Şırnak, Avrupa'ya fark attı!

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) açıkladığı son veriler, Şırnak ve Şanlıurfa'nın çocuk nüfusuyla tüm Avrupa şehirlerini geride bıraktığını gösterdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) açıkladığı son verilere göre, Şırnak ve Şanlıurfa çocuk nüfusuyla tüm Avrupa şehirlerini geride bıraktı.

Eurostat ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) geçen yıl çocuk nüfusun toplam nüfus içindeki payı yüzde 15.6, Türkiye'de ise yüzde 24.6 olarak gerçekleşti.

AB'de "15 yaş altı" en yoğun bölgeler Fransa ve İrlanda'da 

Bölgesel bazda incelendiğinde, AB ülkeleri arasında "15 yaş altı" çocuk nüfus oranının en yüksek olduğu 10 bölgenin 8'i Fransa ve İrlanda'da yer alırken, en genç nüfuslu bölgeler yüzde 34,4 ile Guyane (Fransa), yüzde 24,8 ile Mid-East (İrlanda) ve yüzde 24,3 ile Reunion (Fransa) oldu.

AB aday ülkelerinden Türkiye, Şırnak'ta yüzde 42 ve Şanlıurfa'da yüzde 41,5 olarak belirlenen çocuk nüfus oranlarıyla tüm Avrupa şehirlerini geride bıraktı.

Bu şehirlerde her 3 kişiden 1'i yaşlı

Eurostat Bölgesel Yıllığı'nda Avrupa'nın en yaşlı nüfusuna sahip ilk 10 bölgenin Portekiz, Yunanistan, İspanya, Almanya ve İtalya'da bulunduğu belirtilirken, listede Yunanistan'dan 4 ilin bulunması dikkati çekti. 

65 yaş ve üstü nüfus oranının en yüksek olduğu bölgeler sıralamasında Pinhal Interior Sul (Portekiz) yüzde 32,4 ile ilk sırada yer alırken, bölgeyi yüzde 32,2 ile Evrytania (Yunanistan) ve yüzde 29,6 ile Ourense (İspanya) takip etti.

Türkiye'de söz konusu nüfusun en yüksek olduğu Sinop (yüzde 16,3) ve Kastamonu (yüzde 15,5) illerinin AB ortalamasının altında kaldığı görüldü.

 Türkiye, Avrupa'nın en genç nüfuslu ülkesi 

TÜİK'in 2013 yılına ilişkin gençlik istatistiklerine göre Türkiye'de, "15-24" yaş grubundaki genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 16,6 olarak gerçekleşti.

Geçen yıl, AB ülkelerinin 15-24 yaş arası  genç nüfus oranı yüzde 11,5 olarak gerçekleşirken, nüfusunun yüzde 41,1'ini çocukların ve gençlerin oluşturduğu Türkiye, Avrupa'nın engenç nüfuslu ülkesi oldu.

Nüfusu en genç ülkeler sıralamasında Güney Kıbrıs Rum kesimi Türkiye'den sonra yüzde 15 ile ikinci, İzlanda yüzde 14,7 ile üçüncü sırada yer aldı.

Genç nüfus oranının en düşük olduğu ülkeler yüzde 9,9 ile İtalya ve İspanya, yüzde 10,5 ile Slovenya, yüzde 10,6 ile Yunanistan.

Bu konularda ilginizi çekebilir