Sigara yasağının kapsamı genişledi

Yasağının kapsamının genişletilmesinin ardından Kırıkkale'de restoran, kafe ve kahvehanelerde denetim yapan ekipler, kapalı mekanda sigara içen vatandaşlara ceza kestiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA/KIRIKKALE - Sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklandı.

Yasağa uymayanlara 69 TL, uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere ise 500 TL'den 5 bin TL'ye kadar idari para cezası verilecek.

TBMM'de 3 ocak 2007'de kabul edilen ve sigara yasağıyla ilgili hükümlerinin bir bölümü 19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren 5727 sayılı Kanun uyarınca bugünden itibaren konutlar hariç tüm kapalı alanlarda sigara içilemeyecek.

İlgili kanunda, kapalı yer, "Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik ve benzeri yerler  dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında, bütün yan yüzeyleri veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerlerdir" şeklinde tanımlanıyor.

Yasayla, ancak kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların "açık alanlarında" tütün ürünleri içilebilecek.

Konutlar, kanunun istisna saydığı ve tütün ürünü tüketimine özel alan ayrılabilecek yerlerde de sigara içilebilecek. Bu kapsamda, yaşlı bakım evlerinin, ruh ve sinir hastalıklarının yatarak tedavi gördüğü birimleri, ceza infaz kurumları, şehirler arası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinin yüzde 10'luk kısmında tütün ürünleri tüketilebilecek. Ancak bu alanlara 18 yaşından küçükler giremeyecek.

Ayrıca, her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı açık hava tesislerinde, toplam seyir alanının yüzde 50'sinde; otelcilik hizmeti verilen işletmelerin tütün ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsisi edilmiş odalarda da tütün ürünleri kullanılabilecek.

Sigara yasağına ilk ceza

Sigara yasağının kapsamının genişletilmesinin ardından Kırıkkale'de restoran, kafe ve kahvehanelerde denetim yapan ekipler, kapalı mekanda sigara içen vatandaşa ceza kestiler. Kırıkkale Belediyesi zabıta ekipleri, sigara yasağının kapsamını genişleten düzenlemenin yürürlüğe girdiği gün denetime çıkarak, iş yerlerini denetledi. 

Ekipler gittikleri bir kafede sigara içerken yakaladıkları Ali Uysaler'e (34) para cezası kesti. 

Uysaler, yasağın pazar günü başlaması nedeniyle denetim yapılmayacağını ve ceza kesilmeyeceğini düşündüğü için sigara içtiğini belirterek, ekipleri karşısında görünce şaşırdığını söyledi.

İşletmenin sahibi Fethi Uysaler'in (40) kardeşi olduğunu öğrenilen Uysaler, bir daha kapalı mekanlarda sigara içmeyeceğini bildirdi.

Kafede oturan bir başka vatandaş ise sigara paketini ekiplere vererek sigarayı bıraktığını dile getirdi.

Zabıta ekipleri, işletmeyi uyardı.