Selam sana 2015

Volkan ONAT- Finansinvest

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Son günlerde Noel tatili ve yılbaşı etkisiyle piyasalarda hacimsiz ve sıkışık bir seyir izlemiştik. Bu görünümün yılın ilk işlem gününde de devam etmesi beklenebilir. Öte yandan yeni yıla başlarken Fed’in para politikasında normalleşme süreci ve küresel büyümeye dair önlemler piyasalara yön vermeye devam edecektir. Her ne kadar 2008 krizinden bu yana Fed’in normalleşeceğine ilişkin beklentiler oluşmuş ancak Fed tarafında bir değişiklik olmamış olsa dahi bankanın faiz artırımını bu yılın ikinci yarısında yapacağına yönelik algılamalar oldukça yüksek seviyede. 

2015 yılında Ukrayna odaklı gelişmeler piyasayı meşgul eder 

Ukrayna odaklı gelişmeler 2014 yılına damga vururken ABD öncülüğündeki batılı devletlerin Rusya’ya yaptırımları ve petrol fiyatlarındaki geri çekilme de oldukça dikkat çekiciydi. Rusya’ya karşı ABD öncülüğündeki yaptırım kararlarının Rusya ekonomisinin canını yakması sonrasında kararlı söylemleri ile öne çıkan Rusya Devlet Başkanı Putin’in yeni bir strateji ile karşılık vermesi sürpriz olmayacaktır. 2014 yılında Ukrayna odaklı gelişmeler piyasalar tarafından kanıksanmış olsa dahi bölgedeki gerilim 2015 yılında zaman zaman piyasaları meşgul etmeye devam edebilir. 

Seçimlerden sürpriz sonuç beklenmese de gerilim artabilir 

Yurtiçi tarafta ise piyasalarımız üzerinde oldukça etkili olan petrol fiyatları ve USD/TL kurundaki görünüm yılın ilk yarısında da yakından takip edilmeli. Özellikle petrol fiyatlarında Haziran ayından bu yana izlenen sert geri çekilmenin ardından olası düzeltmeler ve tepki hareketlerinin piyasalarımızda bu dönemde oluşan iyimser havayı sınırlaması beklenebilir. Öte yandan yeni yılda gerçekleşecek genel seçimleri de unutmamak gerek. Sürpriz bir sonuç çıkacağına yönelik beklentilerin oldukça zayıf gözükmesine karşın seçimlere yaklaşacağımız yılın ikinci çeyreği ile birlikte siyasi tansiyondaki muhtemel yükselişler piyasaları ara ara tedirginliğe sevk edebilir. Yeni yılınız kutlu olsun! 

Bu konularda ilginizi çekebilir