Şirketinizin değerini nasıl arttırırsınız?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Alpaslan ZORLU

1. İki haneli büyüme hızı yakalayın

Sürekli ve yükselen bir trend izleyen yüksek büyüme hızı yakalayın. Başarılı bir şirket içinde bulunduğu sektörden ve ülke ekonomisinden daha fazla büyüyebilendir. Düzenli performans sağlanmalıdır.

2. Kâr dağıtabilir olmak

Şirket ile ilgilenenler bilançosunda kar dağıtabilecek kadar birikmiş kârları olan ve geçmiş yıllar zararları öz sermayeyi bloke etmemiş, sonuç olarak ticaret yapılan yılın sonunda

'masada para kalan'  şirketleri tercih ederler.

3. Borçları azaltın

Kriz dönemlerinde yatırımların mutlaka askıya alınması ve işletme sermayesi yaratarak borçların sürdürülebilir hale getirilmesi ve faaliyet akışını bloke etmeden, haciz, ipotek riskini önlemek temel olmalıdır.

4. Sadık müşteri ve uzun vadeli sözleşmelere sahip olunmalı

Gelirin devamlılığı için sizi sürekli tercih eden müşterileriniz ve özellikle hizmet sektöründe yıllara yaygın satış kontratları olan şirketler tercih edilir.

5. Güçlü bilanço

Likit varlıkları yüksek, stokları satılabilir, alacakları tahsil edilebilir ve teminatlı, sigortalı,  maddi duran varlıkları sigortalı, mali duran varlıkları paraya çevrilebilir ve kısa vadeli borçlarını ödeyebilir bir bilanço.

6. Yüksek işletme sermayesi

Harcamalar ve borç ödemeleri için gerekli nakit ve alacakların paraya çevrilebilecek nitelikte varlıkların işletme faaliyetleri için hazır bulundurulması. İşletmeler satış eksikliğinden değil yetersiz işletme sermayesi ve nakit akışındaki bozulmadan dolayı iflas ettikleri unutulmamalıdır.

7. Maliyetler kontrol edilmeli 

Gelir yaratmayan hiçbir gider yapılmamalı, sabit giderlerin düşürülme yolları araştırılmalı. Sık toplantı yapılıp nasıl harcamaların azaltılacağı gelir tablosundaki her bir gider bazında kontrol edilmeli ve bu maliyet analiz ve kontrolleri sadece kriz döneminde değil her dönemde buna azami önem verilmelidir.

8. Müşteri şikayetleri departmanı

Gelirin devamlılığı elde tutulan müşterilere bağlıdır. Sürekli müşteri için müşteri kaybetmemeli ve gelen şikayetleri hemen düzelten ve bunları raporlayan bir birim kurulmalı. Reklam ve pazarlama stratejilerini tüketicilerden gelen feedback, brief, öneri ve şikayetlere göre yön verenler tercih edilir.

9. Kâr kadar nakit akışını önemsenmeli

Şirketler nakit akışındaki bozukluktan batarlar. Kâr elde eden ve tahsilat yapabilen satışlar yapılmalı. Atıl duran stok ve maddi duran varlıklar, iştirakler satılarak nakit yaratılmalı, gelire etkisi olmayan ve satışa dönmeyen harcamalar  ve aktiviteler durdurulmalıdır.

10. Satış değil gelire odaklanmalı

Kârsız satış işletme sermayesini eritir. Ama bazı dönemlerde nakit elde etmek için zararına satış yapılmaktadır. Kâr olmayan ürün grupları tasfiye edilmeli. Müşteri kaybetmemek için zararına satış yapılmamalı ve zararlı müşteriye odaklanılmamalı.

11. Şeffaf muhasebe, finansal tablo ve finansal birimler

Giderlerin aktifleştirilmediği, kayıtların geçmiş yıllar dahil muteber ve açıklanabilir olduğu, bağımsız denetimden geçmiş, muhasebe politika ve prosedürleri yazılı olan ve bunlara uyulan, direksiyonunda yetkin ve bunu belgeleyebilen finans yöneticilerinin olduğu, iç kontrol, iç denetim, finansal raporlama, stratejik planlama ve risk yönetim bölümleri olması tercih sebebidir.

12. Güçlü satış ekibi, ehil yönetim ve gerçekçi bütçe

Tecrübeli kadrolar bütçe oluştururken hayali satış rakamları değil, regresyon analizine dayalı, gider ve gelirlerin koreleasyon içeren finansal tahminler ve stratejik planları hazırlamalı. Bütçe ve finansal planlarının 'stres' dönemlerini karşılayacak bir 'B' planı içermelidir.

13. Yazılı iş, harcama, satın alma ve muhasebe prosedürleri olmalı

Giderlerin onaydan geçtiği, satın almaların belli prosedür ve komisyonların kontrolünde yapıldığı bir iş düzeni olmalı. Organizasyon yapısı, hiyerarşinin belli olduğu özellikle harcamalarda yöneticilere çok insiyatif bırakamayan ve suistimal ve hile kapısını olabildiğince kapatabilen şirketler tercih edilir.

14. Varlıkların sigortalı olması

Alacak, kredi ve maddi duran varlıkların yeterli sigortalanması. Risklerini yeterince kapatmış olan ve böylece olası kriz dönemlerinde faaliyetlerine kısa sürede devam edebilecek olan şirket olabilmek.

15. Warren buffet kriterlerini karşılayın

Buffet'ın yatırım felsefesine göre bir şirket ancak sürekli iyi performans gösteriyor, fazla borçtan kaçınıyor, kâr marjı yüksek, uzun süredir halka açık, alanında tekel olan veya rakibi olmayan ( coca-cola gibi) ürünler üreten, ve gerçek değerinin altında fiyatı olan şirketleri satın alır.