Şimşek: Türkiye yeniden büyüme trendine girdi

Bakan Şimşek, genel makro ekonomik finansal istikrara bakıldığında Türkiye'nin bu dönemi iyi atlattığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bize gelen veriler, son çeyrekten itibaren Türkiye'nin yeniden büyüme trendine girdiğine dair güçlü sinyaller içeriyor. Bunun devamına ilişkin benim beklentim güçlü" dedi.

Gaziantep Sanayi Odası'nda (GSO) düzenlenen toplantıya katılan Şimşek, GSO Başkanı Nejat Koçer'in "vergi affı, borç ertelemesi" talebine yanıt verdi.

Türkiye'nin dünya ile birlikte sıkıntılı bir dönemden geçtiğinin farkında olduklarını belirten Şimşek, genel makro ekonomik finansal istikrara bakıldığında Türkiye'nin bu dönemi iyi atlattığını söyledi. Bakan Şimşek, şöyle devam etti:

"Bankacılık sektörünün durumu, faizlerin geldiği durumu, ülkede zincirleme iflasların yaşanmamış olması gibi birçok hususta Türkiye bu krize önemli ölçüde dayanıklılık gösterdi, başarı ortaya koydu. Ama şunu da çok iyi biliyoruz, reel ekonomiye bu krizin sektörler bazında değişik oranda yansımaları oldu. Dolayısıyla şirketlerin bazılarının yükümlülüklerini yerine getirmede sıkıntı olabileceğini biz de tahmin ediyoruz. Ama şöyle bir durum da var; genele yönelik af yaklaşımları hakikaten bu ülkeye geçmişte bir yarar sağlamamıştır. Birincisi bu yükümlülüklerini zamanında yerine getirenlere karşı bir adaletsizlik doğuruyor. Vergi uyumunu ciddi biçimde bozuyor. O çerçevede bakıyorum. Ama belli birtakım prensipler çerçevesinde idaremize taşra merkez yetkilendirme, sıkıntıya düşmüş şirketlerin kamu alacaklarının yapılandırılmasında zaten bir sistem var. Orada acaba bir şeyler yapılabilir mi diye, kendi kendimize de konuştuk. Ama dediğim gibi bunun hiçbir şekilde (mükellefler nezdinde Maliye Bakanlığı çalışma yapıyor, yeni bir af gelecek yeni bir yapılandırma gelecek) şeklinde algılanması da yanlış olur. Eğer bu çerçevede birtakım değişiklikler olacaksa bu hükümet nezdinde alınacak bir karar."

İşsizliğin, Türkiye'nin ve dünyanın karşı karşıya olduğunu en önemli sorulardan biri olduğunu ifade eden Şimşek, bu bölgenin biraz şanslı olduğunu, GAP çerçevesinde ortaya koydukları çaba ve aktardıkları kaynakların birkaç yıl içinde çok iyi getiri sağlayacağını, istihdamı artıracağını vurguladı. Şimşek, "Kamu olarak işsizlik sorununu bir sihirli değnek ile çözemeyiz. Biz ancak iş aş üretenlerin mümkün olduğunca önünü açarız. Bunun sonunda mimarları siz olacaksınız. Biz size yardımcı olacağız" dedi.

Türkiye ekonomisinin büyüme trendine girdiğine dair güçlü sinyaller aldıklarını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisine ilişkin bize gelen veriler, son çeyrekten itibaren Türkiye'nin yeniden büyüme trendine girdiğine dair güçlü sinyaller içeriyor. Bu Türkiye için çok olumlu, çok cesaret verici. Bunun devamına ilişkin benim beklentim güçlü."

Sermayesi, yapısı ve likiditesi güçlü olan bankaların reel sektöre daha fazla destek olacağını, faizlerin tek hane olmasının da önemli olduğunu belirten Şimşek, "Gazetelere ve televizyonlara yansıdığı gibi her ne kadar ortalık bazen toz duman gibi görükse de aslında bu ülkede hala siyasi istikrar var, hala güven var. Bu dönemde bile ikinci, üçünü nesil reformlar üzerinde çalışıyoruz" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir