Şiddet uygulayan işçinin ücreti eşine ödenecek

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasında 926 kadrolu ve sözleşmeli çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesinde eşine şiddet uygulayan işçilerin ücretlerinin eşlerine ödeneceği maddesi de yer aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel-Sen) arasında, 926 sözleşmeli ve kadrolu işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesindeki törene, Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eşbaşkan Fırat Anlı ile Tüm-Bel-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Muhsin Uyanık, sendika yöneticileri katıldı. 

İşçilerin aldıkları aylığa, "sosyal denge tazminatı" adı altında bu yıl 490 lira, gelecek yıl da 520 lira ilave ödeme yapılması öngörülen sözleşmede kadına şiddetin önüne geçilmesi için de bir madde konuldu. Buna göre eşine şiddet uygulayan işçilerin ücretleri eşlerine ödenecek. 

Sözleşmede ayrıca resmi tatil olarak kabul edilen 1 Mayıs için işçilere 53'er lira ödenecek, 21 Mart Nevruz günü tüm işçilere, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde de tüm kadın çalışanlara idari izin verilecek. Sözleşmeye göre her çalışan, ayda 20 lirayı yoksullukla mücadeleye ayıracak. 

Emek ve demokrasi vurgusu 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, törende yaptığı konuşmada emek hakkının kutsal olduğuna işaret ederek, emekçilerin hakkınını sömüren sistemlerin doğru olmadığını kaydetti.  

Belediye olarak çalışanlarının haklarını gözettiklerini vurgulayan Kışanak, şöyle konuştu: 

"Emekçilerin haklarının kutsal olduğunu ve bütün sömürü çarklarını kıracak şekilde bu hakların verilmesi gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca burası bir halk kurumudur. Burada, bu şehirde yaşayan herkesin hakkı var. Sendikamızın da bu konudaki duruşunu biliyoruz. Sendikamız da hiçbir zaman kendisini çalışanların hakkıyla sınırlamadı. Bu yaklaşımın, sözleşme sürecine yansımasını beklemek bence hepimizin en doğal duruşudur." 

Tüm-Bel-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Muhsin Uyanık de sözleşmeyle tek taraflı düşünmenin önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.  

Emek ve demokrasi kavramlarına dikkat ettiklerini belirten Uyanık, hem kurum hem de çalışanın hakkını koruyacak bir sözleşme üzerinde mutabakata vardıklarını ifade etti. 

Daha sonra toplu iş sözleşmesi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ve Eşbaşkan Anlı ile Tüm-Bel-Sen Şube Başkanı Uyanık tarafından imzalandı.