar doğuyor. Sonra uyumda birtakım sıkıntılar çıkıyor" diye konuştu.

2 bin kişi katılım gösterecek

Ele alınacak 4 başlık için 4 ayrı komisyon kurulacağını vurgulayan Özhaseki, bu komisyonlara alanında uzman akademisyenlerin başkanlık edeceğini bildirdi.

Yarın başlayacak Şehircilik Şurası'na yaklaşık 2 bin kişilik katılım beklediklerine belirten Bakan Özhaseki, "Komisyonlarda da tahmin ediyorum 250 kişinin fikirleri, öngörüleri, düşünceleri ve çalışmaları yol gösterici olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Özhaseki, 3 ay süresince çoğu zaman üst üste, kimi zaman aralıklı olarak toplanacak ve eş zamanlı çalışacak komisyonların, gerekirse kanun yapma noktasında tavsiyeleri de olabileceğini belirtti.

"Yasalarda değişiklik olabilir"

Bakan Özhaseki şura sonuçlarına ilişkin, "Yön gösteren bir açı mutlaka önümüzde olacak ve oradan çıkaracağımız sonuçları da yasal alt yapısıyla birlikte Meclise sunacağız" dedi.

Özhaseki, "Hali hazırdaki kanunlara ilave de olabilir, değişiklik şeklinde de olabilir. Eskiden hiç olmayan yasalar şeklinde de olabilir" ifadelerini kullandı.

Belediye Yasası'nı Meclise getirmeleri halinde, özellikle üzerinde durduğu maddelerden parsel bazlı yoğunluk artışlarına ilişkin yasaklama talep edeceğini açıklayan Özhaseki, "3 katlı binaya 13 katlı ruhsat almış, bunların alt yapılarını, sosyal donatı alanlarını düşünmediğimiz zaman bir felaket karşımıza çıkar. Şu anda yaşanan büyük rezilliklerden birisi bu. Bunları engelleyecek yasalar da gelecek. Dolayısıyla her yasada değişiklik getirecek bir şey var burada. Belediye Yasası'nda da, imar mevzuatında da değişiklik olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir