Sektörün amiral gemisinde vardiya değişiyor
LUMBUZDAN BAKIŞ / Murat ERDOĞAN
Sektörün amiral gemisi olarak kabul edilen Deniz Ticaret Odası’nın köprü üstünde vardiya değişimi zamanı geldi. Herkes vardiya değişiminin geçmişte olduğu gibi yine Kalkavan ve Kaptanoğlu aileleri arasında yapılacağını düşünüyordu. Fakat bu kez aile dışından bir denizci geminin kaptanlığına talip olduğunu açıkladı. Türk Gemi İnşa Sanayicileri Birliği eski Başkan Vekili Kaptan Salih Zeki Çakır, üç ay sonra yapılacak DTO başkanlık seçimlerinde aday olduğunu bildirdi. GİSBİR eski başkan vekili diyorum çünkü adaylığını açıklayınca, kurumun tarafsızlığını zedelememek için görevinden istifa etti.
İki dönem üst üste başkanlık yapan Metin Kalkavan’ın tekrar aday olamayacağı 2013 seçimlerinde gelenek yine değişmedi. Kaptanoğlu ailesinden Kalkavan ailesine geçen başkanlıkta yine Kaptanoğlu ailesinin adı geçiyor. İsim de belli, DTO eski Yönetim Kurulu Başkanı ve mevcut Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu’nun kızı Şadan Kaptanoğlu. Fakat ailenin göz ardı ettiği birşey vardı; tek adayın olduğu seçimler geride kaldı. İki yıl evvel ‘Denizcilik Tabandan Yükseliyor’ başlığıyla kaleme aldığım yazıda denizde artık sermayenin el değiştirdiğini ve gücün de değiştirmesinin yakın olduğunu söylemiştim. Tabandan, tavana doğru bir yükseliş vardı. Denizde yeni dernekler, sivil toplum örgütleri ve birlikler oluşuyordu. Bunlar sessiz çoğunluğun tepkisel girişimiydi aslında, tabi anlayana.
O sessiz çoğunluğun sesi Kaptan Salih Zeki Çakır oldu. Başkanlık için Salih Zeki Çakır öne çıkan isim olsa da aslında arkasında bir ekip var. Odada değişimi getirecek ve sektörün her kesimini kapsayacak bir yapının oluşturulması için çabalayan bir ekip.
Adaylığını geçtiğimiz cumartesi günü sektöre verdiği bir davette açıklayan Çakır, aslında çalışmalara çok önceden başlamış. Çakır, bir süredir sektördeki sivil toplum örgütleri ve firmaları ziyaret ederek nasıl bir DTO beklentisi olduğunu resmetti. Tüm bunların üzerine henüz dümene geçmeden bir rota çizdi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı istişare toplantısında çizdiği resmi ve arzuladıkları oda yapısını katılımcılarla paylaştı. Başkanlık esas amaç fakat çıkışın arkasında değişimi getirecek ve herkesi kucaklayacak bir yapı oluşturmak var. Çalışan, üreten, konuşan, tartışan, yardıma koşan, çözüm bulan, hesap sorulabilen ve hesap verebilen bir Deniz Ticaret Odası hedefleniyor. Bunun için de odayı bir aile birliği olarak gören sektörün yeniden seçim sürecine dâhil olması gerekiyor. Çünkü 8 bin civarında üyesi bulunan odanın geçen dönemki seçimlerinde sadece 700 civarında katılım oldu. Bunun en büyük nedeni tek bir adayın daha doğrusu başkanın seçim yapılmadan belirlenmiş olmasıydı. Fakat artık sektörün başkanını belirleyebileceği bir sürece girildi. Aslında şu an DTO başkanlığı için tek aday bulunuyor. Aile henüz bir isim açıklamadı ve muhtemelen son güne kadar da açıklamayacak. Kim bilir belki de yarın yapılacak komite toplantısında bir sürpriz yapılır. Tabandan yükselen sesin getireceği yeni sürprizlere hazırlıklı olmak lazım.
Sözün özü, bu aslında bir başkanlık seçimi değil. Denizde bir değişimin istenip istenmediği oylanacak ve en önemlisi buna sektör karar verecek.