Sert fren yapıp yolcuları rahatsız etmemek lazım
Babacan, "Kriz bitti diye bir şey yok; yalnızca yeni bir safhasındayız " dedi.
ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, alınan ekonomik tedbirlerin bir etki süresi olduğunu belirterek, "Çok sert fren yapıp da araba içindeki yolcuları da rahatsız etmemek lazım" diye konuştu.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Haber Türk kanalında katıldığı bir programda soruları yanıtladı.
Davos toplantılarına katılımın yüksekliğinde, dünyada yaşanan ekonomik krizin halen devam ediyor olmasının etkili olduğunu söyleyen Babacan, "Kriz bitti diye bir şey yok. Yalnızca yeni bir safhasındayız krizin" dedi.
Babacan, bu nedenle Davos'ta siyasi oturumların çok olmadığını, oturumlarda ağırlıklı olarak ekonomiyle ilgili sorunlar ve çözümlerinin ele alındığını bildirdi.
Bir soru üzerine, sadece büyüme açısından bakıldığında pozitif bir yıl olan 2010'daki büyümenin maliyetinin çok büyük olduğunu ifade eden Babacan, ülkelerin kamu stoklarının alabildiğine yükseldiğini, merkez bankalarının alabildiğine parasal genişlemeye gittiğini ve büyümenin bu olağanüstü adımlarla bir yan ürün olarak ortaya çıktığını söyledi. Dünya ekonomisinde ekonomik göstergelerin düzelmesinin bazı ülkeler için yıllar, bazı ülkeler için ise 10 yıllar alacağını ifade eden Babacan, yüksek işsizliğin de temel sorunlar arasında bulunduğunu bildirdi.
"Merkezin piyasadan döviz alması işi çözmüyor"
Sıcak para önlemlerini de değerlendiren Babacan, 2010 yılının Ekim-Kasım aylarına kadar eskiden kurgulanan çerçeveyi biraz daha izleme karar aldıkları anlatan Babacan şöyle devam etti:
"Bankalar 2011 bütçelerini yapmaya başladılar, yüzde 40-45 kredi hacmini genişletmeye çalışan bankalar olduğunu gördük, yine baktık tamam güzel ama gerçekçi olacağız biraz da ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerekiyor. Biriken o cari açık sorunun ileride kontrolden çıkma ihtimali var. Yüzde 4-6 mertebesinde bir cari açığını idare ederiz ama yarın yüzde 8-11 derken kontrolden çıkabilecek bir mertebeye ulaşırsa, hep beraber zarar göreceğiz.
Pek çok gelişmekte olan ülke Türkiye'ye benzer işlemler ve zorluklar yaşadı, bir çok politika denedi fakat bu politikaların işe yaramadığını gördü. Sadece Merkez Bankasının piyasadan döviz alması pek işi çözmüyor. Bunun karşısında fazla Türk Lirasının piyasada nereye gittiğini, ne olacağını kontrol etmek zor. Öte yandan başka gelişmekte olan ülkelerin çoğu faiz artıyor yüzde 10-12'ye kadar, faiz çok artınca sermaye hareketleri açısından çok cazip hale geliyor."
"İki ayrı faiz seviyesine ihtiyaç var"
Burada iki ayrı faiz seviyesine ihtiyaç olduğunu belirten Babacan, özellikle "sıcak para" diye tabir edilen ya da kısa vadeli hareketlerle kar elde etmek isteyen yatırımcı grubu baktığında fazla bir kar görmemesi gerektiğini, onlar için daha düşük bir faiz, gecelik faiz görülmesi gerektiğini kaydetti.
Öte yandan da içeride, ekonomide bir ısınmayı, aşırı bir iç tüketimi, ithalata dayalı tüketimi, bazı dengelerin yanlış yere gitmesini önlemek için, daha kontrollü, daha makul mertebelerde bir faiz oranı gerektiğini vurgulayan Babacan, bu iki faiz oranını şu ana kadar hiç bir ülke yapamadığını, Türkiye'nin kasım ayından bu yana uyguladığı politikalarla bunu denediğini ifade etti.
Bunun sonuçlarını görmek gerektiğini belirten Babacan, iki-üç aylık sonuçların olumlu olduğunu söyledi. Merkez Bankası bunu ilk kez açıkladığında kimsenin dikkatini çekmediğini, çünkü klişeleşmiş politikalara alışıldığını anlatan Babacan, "Uygulama başladı, Türkiye'de hiç uygulanmayan bir şey uygulanıyor, sonuçları görmemiz için biraz durup beklememiz gerekiyor. Karar alıcıların biraz durup beklemesi gerekiyor" dedi.
"Sert fren yapıp yolcuları da rahatsız etmemek lazım"
Bakan Babacan, cari açık konusunda alınan tedbirlere ilişkin olarak "arabada frene basarsınız ama arabanın duruş mesafesi vardır, frene bastığınız zaman araba hemen durmaz, dolayısıyla ekonomide alının her bir tedbirin etki süresi vardır. Bu tedbirin niteliğine göre değişir kimine göre 1 aydır kimine göre 3-6 aydır. Çok sert fren yapıp da araba içindeki yolcuları da rahatsız etmemek lazım" diye konuştu.
Bunların hepsini belli dengede düşünmek gerektiğini ifade eden Babacan, hükümetin, ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankasının gerekli adımları attığını, atılan bu adımların bir süre sonucunu izlemek gerektiğini söyledi.