Şili ile 5 yılda 1 milyar dolar ticaret hacmi hedefleniyor

Şili Dışişleri Bakanlığı Uluslar arası Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Jorge Bunster, yaklaşık 380 milyon dolar olan Türkiye ile Şili arasındaki ticaret hacminin 5 yılda 1 milyar dolara çıkarmak istediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurdagül UYGUN

İSTANBUL - Şili ile Türkiye arasında imzalanan ve bu yıl yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'yla (STA) birlikte, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artacağı belirtiliyor. Şili Dışişleri Bakanlığı Uluslar arası Ekonomik İlişkiler Genel Müdürü Jorge Bunster, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 380 milyon dolar olduğunu, önümüzdeki beş yıl içinde bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

'Şili Lezzetleri İstanbul'da zirvesi için Türkiye'yi ziyaret eden Bunster, DÜNYA'nın sorularını yanıtladı. Bunster, Şili'nin Türkiye'yi Afrika, Ortadoğu ve diğer komşu ülke pazarlarına açılmak için bir platform olarak gördüğünü belirterek, "Aynı şekilde Türkiye, Şili'yi Latin Amerika ve diğer pazarlara açılmak için bir platform olarak görmelidir. STA anlaşmasıyla birlikte, Türkiye ürünlerini bu pazarlara daha kolay sokacak" dedi.

STA'nın ticareti kapsadığını, hizmet ve yatırımla ilgili henüz bir anlaşma olmadığına değinen Bunster, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu konuyla ilgili de anlaşmalar yapmayı planladıklarını söyledi. Bunster, "Şili ekonomisi çok açık bir ekonomi. Yatırım yapmak isteyenleri çok samimi bir şekilde karşılıyor. Özellikle maden, orman, altyapı ve enerji alanlarında dış ticarete çok açık" şeklinde konuştu.

Bunster, zirve sırasında Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ve Şili Sanayi ve İşadamları Derneği (SOFAFA) arasında imzalanan iyi niyet anlaşması ve STA ile birlikte özel şirketlerin kendi aralarında görüşmeler yapacağını, bunun da yatırımları artıracağını söyledi. İki ülkede çok sayıda fırsat olduğuna değinen Bunster, "Türkiye'den bir hammadde Şili'ye götürülerek, oradan tamamlanarak satış yapmak mümkün olacak. Bu da yatırımları ve ticareti artıracak" dedi.

Müslüman ülkelere Türkiye ile mal satacak

ProChile Uluslararası Direktör Yardımcısı Carlos Honorato da Türkiye'nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu, Türkiye'nin komşu ülkelerine birlikte ulaşarak ilişkilerini geliştirmek istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Şuanda Şili'de Müslüman ülkeleriyle çalışan, helal sertifikasına sahip şirketlerimiz var.  Bu sertifikaları artırarak, Müslüman ülkelerdeki nüfusa işbirliği yaparak ulaşmak, ticaretimizi geliştirmek istiyoruz."

Diğer taraftan, zirve kapsamında düzenlenen "Şili-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması: İkili Ekonomik ve Ticari İlişkiler İçin Fırsatlar" seminerinin açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral de, Şili'de özellikle tarım, tarıma dayalı sanayi, tekstil, hazır giyim, hızlı tüketim malları, mağazacılık, inşaat malzemeleri, müteahhitlik, deniz ürünleri, turizm ve gıda gibi bir çok alanda büyük potansiyel olduğunu ve Türk iş adamlarını beklediğini belirtti.

Şili Tarım Bakan Yardımcısı Alvora Cruzat ise, Şili'nin, yaban mersini, sofralık üzüm, erik gibi gıda ürünlerinde dünyanın en büyük ihracatçısı konumunda bulunduğunu, Şili'yi yakın zamanda dünyanın gıda ihraç eden en büyük 10 ülke arasında yer alması ve bir tarım ve gıda ülkesi haline getirme hedefleri olduğunu vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir