Şimşek: Fed'in faiz artımı Türkiye'yi olumsuz etkiler
Maliye Bakanı Şimşek, Fed'in faiz toplantılarına ilişkin, "Gelişmekte olan ülkeler için en kötü senaryo gündemde" dedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Fed'in faiz toplantılarını değerlendiren Şimşek, Fed'in faiz artımı Türkiye'yi olumsuz etkiler. Gelişmekte olan ülker için en kötü senaryo gündemde" dedi. Şimşek Türkiye'nin direnç seviyesinin fazla olduğunu da belirterek, "Türkiye olası 3-4 aylık şoku rahat atlatır" ifadelerini kullandı.
- Sizinle seçim öncesinde ekonomiyi sık sık konuştuk. Bu kez 7 Haziran sonrasındaki süreci değerlendirerek başlarsak. Seçim sonuçlarının ortaya koyduğu hükümet koşullarını da dikkate alarak, ekonominin 50 günlük performansını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Seçimler belirsizliği ortadan kaldırmadı. Bu da seçim sonrasına ilişkin olumlu beklentileri siyasi istikrar devam eder ertelenen özel sektör yatırımları devreye girer gibi beklentiler başka bahara kaldı. Büyümede zayıflama devam etti. Kredi hacmine baktığımız zaman nispeten bir yavaşlama var. Son gelişmeler de muhtemelen olumlu yansımayacaktır. Yani piyasalara yansıması olacak diye terör örgütlerinin Türkiye üzerine operasyon yapmasına asla izin vermeyiz. Türkiye'nin son zamanlardaki duruşu sağlıklı bir duruştur. Şiddete ve teröre asla ve asla ödün vermememiz lazım.
- Her ne kadar koalisyon görüşmeleri devam etse de siyaset sahnesindeki bazı açıklamalara bakınca tekrar seçim olasılığı da hala güçlü... Kalıcı bir hükümet kurulmasını en iyi ihtimalle bugünden itibaren 4 ay daha ertelemek ekonomiyi nasıl etkiler?
Arkadaşlar şu anda kalıcı reform yapabilecek bir hükümet kurma çabasındalar. Arzumuz güçlü bir hükümetin kurulması. Şu da bir gerçek karşımızda müzakere edebileceğini çok fazla bir ortak yok. Partilerden bir tanesi neredeyse ben bu oyunu oynamak istemiyorum tavrı içerisinde. Diğeri terörle organik bağlarının reddedilmiyor olması karşı duruşun sergilenmemesi onlarla müzakereyi imkansız hala getiriyor. Geriye ana muhalefet partisi kalıyor. Bu hafta müzakereler bir miktar daha yoğunlaşacak. Ana başlıklara geçilecek.
Koalison görüşmeleri
- CHP ile olası bir koalisyonda, seçim öncesinde sizin de maliyeti nedeniyle eleştirdiğiniz ekonomik vaatlerini ne kadar gerçekleşebilir görüyorsunuz? Siz de koalisyon heyetinde olur musunuz?
Ekonomi başlığı en son müzakere edilecek diye biliyorum. Müzakere heyetinde yokum ama çok değerli arkadaşlarımız var. Kaynaklarımız sınırlı yapacağımız ilave harcamalar bir taraftan bizim dış dengeyi daha da olumsuz hale getirir bir taraftan da Türkiye bunu borçla yapacağı için tehlikeli sürece girmiş olur.
- Sorumu dışarıdaki gelişmeleri de katarak tekrarlarsam; ABD'nin 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırabileceği bir dönemin eşiğine hükümetsiz ya da geçici hükümetle girmek Türkiye için handikap oluşturur mu?
Şu anda bir hükümet var. Yetkili bir hükümettir. Hükümete ilişkin yapılan yorumlar hukuki açıdan pek sağlıklı değil. Ama şu da bir gerçek tabii ki bir siyasi belirsizlik var. Türkiye güçlü bir hükümetle bir siyasi arka planla girse daha doğru olurdu. Tabii ki bir handikap. Fed eninde sonunda faizleri artıracak. Muhtemelen de bu sene Eylül'de artıracak. Bunu geciktirecek ne tür gelişmeler olabilir. Dolar son birkaç haftadır dolar değer kazandı. İkinci olarak İran'la olan anlaşma petrol fiyatlarını bir miktar aşağı çekti. Bu eğer İran'a özellikle petrol ve doğalgaz sektörüne yatırımları artırırsa ki artırabilir bunun hızına bağlı olarak petrol fiyatlarında kalıcı bir düşüş yaşanabilir. Emtia fiyatlarının düşüyor olması doların değer kazanıyor olması Fed'in faiz artış hızını etkileyebilir. Bence eninde sonunda faizler artacaktır. Bu Türkiye'yi olumsuz etkiler.
'Meclis'teki partiler terörle aralarına mesafe koymalı'
* Piyasadaki tansiyonu düşürecek ne yapılabilir? Kısa vadede tansiyon düşürücü adım ne olabilir?
Çok basit... Meclis'teki bütün partilerin terörle aralarına mesafe koymaları faydalı olur. Net bir tavır alınması faydalı olur. İkincisi hükümetlerimiz döneminde geçmişte doğu güneydoğu'da yaşanan travmaların yaralarını sarmak adına çok önemli adımlar atıldı. Gelin görün ki terör örgütü yılın başından beri binin üzerinde eylem yapmış. Silahların gölgesinde demokrasi olmaz. Türkiye'nin artık terör örgütüne karşı anladığı dilden konuşması gerekiyor. Şu anda da yapılan bu. Terör örgütlerine IŞİD PKK gibi bunlara alan açarsanız o ülkede ne güven olur ne istikrar olur ne de yatırım olur. Türkiye kalıcı bir şekilde refah artışına gidecekse mutlaka terör belasını minimize etmemiz def etmemiz lazım. Silahları bırakmaları lazım. Silahla devam edeceklerse Türkiye mücadelesini daha da güçlü şekilde devam ettirecektir.