Şimşek: Yumuşak inişi başarabiliriz

Şimşek, "Türkiye büyük bir stres testinden geçmiş, aslında bir anlamda Türkiye'ye olan güven önemli ölçüde geçmişle karşılaştırılamayacak şekilde artmış durumda" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin yumuşak inişi başarabileceğini belirterek, "Ekonomide ciddi tedbirler aldık, kredi hacminde çok ciddi yavaşlama var" dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulunun açılış oturumunda konuşan Şimşek, Türkiye'nin kırılganlıklarını 2012 ve sonrasında da azaltmayı, kamu borç stokunun milli gelire oranını aşağı çekmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin risk algısının iyileşmiş durumda olduğunu kaydeden Şimşek, "Türkiye büyük bir stres testinden geçmiş, aslında bir anlamda Türkiye'ye olan güven önemli ölçüde geçmişle karşılaştırılamayacak şekilde artmış durumda. Bu bizim için önemli bir avantaj. Bu, bundan sonra gelecek bir şoku da çok rahat bir şekilde kalıcı bir tahribat olmadan atlatabileceğimiz açısından bence önemli bir gösterge" dedi.

Türkiye'nin maliye politikası açısından 2011'de iyi bir dönem geçirdiğini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Aslında Ulaştırma Bakanlığı'nda olsun milli eğitimde olsun, yani ekstra ilave kaynaklar aktarmasaydık belki bu yıl bütçeyi neredeyse dengede kapatabilirdik. Bütün bu ekstra ilave imkanlara rağmen yüzde 1'lik bir açıkla, genel devlet açığı açısından söylüyorum, kapatmayı ümit ediyoruz. Yani aralık ayında bir miktar açık olacak. Ama doğru bir açık. Çünkü Türkiye'nin altyapısına, eğitimine, geleceğine yatırım yaptığımız için bunun doğru bir şekilde okunması gerekiyor."

Kredi hacminde önemli yavaşlama var

Türkiye'de güçlü iç talep ve bir cari açık olduğuna işaret eden Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye yumuşak inişi başarabilir çünkü ekonomide özellikle kredi hacminin yavaşlamasına yönelik çok ciddi tedbirler aldık. Şu anda kredi hacminde önemli bir yavaşlama var. Kredi hacminde çok ciddi bir yavaşlama demek aslında yumuşak inişin temelini kurmak demektir. Bir de tabii ki reel efektif kurda çok ciddi bir düzeltme yaşandı. Bu düzeltme de tabii ki geçici de olsa Türkiye'nin rekabet gücüne olumlu yansıyacaktır. Bir de tabii ki Türkiye ihtiyatlı bir orta vadeli programa sahip, ben bunu da önemsiyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir