Şimşek: Büyüme yüzde 14'e ulaşabilir

Maliye Bakanı Şimşek, ikinci çeyrekte ise çift haneli büyüme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilk çeyrek için yüzde 10-14 arasında büyüme beklenebileceğini, ikinci çeyrekte ise çift haneli büyüme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Şimşek, Türk-Arap Ekonomi Forumu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, cari açık beklentisine ilişkin bir soru üzerine Türkiye'de büyümeyle birlikte cari açığın genişlediğini ve bunun yeni bir husus olmadığını belirtti.

Bakan Şimşek, "Şu anda cari açığın finanse edilebilir olup olmaması konusunda bir kaygı yok" dedi.

Cari açık finanse edilebilir olsa da hükümet olarak yapısal reformlarla orta vadede aşağı çekilmesine yönelik projeler geliştirdiklerini ve uygulamaya koyduklarını ifade eden Şimşek, bu konuda teşvik sistemi ve Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Arap ülkeleriyle ticaret

Şimşek, cari açıkta önemli bir unsur olan enerji konusunda dışa bağımlılığı azaltacak faaliyetler gerçekleştirdiklerine de işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kısa vadede bir hedef söz konusu değil. Uzun ve orta vadede uygulamaya koyduğumuz tedbirlerle cari açığın çok daha makul seviyeye inmesini hedefliyoruz. Cari açığın yakın dönemde sıfırlanması zaten gündemde olan bir konu değil. Türkiye, Batı ile arayı kapatma sürecinde. Bu sene AB yüzde 1 büyüyecek, Türkiye varsayalım ki yüzde 6 büyüyecek. Bu, Avrupa'dan daha fazla tasarrufa, daha fazla sermayeye ihtiyacımız var demek..."

Arap ülkelerinin çoğunun sermaye ihracatçısı olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bizim Arap ülkeleriyle ticareti, diyaloğu geliştirmemiz kadar anlamlı bir şey olamaz. Ben Türkiye'de ne bu dönem, ne de gelecekte, başka türlü bir yaklaşım ortaya koyabilecek bir durum, bir siyasi anlayış görmüyorum" dedi.

"İkinci çeyrekte çift haneli büyüme olasılığı düşük"

Büyüme tahminlerine ilişkin bir soru üzerine Şimşek, ilk çeyrek için yüzde 10-14 arasında büyüme beklenebileceğini, ikinci çeyrekte ise çift haneli büyüme olasılığının düşük olduğunu söyledi.

Bütçe açığı konusunda ise Bakan Şimşek, "Bütçe hedeflerimizi tutturacağız. Şu an itibariyle bütçe hedeflerimizden çok daha iyi performans gösterdiğimiz ortada. Fakat Avrupa'daki durumları biliyorsunuz. Bir takım belirsizlikler var. Belirsizliğe rağmen şu an itibariyle bütçe hedeflerimizi çok rahat bir şekilde tutturabileceğimize inanıyorum. Performans da o doğrultuda" şeklinde konuştu.

Makro büyüklüklerle ilgili revizyon konusunda açıklamaların ne zaman yapılacağına ilişkin bir soru üzerine, bu ay içerisinde çalışmaların sonuçlanacağını söyledi.

Şimşek, euro'nun dolar karşısındaki değer kaybına ilişkin olarak ise bu durumun kısa vadede olumsuz olduğunu, uzun vadede çok fazla etkisi olmayacağını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir