Sıcak para önlemi, borsayı hedef almıyor

Erkan, Merkez Bankası'nın sıcak paraya yönelik getirmiş olduğu önlemlerin doğrudan hisse senedi piyasasını hedef almadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın sıcak paraya yönelik getirmiş olduğu önlemlerin doğrudan hisse senedi piyasasını hedef almadığını kaydeden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, "Hisse senetlerini yabancı yatırımcıların elde tutma süreleri 1 yılın üzerinde. Yerli yatırımcıların elde tutma süreleri ise 2 haftanın çok altında. Dolayısıyla yerli para daha sıcak" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak ve dernek üyeleriyle bir araya gelen Erkan, 2011 yılı için bugüne kadar hisse senetleri piyasasında 9, tahvil ve bono piyasalarında ise 6 halka arz başvurusunun yapıldığını bildirerek, 2011 yılında hisse senetleri piyasasındaki toplam halka arz sayısının 25'i geçmesinin beklendiğini belirtti.

Erkan, bir gazetecinin Merkez Bankası'nın sıcak paraya yönelik getirmiş olduğu önlemeleri hatırlatması üzerine de şunları kaydetti:

"Önlemler doğrudan hisse senedi piyasasını hedef almıyor. Daha çok para piyasasını repoyu hedef alan bir konu. Dolayısıyla hisse senetleri piyasasını çok da fazla etkilemeyecektir. Zaten bugüne kadar gelen herkesin sıcak para dediği para hisse senetleri piyasasına kimsenin bilmediği bir şekilde uzun vadeli olarak giriyor. Kısa vadeli, gelip de hemen üç beş gün içerisinde çıkan bir yabancı sermaye yok, öyle bir davranış biçimi içinde değiller.

Yabancı yatırımcılar şu anda hala yüzde 67 civarında halka açık olan kesimde ağırlıkları var. Yerli yatırımcıların elde tutma süreleri ise 2 haftanın çok altında... Dolayısıyla sıcak para burada yabancı para mı yerli para mı? Yerli para daha sıcak..."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir