Shopping Fest ciroları patlattı

Geçen hafta sonu başlayan İstanbul Shopping Fest, alışverişe beklentilerin üzerinde büyük bir canlılık getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serap GÜNEŞ

İSTANBUL - İstanbul'da 18 Mart'ta başlayan alışveriş festivali Shopping Fest'te indirim kampanyaları ve alışveriş çılgınlığı sürerken, lüks markaların ciro artışını görerek farklı kampanyalarla festivale ikinci haftadan katılmayı gündeme aldığı öğrenildi.

Hazır giyimden teknoloji ürünlerine ve aksesuara varana kadar pek çok marka yüzde 50'ye yakın indirime giderken 'Prada, Hugo Boss' gibi yabancı lüks markalar kampanya ve indirim yapmadı. Lüks ürün tüketicisine hitap eden bazı yerli markalar ise 'İndirim yaparsak ürünlerimizi bitiririz, daha sonra ne satacağız?' endişesiyle kampanya dışı kalmayı tercih etti.

Ancak ilk haftada Shopping Fest'in katılan firmalara yüzde 50'ye varan ciro artışı getirmesi festivale katılmayan markaların konuyu gündeme almasına neden oldu. Firmalar şimdi alışveriş hareketliliğinden pay alabilmek için yüksek oranlı olmasa da belirli indirim ve kampanyalarla Shopping Fest'e dahil olmak için formül arıyor.

Yeni tüketiciler alışverişe çıktı

Geçtiğimiz cuma günü açılan İstanbul Shopping Fest'in tam gaz sürdüğünü ifade eden Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz, "Daha önce bir kez görüştüğümüz ancak festivale aktif olarak katılmayan yerli ve yabancı markalara ikinci kez gideceğiz. Bu kadar büyüme gösteren bir kampanyaya katılmak isteyeceklerini düşünüyoruz" dedi.

Festivale katılımın artarak sürdüğüne dikkat çeken Yılmaz, "Her gün yeni tüketiciler alışverişe çıkmaya başladı. Bu yüzden herkes satış yapmak istiyor" dedi.

Festivale katılan markaların pazarın yüzde 90'lık kısmını oluşturduğuna işaret eden Yılmaz, dışarda kalanların da büyümeyi gördükçe projeye dahil olmak isteyeceklerini kaydetti. Shopping Fest başlamadan önce Türkiye'de hizmet veren yerli yabancı bütün markalarla görüştüklerine işaret eden Yılmaz, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü: "Festivale katılan markaların promosyonlarla ciroları da artıyor. Cuma gününden bu yana aktif olarak festivale dahil olan markaların ciroları yüzde 40-50'ler seviyesinde artış gösterdi.

Böyle bir büyümenin herkes tarafından görüleceğini düşünüyoruz. Festival öncesinde tüm markalarla görüştük. Ancak bazıları katılmadılar. Yerli-yabancı bu kampanyaya katılmayan markalarla görüşme halindeyiz. Onlarla ikinci kez görüşerek yazılı bir bilgilendirme yapacağız. Ticari olarak doğru olan ve büyüme gösteren bir projeye olan katılımın gün geçtikçe artacağına inanıyoruz."

"Turistlere harcama yaptırmak önemli"

Orka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, sektörün Shopping Fest için fedakarca çalıştığını belirterek, "Bu tarz organizasyonlara kaynak yaratmak, firmaların katılımını sağlamak, yurtdışında tanıtımını sağlamak kolay değil. Biz bir anda mucize bekliyoruz. Yurtdışında bu tarz organizasyonların geldiği nokta bizim için referans olmalı" dedi. Kampanyaya katılan katılmayan bütün markaların kendi prodüksiyonunu yapmak zorunda olduğuna işaret eden Orakçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Markalarını yurtdışından getiren firmalar, belirli sürelerde o ürünlerini mağazalarda bulundurmak ve karlılıkla satmak zorunda. Yaklaşım ana firmanın yaklaşımıyla uyuşmayabilir. Biz bu açıdan daha cesaretli davranabiliyoruz. Asıl amaç yurtdışından turistleri getirip burada alışveriş yaptırabilmek. Turist sayısını yüzde 30-40 artırıp bunların da yüzde 30-40'ını alışverişe yönlendirmemiz gerekiyor."

"Festival otellerde doluluğu ilk haftada yüzde 10 artırdı"

TUROB başkanı Timur Bayındır üç dinin bayramlarının çakıştığı bu dönemde İstanbul'daki otellerin en yüksek doluluğa ulaştığını kaydetti. Bayındır, "Festivalin tanıtımı için yurtdışında çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bu İstanbul'un tanıtımı açısından da etkili oldu" dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Vekili Seçim Aydın ise İstanbul'daki otellerin doluluk oranlarının önümüzdeki günlerde daha da artacağını belirterek, "Bu anlamda yurt dışından ciddi talepler alıyoruz. Alışveriş için gelen yabancılar bir geceden fazla kalıyorlar" dedi.

Zamanlama açısından da İstanbul için elverişli bir çalışma olduğunu kaydeden Aydın, "Festival için gelen turist sayısında git gide artan bir ivme olacağını düşünüyoruz. İstanbul turizmi için ciddi bir kampanya. İlk haftasında yüzde 10'luk bir doluluk artışı sağladı. Biz bunun 40 gün boyunca artarak devam edeceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir