Şilili madenciler Soma'ya geliyor

Şili'deki maden kazasından kurtulan iki işçi, Soma'daki faciada hayatını kaybeden işçilerin aileleriyle ve maden ocağından sağ kurtulanlarla bir araya gelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR -  Şili'de 33 madencinin 69 gün boyunca mahsur kaldığı kazada kurtarma ekibine liderlik eden Rodrigo Reveco, "Farklı dili konuşuyoruz ama aynı acıyı yaşıyoruz. Soma'daki en büyük sorun, dünyadaki bütün madenlerde olan kaçış yolunun olmamasıydı" dedi.

Demokrasi Denetçileri Derneği'nin konuğu olarak Türkiye'ye gelen Şilili madenciler Rodrigo Reveco ve Luis Urzula, derneğin Taksim'deki binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Reveco, Soma'daki maden faciasını televizyondan öğrendiğini ve yardım için hemen ekibiyle irtibata geçtiğini anlattı. Türk konsolosluğuyla da iletişim kurduğunu aktaran Reveco, Türkiye'nin uluslararası yardım talep etmemesi üzerine buraya gelemediklerini ifade etti.

Şili'de daha önce 365 madencinin hayatını kaybettiği bir kazanın yaşandığını belirten Reveco, "Biz bundan ders çıkardık. İyi bir kurtarma ekibi kurduk. Ekip olarak amacımız hep bir adım daha ileriye gitmek" diye konuştu.  

"Farklı dili konuşuyoruz ama aynı acıyı yaşıyoruz" ifadesini kullanan Reveco, "Gerçekçi olmak gerekirse mevcut koşullarda Soma'daki madencileri kurtarmak çok zordu. Grizu gazının her yeri kapladığı kapalı bir ortam. Biz kurtarmacılar bu gaza 'sessiz katil' deriz. Soma'daki en büyük sorun, dünyadaki bütün madenlerde olan kaçış yolunun olmamasıydı" değerlendirmesinde bulundu. 

Reveco, bir gazetecinin "Bu işin doğasında ölüm var mı?" sorusuna "Madenciler aileleriyle hep son defamış gibi kucaklaşır" yanıtını verdi.

Şili'de yaşanan kazanın ardından yapılan kapsamlı bir araştırmanın, teknik olarak iyi bir seviyede olduklarını ortaya koyduğunu dile getiren Reveco, "Ama Şili'de maden sahipleri sokağa rahatça çıkıyor.  Burada, kanunlar açısından Türkiye'den öğreneceğimiz şeyler var" dedi.

Çarşamba günü Soma'ya gidecekler

Şilili madenciler yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşecek, çarşamba günü de Soma'daki madenciler ve aileleriyle buluşacak. Şilili madenciler ayrıca Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin mezarlarını da ziyaret edecek.

Demokrasi Denetçileri Derneği Genel Sekreteri Mehmet Özkaya, hükümetten de randevu talep ettiklerini ancak henüz bir yanıt alamadıklarını kaydetti.

Özkaya, Soma'daki maden faciasının gündemden düşmek üzere olduğunu söyleyerek, Reveco ve Urzula'yı Türkiye'ye davet ederek konuyu yeniden gündeme taşımak istediklerini belirtti.

Şili'de 5 Ağustos 2010'da meydana gelen maden kazasında, 69 gün boyunca göçük altında kalan 33 işçi, Rodrigo Reveco'nun liderliğindeki ekibin çalışması sonucunda kurtarılmıştı. Madenden çıkarılan son işçi de Luis Urzula olmuştu.