Sinop Nükleer Santrali 2023 yılına yetişecek

Konsorsiyum yetkilisi Sinop Nükleer Santrali 2023 yılına yetişeceğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS  - Türkiye'nin Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer enerji santralini  inşa edecek Japon-Fransız konsorsiyumunun bir yetkilisi, santralin Cumhuriyet'in 100. yıldönümü olan 2023 yılına yetişeceğini söyledi.

Japon Mitsubishi Heavy Industries (MHE), Itochu Corp. ve Fransız şirketi GDF Suez 2013 yılında yapılan bir anlaşmayla santralin yapımını 22 milyar dolar bedelle üstlenmişlerdi.
             
Nükleer santral 4,800 MW gücünde olacak ve MHE ile Fransız Areva şirketinin imal edecekleri Atmea 1 tipi reaktörlerle çalışacak.
              
MHE Başkanı ve CEO'su Shunichi Miyanaga dün Paris'te katıldığı bir ticaret fuarında Reuters'e, "Tesisi (Cumhuriyetin) yıldönümüne yetiştirmek için çok çaba gösteriyoruz" dedi.
              
Miyanaga, Türk ve Japon hükümetlerinin tam desteğine sahip olan projede herhangi bir sorun çıkmadığını da belirtti.
              
MHE'nin enerji ve çevreden sorumlu Başkan Yardımcısı Terumasa Onaka da, geçen yıl Türk ve Japon Başbakanları tarafından imzalanan anlaşmanın, bu ay ya da gelecek ay içinde TBMM'de onaylanmasını beklediklerini söyledi.
              
Bundan sonra ise fizibilite çalışması ve lisans aşaması gelecek. Bu sürenin 18 ay olması bekleniyor. Buna göre inşaat 2017-2018 döneminde başlayacak  ve santral ilk enerjisini 2023 yılında üretecek.
              
Onaka, Türk tarafının projede yüzde 50 hisse sahibi olmasının planlandığını, yabancı yatırımcıların ise kalan payı MHE, Itochu ve GDF arasında üçe bölebileceklerini, ancak  bu aşamada hiçbir şeyin kesinleşmediğini söyledi.
              
Onaka'ya göre Areva'nın da projede hissedar olmasıdüşünülmüyor.
              
Türkiye'nin ilk nükleer santrali ise Rus Rosatom tarafından Mersin Akkuyu'da inşa edilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir