Sigara fiyatlarına zam geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
 
ANKARA - Sigara ve tütün ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi, dört puan artıyor. 
 
Ntvmsnbc'nin haberine göre; halen yüzde 63 olan özel tüketim vergisi oranı 31 Aralık itibariyle yüzde 69'a çıkıyor. Vergi artışı, sigara ve tütün ürünlerine zam olarak yansıyabilir.
 
Hükümet, 13 Ekim 2011'de yürürlüğe giren kararla sigara ve tütün ürünlerinde vergi oranını yüzde 63'ten 69'a çıkardı. Ancak karardan kısa bir süre sonra, enflasyona etkisinin yüksek olacağı gerekçesiyle altı puanlık artışın dört puanının uygulanması, 31 Aralık 2012'ye bırakıldı.
 
Sigaranın vergisi, o tarihten itibaren yüzde 65 olarak uygulandı ve yüzde 69'luk oranın 2012 sonunda geçerli olması kararlaştırıldı.
 
Sigara firmalarının, Ekim 2011'de iki puan artırılan vergi oranı sonrasında yaptığı zamma göre yapılan hesap, dört puanlık yeni artışla fiyatlara yüzde 30'un üstünde zam ihtimaline işaret ediyor.
 
Halen 8 liraya satılan bir paket sigaranın 6 lira 64 kuruş'u vergi. Firmalar, vergi tutarı düşüldüğünde fiyattan kalan 1 lira 36 kuruşluk geliri aynı düzeyde tutmak istese bile 8 liralık sigaranın 10,5 liraya çıkması gerekiyor.