Sezon istavrit bereketiyle açıldı

Yeni balık avı sezonunun başlamasıyla denize açılan balıkçılar, ilk gün en çok istavrit yakaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ramazan Bayramı'nın 3. gününe denk gelen balık sezonu açılışında Kumkapı, Sarıyer, Rumelifeneri ve Poyraz gibi balıkçı barınaklarından denize açılan balıkçılar, av yasağının kalktığı gece yarısından sonra Marmara Denizi ve Karadeniz'de avlandı.

Gece boyu sardalya ve istavrit tutan İstanbullu balıkçılar, sabahın erken saatlerinde Kumkapı'daki Balık Hali'ne geldi. Balıkçılar, toptancı ve perakende balık esnafının yoğun ilgisiyle karşılandı.

Kasalarla teknelerden mezata taşınan istavrit ve sardalyalar, kısa sürede alıcı buldu. Sezonun ilk avı sonrası istavritin kasası 160, sardalyanın kasası 70, Tekirdağ'dan geldiği belirtilen palamutun çifti 30 liradan satıldı.

Samsun'da ilk gün bereketi

Samsunlu balıkçılar tekneleri çeşitli balık türleriyle dolu vaziyette limana döndü.

Samsun Su Ürünleri Komisyoncuları Derneği Başkanı Davut Kıyak, sezonun ilk gününün oldukça bereketli geçtiğini ifade etti.Kıyak, "Yeni sezonun ilk gününde Samsun'da 40 ton istavrit, 15 ton palamut, 1 ton mezgit ve 500 kilo da barbunya avlandı. Bu çok iyi bir rakam. Geçen sezonun ilk günü rakamlarının neredeyse iki katı. Havanın soğumaya başlamasıyla balık daha da bol olacak. Denizde balık görünüyor. Bir iki haftaya kadar bol balık olduğunda fiyatlar daha da aşağıya düşecek. Bu sezon iyi bir av yılı geçireceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Kıyak, ilk gün tezgahta Palamut tane 5 TL, barbunya ve istavritin kilosu 4, mezgitin kilosunun ise 5 TL'den satışa sunulduğunu kaydetti.

Bakanlık uyardı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yeni av sezonuyla ilgili yapılan açıklamada, "Balıkçılarımızın hem kendi menfaatleri hem de kaynaklarımızın sürdürülebilir olarak işletimi bakımından Bakanlığımızca getirilen düzenlemelere uymalarını temenni ederiz" denildi.

Açıklamada, bazı balık türlerinin avlanabilir boy sınırlarında da değişikliğe gidildiği kaydedilerek, lüferin avlanabilir boy uzunluğunun 14 cm'den 20 cm'ye, orfoz ve lagos balıklarında ise 30 cm'den 45 cm'ye çıkarıldığı hatırlatıldı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir