Senato liderleri çözüme varamadı
ABD'de ''mali uçurum'' sorunu çözülemedi. Liderler arasındaki görüşmeler sürüyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINGTON - ABD'de ''mali uçurum''dan kaçınmak için tatil günü toplanan Senato ve liderleri çözüme varamadı.
Obama, Kongre'nin iki kanadından liderlerle cuma günü bir araya geldiği toplantı sonrasında, Senato liderlerinden pazar gününe kadar bir öneri ortaya koymaları, yoksa kendi önerisinin Kongre'de oylamaya sunulmasını istemişti.
Senato liderleri son iki gündür konu üzerinde çalışırken, ABD Senatosu da tatil günü toplandı. Ancak tüm gün süren görüşmelerde ortak bir öneri ortaya koyulamadı.
Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid akşam saatlerinde Senato Genel Kurulu'nda konuşarak, görüşmelerin hala devam ettiğini açıkladı.
Ancak, bu gece herhangi bir oylama olmayacak ve Senato Genel Kurulu sabah saatlerinde tekrar toplanacak.
ABD'nin ''mali uçurum''a sürüklenmesine 26 saat kala, çözüm hala ufukta görünmüyor.
ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'nin iki kanadından liderlerle cuma günü bir araya geldiği toplantı sonrasında, Senato liderlerinden pazara kadar bir öneri ortaya koymaları, yoksa yıllık geliri 250 bin dolar ve altında olan orta kesim Amerikalıların vergi kesintilerinin devam etmesi ve işsizlik maaşlarının verilebilmesini içeren kendi önerisinin Kongre'de oylamaya sunulmasını istemişti.
Senato liderleri son iki gündür konu üzerinde çalışırken, ABD Senatosu da tatil günü toplandı. Ancak tüm gün süren görüşmelerde ortak bir öneri ortaya koyulamadı.
Vergi kesintisinden kimler yararlanacak tartışması
Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki uzlaşmazlıkların başında, Cumhuriyetçilerin yıllık geliri 250 bin doları geçenlere yönelik vergi kesintilerinin kaldırılmasına karşı çıkması geliyor. İkinci konu ise bütçe kesintileri ve bu kapsamda Demokratların özellikle Sosyal Güvenlik ve sağlık kurumlarına yönelik ''aşırı'' kesintilere karşı olması. İki kesimin ortak bakış açısı gösterdiği konu ise orta kesim Amerikalıların vergilerinin artmaması.
Senato'dan gelen bilgilere göre, bugünkü ''mali uçurum'' tartışmaları, Obama'nın istediği gibi sadece orta kesim Amerikalıların vergilerinin artmasının engellenmesi üzerine odaklı kalmadı. Obama, vergi kesintilerinin uygulanacağı kesimi, yıllık geliri 250 bin dolar ve altı olarak belirlemişti ama Demokratların, Cumhuriyetçileri ikna edebilmek için, bu sınırını daha az düzeydeki zenginlerin de pakete dahil olabilmesi şeklinde, yıllık 400-500 bin dolara da çıkarmayı kabul edebileceği belirtiliyor. Cumhuriyetçiler ise hiç kimseye vergi artışı gelmemesini istiyor.
Tartışmalara, Sosyal Güvenlik yardımları da dahil edildi
Bunun yanında, Cumhuriyetçiler, görüşmelere, sosyal güvenlik yardımları da dahil etmeye çalıştı.
Demokratlar, Cumhuriyetçilerin sosyal güvenlik faydalarının enflasyona göre nasıl ayarlanacağının düzenlemeye dahil edilmesi noktasındaki ısrarının, görüşmelerde ''büyük gerileme'' yarattığını söyledi. Özellikle yaşlıları, fakirleri ve öğrencileri etkileyecek Sosyal Güvenlik yardımları konusunda Cumhuriyetçilerin önerdiği yöntemin, bundan yararlanan vatandaşların daha az ödemelerle karşılaşmasına neden olacağı eleştirisi getiriliyor.
Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, bu noktada, Demokratlar olarak Sosyal Güvenlik faydalarının kısa vadeli, küçük bir anlaşmanın parçası olarak azaltılmasını kabul edemeyeceklerini dile getirdi.
Senato azınlık lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell ise cumartesi günü ortaya koyduğu bu öneriye karşı taraftan hiçbir yanıt alamadığını belirterek, ''Bu işte sonuca varılmasını istediğimi herkesin bilmesini istiyorum ama benim de karşımda partnere ihtiyacım var'' dedi.
ABD Başkanı Barack Obama ise Demokratlar arasında hiç de popüler olmasa da Cumhuriyetçilerin sosyal güvenlik konusundaki önerisini değerlendirebileceğini söyledi.
Ancak Cumhuriyetçilerin sosyal güvenlik ile ilgili bu öneriyi paketten çıkarabileceği yorumları da yapılıyor.
Senato sabaha yine toplanacak, karar için son gün...
Senato'da görüşmelerin tıkanması üzerine McConnell, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştü. Biden ile Mcconnell'in verimli bir görüşme yaptığı belirtildi.
Senato çoğunluk lideri Harry Reid de akşam saatlerinde Senato Genel Kurulu'nda konuşarak, görüşmelerin hala devam ettiğini açıkladı.
Ancak Reid, bu gece herhangi bir oylama olmayacağını ve Senato Genel Kurulu'nun sabah saatlerinde tekrar toplanacağını söyledi.
Amerikan medyasında yer alan haberlere göre ise artık Amerikalıların da sabrı taşmaya başladı. Sosyal medyada da vatandaşların kızgınlıkları görülebiliyor.
''Mali uçurum''da geri sayım...
Eğer Washington yarın gece yarısına kadar bir sonuca varamazsa önceki başkan George W. Bush yönetiminde devreye sokulan vergi indirimlerine yönelik düzenlemenin süresi dolacağından, otomatik olarak tüm Amerikalıların vergilerinde ciddi artışlar olacak ve bu da ay başında maaşlarını almaya giden Amerikalıların daha az miktarla karşılaşmasına neden olacak. Obama'ya göre, bu, orta gelirli ortalama Amerikan ailesine 2 bin dolar civarına mal olacak.
Altı aydan fazla süredir işsiz olup işsizlik maaşı alan iki milyon kişi de bu yardımı alamayacak.
Bunun yanında, bütçe kesintileri noktasında da bir uzlaşma ortaya çıkmadığından, sağlık, sosyal güvenlik gibi birçok kurum ile ABD ordusunun harcamalarında otomatik olarak toplamda 110 milyar dolarlık kesinti olacak.
Bağımsız Kongre Bütçe Ofisi'nin tahminlerine göre, bu tablo, ABD ekonomisini yeni bir durgunluğa sürükleyebilir ve büyümeye yüzde 0,5 oranında set çekebilir.
Öte yandan işsizlik oranları da yüzde 9 ve üzerine fırlayabilir.
Obama ve Kongre, en azından orta gelirlilerin vergilerinin artmasının önlenmesi ve işsizlik maaşlarının ödenmesinin devamının sağlanması gibi basit bir uzlaşmaya varıp, diğer konuları yeni yıla bırakması halinde, ''mali uçurum''un en kötü senaryosunun atlatılabileceği belirtiliyor.