Şimdi risk yöneticisinin zamanı

Yeni TTK'nın risk esaslı denetim sistemini esas alması Türkiye'de CRO (Chief Risk Officer) dönemi başlattı. Geçen yıl risk yöneticisi pozisyonunda aranan eleman sayısı iki kat arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Yeni Türk Ticaret Kanunu, iş hayatında 'risk' yönetimini öncelikler listesinde başa çekti. CRO (Chief Risk Officer) pozisyonunun güçlenmesini sağlayan yeni TTK ile şirketler artık risklerini en üst düzeyde yönetmek ve kontrol etmek durumunda. Bugün Türkiye'de Anadolu Grubu, Doğuş Holding, Sabancı Holding, Akfen Holding, General Electric, Coca-Cola ve Avea gibi büyük ölçekli ve global yapıdaki şirketlerde CRO pozisyonu bulunuyor. Önümüzdeki süreçte CRO pozisyonunun daha çok şirketin organizasyon yapısına yayılması bekleniyor. Kriz öncesi Avrupa'da CFO'ların çift şapkalı olarak, riski de yönetiyor olmasının getirdiği handikapların görülmesi ile tüm dünyada şirket yapılarında CRO kavramının güçlendiği gözleniyor. Kariyer. net verilerine göre geçtiğimiz yıl risk yöneticisi pozisyonunda aranan eleman sayısı iki kat arttı.

Yeni TTK ve UFRS talebi artırıyor

Yeni TTK ile birlikte, tüm firmaların faaliyet raporlarında risk yönetimi ile ilgili ayrı bölüm açması ve burada risk politikaları ile risklere karşı aldığı tedbirleri açıklaması gerektiğini
hatırlatan Grant Thornton Türkiye İşletme Risk Yönetimi Hizmetleri Ortağı Sezer Bozkuş Kahyaoğlu, firmalar büyüdükçe, risklerin yönetim ve koordinasyonunun önemli hale geldiğini belirtti. Kahyaoğlu, risklerin sadece finansal olarak algılanmaması gerektiğinin altını çizerek, şu görüşleri dile getirdi:
"Bir firmanın operasyonel riskleri her zaman finansal risk veya nakit akışında olumsuz etkiler ortaya çıkarabilecek unsur olarak değerlendirilmeli."
Türkiye'deki firmaların uluslararası piyasalarla ilişkisindeki artışın da risk yönetiminin bir CRO altında koordine edilmesini zorunlu kıldığına dikkat çeken Kahyaoğlu, Uluslararası Finansal Raporlama Standartları'nın (UFRS) uygulamasının da bir başka neden olduğunu vurguladı. UFRS ile risklerin standartlara uygun olarak raporlanması gerektiğini belirten Kahyaoğlu, bunun da planlama ve strateji geliştirmeyi yapabilecek insan gücüne yönelik talep yarattığını kaydetti.

Risk uzmanı arayan şirket sayısı iki kat arttı

CRO ya da risk yönetimi uzmanına yönelik artan talep, verilere de yansıdı. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, finans alanında önemi giderek artan risk değerlendirmenin kendi uzmanlarını yarattığını ve bu uzmanlara talebin giderek arttığını ifade etti. Azoz, şunları söyledi: "En basit tanımla risk değerlendirme uzmanı-danışmanı-yetkilisi-müdürü-analisti adı altında verilen iş ilanlarında, 2012'de bir önceki yıla göre iki katına varan artış gözlemledik. Bunlar içinde risk yönetim uzmanı yüzde 207 ile en çok artış gösteren pozisyon oldu. Risk değerlendirme alanında görev yapacak uzmanlar, farklı kurumlar tarafından değişebilen iş tanımlarıyla talep edilebiliyor.
Adlandırmaların çeşitliliği ve fazlalığı da bu mesleğin öneminin giderek arttığının bir göstergesi."

Üniversitelerde risk raporlama eğitimi yok

Talebin artmasına rağmen bu talebi karşılayacak yetişmiş eleman bulunup bulunmadığı sorusunun yanıtını da yine Sezer Bozkuş Kahyaoğlu verdi. Türkiye'deki üniversitelerde özellikle de işletme bölümlerinde risk raporlamasına yönelik derslerin verilmediğine dikkat çeken Kahyaoğlu, uluslararası standartlara yönelik uygulamaları olan firmaların hazırlıklarını yaptığını belirtti. Yabancı ortaklı firmalarda ise yabancı ortakların mekanizmaları bulunduğunu kaydeden Kahyaoğlu, "CRO'lar Türkiye'de YTTK dikkate alındığında Risk veya Denetim Komitesi üyesi olarak bulunabilir. Ya da söz konusu komitelere bağlı olarak çalışan bir direktörlük olarak da düşünülebilir" diye konuştu. Avrupa'nın dev kuruluşlarındaki risk yönetim birimlerinin halen devam eden krizin gelişini neden öngörümediği sorusuna ise Kahyaoğlu'nun yanıtı "Risk yönetimi sistemi kurulmuş olsa bile, sistemi işlevsel hale getirecek ve koordinasyonu sağlayacak CRO'ların eksikliği halinde sorunlar ortaya çıkıyor" oldu.

 

sezer_bozkus_kahyaoglu.jpg

 

Risk yönetiminin global altyapısını oluşturuyor

Merkezi ABD’de olan İç Denetçiler Enstitüsü -Institute of Internal Auditors (IIA) geçtiğimiz yıl, risk yönetimi konusunda yetkinliği ve yeterliliği ifade eden yeni bir uluslararası sertifika çıkardı: Risk Yönetimi Güvence Uzmanlığı-Certification in Risk Management Assurance (CRMA). Sezer Bozkuş Kahyaoğlu, CRMA altyapısının oluşturulmasında görev alan isimlerden biri. IIA nezdindeki Board of Research and Education Advisors (BREA) Komitesinde 2010’dan bu yana bulunan Kahyaoğlu, risk yönetimi alanında küresel ölçekte etkili isimlerden biri olarak öne çıkıyor.