SGK, geçici karekodlu ilaçları ödemeyecek

TEB, bugünden itibaren geçici karekodlu ilaçların SGK tarafından ödenmeyeceğini belirterek hastaları uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yayımladığı genelgeye göre, bugünden itibaren geçici karekodlu ilaçların kurum tarafından ödenmeyeceğini, bu nedenle hastaların pek çok ilacı bedelinin tamamını ödeyerek alacağını, uygulamayı yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Özel, yaptığı yazılı açıklamada, İlaç Takip Sisteminin (İTS), yaygın uygulamaya geçmesiyle, eczanelerde ve dağıtım kanallarında bulunan milyonlarca kutu ilacın, yeni sisteme adapte edilmek için "G2D etiketleri" ile geçici karekodlu hale getirildiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün ağustos ayının başında yayımladığı genelgeyle, G2D'li ürünlerin 2020 yılının sonuna kadar eczanelerden sunumunun uygun olduğunu duyurduğunu anımsatan Özel, bu kapsamda söz konusu ilaçların normal işleyiş içerisinde eczanelerden hastalara sunulduğunu ifade etti.

SGK'nın, 30 Aralık 2010 tarihinde yayımladığı genelgeyle bugünden itibaren söz konusu ilaçların geri ödemesini yapmayacağını duyurduğunu hatırlatan Özel, şunları kaydetti:

"Bizler artık, sağlığı yalnızca bir rakamlar bütünü, yalnızca bütçenin basit bir kalemi, salt teknik bir konu olarak algılayan, vatandaşın cebinde para olup olmadığını umursamaksızın bir günde ilaç gibi hayati bir ürünün ödeme kurallarını değiştiren bu otorite anlayışını kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz. Bu uygulamadan bir an evvel geri dönülmesini bekliyoruz."

SGK'nın, Sağlık Bakanlığının mevzuatına uygun biçimde üretilmiş ve ambalajlanmış milyonlarca kutu ilacın bedelini bir gecede ödememeye karar verdiğini ve bu nedenle hastaların pek çok ilacı, bedelinin tamamını ödeyerek alacağını savunan Özel, şöyle devam etti:

"Sistem mevcut hali ile kalırsa, antibiyotikten, kalp ilaçlarına, ağrı kesicilerden, tansiyon ilaçlarına ve hatta çocuk ilaçlarına kadar birçok ilaç, geçici karekodlu olduğu için SGK tarafından ödenmeyecektir. Dolayısıyla hastalarımız bu ilaçları ancak, bedelinin tamamını ödeyerek alabilecekler. Hastalarımızı ilaçsız bırakacak bu uygulamayı, en kısa sürede yargıya taşıyacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir