”Sınır kapılarında uzun konvoylar istemiyoruz”

Başbakan Erdoğan, modernize edilen Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapıları tesislerinin ortak açılış töreninde bu iki kapının, bölge ülkeleri için çok büyük önem taşıdığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KAPIKULE - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz, artık Kapıkule başka olmak üzere sınır kapılarımızda uzun araç konvoyları, uzun tır konvoylarını asla görmek istemiyoruz. Sınır kapılarının birer çile kapısına dönüştüğüne şahit olmak istemiyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, modernize edilen Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapıları tesislerinin ortak açılış töreninde yaptığı konuşmada, bu iki kapının, Türkiye, Bulgaristan ve bölge ülkeleri için çok büyük önem taşıdığını söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin dış ticaret hacminin yaklaşık 3'te 2'sinin Avrupa ülkeleri ile olduğu dikkate alınırsa, Kapıkule'nin öneminin daha iyi anlaşılacağını vurguladı.

2008'de 5 milyondan fazla yolcu ile 7 binden fazla aracın bu kapıları kullandığını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Şurası son derece önemli; Gümrük kapıları ve hava alanları, bir ülke hakkında, hem ilk hem de son intibaları oluşturan ortamlardır. Biz, artık Kapıkule başka olmak üzere sınır kapılarımızda uzun araç konvoyları, uzun tır konvoylarını asla görmek istemiyoruz. Sınır kapılarının birer çile kapısına dönüştüğüne şahit olmak istemiyoruz. İşte bugün, bu çilenin bittiği gündür. Yaptığımız çalışmalar, Türk misafirperverliği sınır kapılarımızdan başlatıyor. Hızlı, kaliteli ve güvenli hizmet sunarak, tüm misafirlerimizi modern Türkiye'ye kabul ediyor ya da modern Türkiye'den uğurluyoruz.

Bundan böyle giriş ya da çıkış yapan yolcular aracını terk etmeden tek bir hat üzerinden bütün işlemlerini tamamlayabilecek, iyi izlenimlere sahip olarak yolculuğuna devam edecektir. Yapılan çalışmayı bu açıdan da çok önemsiyor, sınır kapımızın yeni halinin her iki ülkenin de prestijine önemli katkısı olacağını düşünüyorum."

Başbakan Erdoğan, küreselleşmenin neden olduğu bir takim tehditleri önlemek noktasında da gümrük kapılarının stratejik önem arz ettiklerine dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Modern gümrük idarelerinin iki temel hedefi bulunuyor; bunlardan biri yasal ticareti kolaylaştırmak, bunun yanında da tabii ki hızlandırmak. Diğeri ise yasa dışılıkla ve kaçakçılıkla etkin bir şekilde mücadele etmek. Uluslararası terörizm, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı, gümrük denetimlerinde hassasiyeti ve kaliteyi zorunlu hale getirdi. Belirsizliğin ve istikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir coğrafyanın yanı başında bulunan Türkiye, kaçakçılık konusunda dünyanın diğer ülkelerine göre çok daha dikkatli olmak zorundadır. Avrupa ülkelerini kendisine iyi bir pazar olarak gören zehir ticaretini, biz burada durdurmak zorundayız. Yine çakışmaların, terörün kol gezdiği bölgelere silah akışını da burada, bu kapılarımızda, kesmek durumundayız. Gümrüklerde çalışan arkadaşlarımız, yasa dışı geçişle mücadelede gerçekten etkin ve özverili çalışmalar yapmak durumundadır. Zaten de yaptıklarına inanıyorum."

Açılışlar

Yeni gümrük kapılarının, yasa dışılıkla mücadelede önemli etkilerinin olacağını belirten Başbakan Erdoğan, yoğunluğu da önemli ölçüde azaltacağına inandığını ifade etti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Hamzabeyli Sınır Kapısına bağlandı ve Edirne Milletvekili Necdet Budak ile Kırklareli Milletvekili Gökhan Sarıçam'dan gümrük kapısının açılışını yapmalarını istedi. Erdoğan, yönetmene geniş açı ya da zum yapılması yönünde talimatlar da vererek, Kapıkude'ki açılışa katılanların da Hamzabeyli sınır kapısı konusunda izlenim sahibi olmalarını sağladı. Daha sonra milletvekilleri Budak ve Sarıçam kurdele keserek, modernize edilen Hamzabeyli Sınır Kapısı tesislerinin açılışını gerçekleştirdi.

Başbakan Erdoğan, bu çalışın ardından da Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Devlet bakanı Hayati Yazıcı ve eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Mehmet Gücük ve Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Branimir Mladenov ve milletvekilleri ile kurdele keserek, Kapıkule sınır kapısı tesislerinin açılışını yaptı. Erdoğan, daha sonra tesislerde incelemelerde bulundu.