Şimşek: Avrupa liderlikten yoksun

Chatman House'da konuşan Bakan Şimşek, Avrupa Birliği'nde Türkiye konusunda bitkinlik olduğunu söyle söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Avrupa Birliği'nde (AB) Türkiye konusunda bitkinlik olduğunu söyleyerek, "Eğer AB hazır olsaydı, müzakere başlıklarının hepsini açabilirdik ancak Avrupa'da konu Türkiye'ye geldiğinde bir bitkinlik var, Avrupa liderlikten ve vizyondan yoksun" dedi.

Şimşek, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan düşünce kuruluşu Chatham House, bir diğer adıyla İngiltere Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde bir konuşma yaptı. Şimşek'in konuşmasını aralarında eşi Esra Şimşek ve Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Elçi Kerem Kıratlı'nın da bulunduğu çok sayıda kişi dinledi.

"Gelişmekte Olan ve Gelişen Pazarlara Yatırım Yapmak" konulu konferansa onur konuğu olarak katılan ve açılışında bir sunum yapan Şimşek, Amerikan yatırım bankası Goldman Sachs'ın bir çalışmasına değinerek, 2050 yılında özellikle gelişmekte olan pazarlara ilişkin resmin değişeceğini ifade etti.  

Şimşek, 'Gelişmekte Olan ve Gelişen Pazarlara Yatırım Yapmak" konulu konuşmasında, bu çalışmaya göre, şu anda 17. en büyük ekonomiye sahip olan Türkiye'nin 2050 yılına kadar dünyadaki ilk 10 ekonomiye gireceğini kaydederek, bu çalışmadaki varsayımların oldukça mantıklı olduğunu belirtti.

Gelişmekte olan pazarlarda büyümenin yüksek olduğunu ve bunların düşük riskli pazarlar olduğunu söyleyen Şimşek, ayrıca sürpriz olmayan bir şekilde para akışının bu pazarlara doğru olduğunu bildirdi.

Pazarlarda fiyat istikrarı sağlandı

Maliye Bakanı Şimşek sunumunda, son yıllarda gelişmekte olan pazarlara bakıldığında birçoğunun fiyat istikrarını sağladığını, geçmiş yıllarda bu pazarların birçoğunun krizlerden dolayı döviz rezervi oluşturduğunu ve oluşturmaya devam ettiğini belirtti.

Şimşek, günümüzde artık gelişmekte olan ülkelerin pazarlarında, cari hesap fazlalarının, bütçe açıklarının daha az olduğunu bildirdi. Gelişen ülkelerde borçlanmada artış olduğuna dikkati çeken Şimşek, ancak gelişmekte olan ülkelerde borçlanma oranlarının azaldığının görüldüğünü ifade etti.

Örneğin, Türkiye'de ilkokuldan liseye kadar 20 milyon öğrencinin olduğunu, bu sayının birçok AB üyesi ülkenin nüfusundan fazla olduğunu kaydeden Şimşek, bu tip verilerin da Türkiye'deki büyüme potansiyelini gösterdiğini, birçok gelişmekte olan ülkenin istatistiklerinin de benzer bir tabloyu ortaya koyduğunu ifade etti.

Şimşek, rekabeti artıran, ürün pazarlarındaki kısıtlayıcı düzenlemeleri ve iş yapabilmenin önündeki engelleri kaldıran, mülkiyet haklarını geliştiren, uygun yasal sistemi ile hukukun üstünlüğünü sağlamış olan ülkelerin bunları sağlayamamış ülkelerden her zaman daha iyi olacağını söyledi. 

Türkiye'nin gelişmekte olan bir pazara sahip olduğunu belirten Maliye Bakanı Şimşek, şöyle konuştu:

"Ama aynı zamanda Türkiye AB üyesi adayı. 35 müzakere başlığının 13'ünü açtık. Eğer AB hazır olsaydı, hepsini açabilirdik ancak Avrupa'da konu Türkiye'ye geldiğinde bir bitkinlik var, Avrupa liderlikten ve vizyondan yoksun. Ama asıl nokta bu değil, Türkiye kendi dönüşümünü yaşıyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir