Shell karını yüzde 94 artırdı

ConocoPhillips 4,2 milyar dolar, Statoil ise 584 milyon dolar kar ettiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA/NEW YORK- Petrol şirketleri Shell, ConocoPhillips ve Statoil kar açıkladı. Petrol şirketi Shell, ikinci çeyrekte 4,53 milyar dolar kar etti.

İngiliz-Hollanda ortaklı petrol şirketi Shell, petrol ve doğal gaz üretiminin artması ve doğal gaz satışlarının yükselmesi nedeniyle Nisan-Mayıs-Haziran aylarını içeren ikinci çeyrekte karının yüzde 94 artışla 4,53 milyar dolar olduğunu açıkladı. Şirket, geçen yıl aynı çeyrekte 2,3 milyar dolar kar açıklamıştı.

Piyasa değeri bakımından Avrupa'nın en büyük petrol şirketinin aynı çeyrekte gelirleri ise 63,88 milyar dolardan 90,57 milyar dolara yükseldi.

Aynı çeyrekte petrol üretimi yüzde 5 artarak 3,11 milyon varil olan şirketin, söz konusu dönemde ürettiği petrolün fiyatı yüzde 41, doğalgazın fiyatı ise yüzde 15 arttı.

Sheel Üst Yöneticisi (CEO) Peter Voser yaptığı açıklamada, "Küresel ekonomide karışık sinyaller görmeye devam ediyoruz. Petrol fiyatları bu yıl şimdiye kadar sağlam kalmayı sürdürdü, ancak rafine marjı, petrol ürünleri talebi ve doğal gaz spot fiyatları baskı altında. Kazançlarımız ve nakit akışımız 2009'un düşük seviyelerine göre arttı, ancak görünümün belirsizliği sürüyor" dedi.

ConocoPhillips ve Statoil da kar açıkladı

Bu arada, ABD'nin üçüncü büyük petrol şirketi ConocoPhillips, ikinci çeyrekte 4,2 milyar dolar kar açıkladı. Şirketin geçen yıl aynı çeyrekte karı 859 milyon dolar olmuştu.

ConocoPhillips ayrıca, 2004 yılından bu yana 7,5 milyar dolar yatırım yaptığı Rus petrol devi Lukoil'deki yüzde 20 hissesinin tamamını satacak. Üçüncü çeyrekte, elinde tuttuğu Lukoil hisselerinin beşte ikisini bu şirkete satarak 3,4 milyar dolar gelir etmeyi bekleyen ConocoPhillips, kalan hisseleri 2011 yılı sonuna kadar Lukoil'e ya da açık piyasada satacak.  

Hisselerinin tamamından 10 milyar dolar gelir bekleyen şirket, 2008 yılında 17 milyar dolar zarar etmişti.

Öte yandan, Norveçli petrol şirketi Statoil, ikinci çeyrekte 584 milyon dolar kar etti. Şirketin geçen yıl ikinci çeyrekte karı sadece 12 milyon dolardı. Şirketin geçen yıl aynı çeyrekte 17,1 milyar dolar olan gelirleri ise bu yıl aynı dönemde 21,1 milyar dolara çıktı.

Statoil 40'dan fazla ülkede 30 bin kişiye istihdam sağlıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir