Sinop için nükleer santral görüşmeleri olumlu

Bakan Yıldız, Sinop'a kurulması planlanan nükleer santral için Güney Kore ile sürdürülen görüşmelerin olumlu olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a kurulması planlanan nükleer santral için Güney Kore ile sürdürülen görüşmelerin olumlu olduğunu, devletler arası anlaşmayı imzalamak için herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüğünü belirtti.

Yıldız, Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Kyung Hwan Choi ile makamında bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından konuk bakan ile birlikte gazetecilere açıklama yapan Yıldız, Güney Kore'de enerji, telekomünikasyon ve dış ticaretten Kyung Hwan Choi'in sorumlu olduğunu kaydetti.

Yıldız, 10 Mart 2010'da Güney Kore Elektrik Enerjisi Şirketi (KEPCO) ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) arasında, nükleer enerji alanında bir işbirliği anlaşması imzalandığını anımsatarak, ikinci aşama olarak hükümetlerin de bu projeye destek verdiğini öngören bir çalışma içinde olduklarını söyledi.

Görüşmede, Sinop'a kurulması planlanan nükleer santralle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Yıldız, bu kapsamda anlaşmayı imzalamak için herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını düşündüğünü belirtti.

Önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güney Kore'yi ziyaret edeceğine işaret eden Yıldız, bu ziyaret öncesinde görüşmelerde daha ilerlemiş düzeye gelmeyi ümit ettiklerini kaydetti.

Bir gazetecinin, BM'nin İran'a yönelik yaptırım kararını nasıl değerlendirdiği yönündeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, bölgede ve dünyada nükleer gücün mutlaka barış aracı ve enerji tedariki olarak kullanılabileceğini yineledi.

Yıldız, BM Güvenlik konseyinde de nükleer gücün barışçıl amaçların dışında kullanılmasının doğru olmadığını dile getirdiklerini söyledi.

"Nükleer takas anlaşmasının iptal edileceği yönünde İran'dan herhangi bir mesaj geldi mi" şeklindeki soruya da Bakan Yıldız, şu anda böyle bir şeyin söz konusu olmadığını, takasın barışçıl yolda önemli bir adım olduğuna inandıklarını belirtti.

Bakan Yıldız, BM Güvenlik Konseyinde İran'a yaptırım konusunda Türkiye'nin hayır oyu vermesinin Türkiye-ABD ilişkilerini nasıl etkileyeceği yönündeki soruyu yanıtlarken de bunun bir inisiyatifin, bir iradenin ortaya konulması olduğunu, ilişkilerde herhangi bir sıkıntının yaşanmayacağını kaydetti.

Güney Kore Bilgi Ekonomisi Bakanı Kyung Hwan Choi ise Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santrale ilişkin olumlu görüşmelerde bulunduklarını, yapılan şirketler arasındaki anlaşmaları baz alarak bundan sonra devletler arası bir anlaşmanın imzalanmasını istediklerini söyledi.

Choi, anlaşmanın sağlanması halinde Sinop'a, dünyanın en güvenli ve maliyet olarak da en verimli nükleer santralini inşa etmek için çalışacaklarını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir