Şimdi 'EXPO' zamanı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Seda TUZLU

seda.tuzlu@dunya.com

İlki 1851 yılında Londra'da yapılan, 1960 yılından itibaren farklı yıllarda, farklı ülkelerin ev sahipliğiyle gerçekleşen dünyanın en büyük ve en prestijli fuar organizasyonu tarihte ilk kez Türkiye'de yapılacak. Expo 2016'da Antalya'nın ev sahipliği yapacağını duymayan kaldı mı? 2016 Fuarı'na Antalya ile birlikte Kore'nin de aday olduğunu ama zaferi Antalya'nın kazandığını da bilmeyen yoktur ama bir kez daha hatırlatıyorum.

Expo deyip geçmeyin, bu başarı Türkiye'ye destan olacak çünkü.

Antalyalı yerel yönetimin yıllar sütren çaba gayret ve inancıyla, tabiri caizse sökerek aldığı bu organizasyonun ülkemize katkısını hayal etmek bile güç.

Zaten öngörü rakamlarına bakınca hayaller sınır tanımıyor.

Katılımcı 100 ülke…

Katılımcı 30 büyük kuruluş…

5 milyon yabancı ziyaretçi…

3 milyon yerli turist…

900 dönüm bir alan…

20 bin sosyal-kültürel etkinlik…

Bu alan için 75 milyon Euro gider…

30 milyon Euro devlet desteği…

25 milyon Eoro yerel kaynak…

20 milyon Euro sponsorluk payı…

100 milyon Euro gelir…

95,5 milyon Euro'luk iş hacmi…

Ve ülke ekonomisine 1 milyar Euro katkı…

Teması çiçek ve çocuk olarak adlandırılacak Antalya EXPO 2016'da çiçek çevreyi, çocuk ise geleceği temsil ediyor. 23 Nisan 2016'da başlatılması hedeflenen EXPO'ya dünyanın çeşitli ülkelerinden 100 bin çocuk getirilmesi planlanıyor.

Antalya EXPO'yu farklı kılan bir özellik daha var. Her ülkede 6 ay açık kalan EXPO'lar düzenlenirken 2016, 6 yıl kapanmayacak. Antalya'ya ziyaretçi akını 6 yıl devam edecek. EXPO 2016'nın ardından Antalya'nın yüzü değişecek ve dünyanın yıldız kentlerinden biri olacak…

100 ülkeden milyonlarca ziyaretçi aylarca bu temalar için birleştirecek teknolojisini, bilgi birikimini, kültürel değerlerini…

EXPO deyip geçmeyin. EXPO'nun yapıldığı ülkeye iz bırakmadığı görülmemiş çünkü. Paris'in cazibe merkezi Eyfel Kulesi bile bir EXPO mirasıdır ve bugün binlerce turist sırf Eyfel Kulesi'ni görmeye Fransa'ya gidiyor. Eyfel, sembol olmuş Paris'e. Antalya'nın sembolü ne olacak acaba? EXPO Meclisi bir müze fikri üzerinde yoğunlaşırken alternatifler düşünülmeye devam ediyor, hayal gücünde yine sınır yok.

Antalya Valisi başta olmak üzere, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Ticaret Borsası, Antalya Kesme Çiçek İhracatçıları Birliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü bu organizasyona odaklandı. Antalya'ya çakılan her çivi EXPO için bir adım.

Altyapısından otellerine, alışveriş merkezlerinden parklarına, tepeden tırnağa elden geçiriliyor güzel Antalya.  

Antalya'nın zaferi bir Türkiye destanı yazdıracaksa, çorbada tuzu olsun isteyen tüm illere, tüm yatırımcılara duyurulur… Şimdi EXPO zamanı!

Bu konularda ilginizi çekebilir