Sigaraya yılda 15 milyar dolar harcanıyor

Dünya genelinde ise yılda 600 milyar dolar da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanılıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sigarasız bir dünya için bir çok ülkede yürütülen kampanyalara rağmen, bugün hala dünya genelinde sigaraya yılda 400 milyar dolar harcanıyor. Yılda 600 milyar dolar da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanılıyor.

Yeşilay'ın verilerine göre Türkiye'de de bir yıl içinde sigaraya 15 milyar dolar harcanıyor.

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sefa Saygılı, 31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaraya harcanan paranın yatırıma yönlendirildiğinde dünyanın hiçbir yerinde işsizlik sorunu kalmayacağını savundu. Saygılı, böylece bireylerin başta kanser ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok öldürücü hastalığa yakalanma riskinden kurtulabileceğini söyledi.

Çocuk ve gençlerin sigara ile tanışmalarının engellenmesinin sigara ile mücadelede çok önemli bir adım olduğunu belirten Saygılı, tüm bağımlılıkların genellikle ilk olarak özentiyle başladığına dikkati çekti. Özentinin birçok nedeni olduğuna işaret eden Saygılı, şunları söyledi:

"Evde sigara içen birilerinin varlığı etkilidir. Sıkıntıdan kurtulma yolu olarak tercih edilebilir. Sonuçta bir özentidir, bir kaçıştır veya bir meraktır. İlk başlarda gerçekten de sayıca az kullanılır, ancak zaman ilerledikçe, sıkıntı ve stresler arttıkça dozu da gitgide artmaya başlar. Sigaranın içindeki nikotinin başlangıçta kişiyi canlı ve uyanık tuttuğu zannedilir. Gitgide sigaranın yokluğu daha çok hissedilmeye başlanır yani yoksunluk dönemleri yaşanır. Sonrasında artık sigaranın esiri olur."

Saygılı, dünya genelinde birçok ülkede "sigaraya hayır" kampanyalarının yürütülmesine rağmen, hala çok sayıda kişinin sigara bağımlısı olduğunu ifade etti. Dünyada sigaraya yılda 400 milyar dolar harcandığını belirten Saygılı, "Buna karşılık 600 milyar dolar sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Türkiye'de sigaraya yılda 15 milyar dolar harcanmaktadır. Millet olarak bu zehirden kurtulabilirsek ve bu kaynağı da istihdama ayırabilirsek, işsizlik diye bir problem kalmaz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir