Şili ile STA Santiago'da imzalandı

Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Şili Dışişleri Bakanı Mariano Fernandez tarafından imzalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SANTİAGO - Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması (STA) Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet Jeria huzurunda düzenlenen törenle Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Şili Dışişleri Bakanı Mariano Fernandez tarafından imzalandı.

Bachelet Jeria, Türkiye'nin çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.

Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da yapılan törende konuşan Şili Devlet Başkanı Bachelet Jeria, Türkiye'nin hem bulunduğu coğrafi konum hem de ekonomik gelişim açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Doğu ve batı arasındaki konumunun Türkiye'yi önemli bir duruma getirdiğini bildiren Bachelet, "Aynı zamanda Nobel Edebiyat ödülü sahibi Orhan Pamuk'u da burada söylemek istiyorum. Kültürel açıdan Türkiye oldukça önemli bir ülke durumuna geldi" dedi. Bachelet, Türkiye ve Şili'nin gelişmekte olan ülkeler olduğunu, benzer sorunlarla mücadele etmek durumunda kaldığını belirterek, "Şili, Türkiye için çok iyi ortak olabilir. Biz çok büyük bir pazar değiliz. 16 milyon nüfusumuz var. Fakat, bize bağlı, etrafımızda bir ticari ağa sahibiz. Biz, kendimizi bir platform olarak görüyoruz. Bu sizin diğer pazarlara ulaşmanızı sağlayacak"dedi.

"Küresel çözüm de var"

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da törende yaptığı konuşmada, korumacılığın arttığı, adeta kalkan halini aldığı bir ortamda anlaşmanın yapılmasının dünyaya bir mesaj olduğunu söyledi. "Küresel kriz varsa küresel çözüm de var" diyen Çağlayan, STA'yı imzalayarak siyasilerin bir adım attığını, bundan sonrasının iş adamlarına kaldığını kaydetti. Bölgesinde güçlü olan Türkiye'nin, Latin Amerika'da güçlü olan Şili ile STA yapmasının önemli olduğunu belirten Çağlayan, anlaşmanın karşılıklı ticaret ve yatırımları artıracağını, üçüncü ülkeler nezdinde de işbirliğine olanak sağlayacağına işaret etti. Çok sayıda iş adamı ve siyasetçinin katıldığı törenden sonra Başkanlık Sarayı'nda kokteyl verildi.

"Siyasiler olarak ilk adımı atıyoruz. Bundan sonra top sizde"

Öte yandan Bakan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Şili'nin başkenti Santiago'da düzenlenen "Türk-Şili İş Forumu" nda yaptığı konuşmada, iki ülke iş adamlarını bir araya getiren bu toplantıya büyük önem verdiklerini söyledi. Toplantının yeni açılan bu sayfayla bugün var olan dış ticaret rakamlarını çok daha büyük noktalara getirecek bir platform olacağını bildiren Çağlayan, şunları kaydetti:

"Korumacılığın had safhaya geldiği ortamda iki ülkenin kapılarını birbirine açması dünyaya mesaj veren bir durum. Serbest ticaret anlaşması, iki ülke ticari ilişkilerine çok önemli ivme kazandıracak. Türkiye, son 7 yılda yaptığı yapısal reformlar, sağladığı siyasi istikrarla, yatırım için gereklilikleri yerine getirmiş bir ülke. Türkiye son 6 yılda 70 milyar dolar yabancı sermaye çekti. Küresel kriz yaşanan bu ortamda bile 2009 yılında 15 milyar dolarlık yabancı sermaye çekecek. Anlaşmayla Şili, Kafkaslara, Doğu'ya, Ortadoğu'ya, Afrika'ya önemli açılımlar yapabilecek. Türkiye de anlaşma Latin Amerika'ya açılım getirecek. İki ülke anlaşmayla birbirini tamamlayacak."

Türkiye'de krizde bankacılık sektörünün burnu bile kanamadan dünyanın en yüksek sermaye yeterlilik rasyosuna sahip olduğunu, gerek ulusal gerek Uluslararası bazda çok önemli finans kurumları bulunduğunu kaydeden Çağlayan, iş adamlarına seslenerek, "siyasiler olarak ilk adımı atıyoruz. Bundan sonra top sizde" dedi.

Bakan Çağlayan, Şilili işadamlarına yeni teşvik sisteminin getirdiklerini de anlattı. Son 6 yılda Türkiye'nin 70 milyar dolar yabancı sermaye çekti.