Şişecam'ın gözü ilk 3'te

Türkiye Şişe Cam Fabrikaları, bir taraftan yurtdışında yatırım imkanlarını araştırırken diğer taraftan Türkiye'de yaptığı yeni yatırımlarla büyüyor. Şirketin orta vadeli hedefi dünya sıralamasında ilk 3'te yer almak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ece CEYHUN 
MERSİN - Şişecam 2012 yılına yatırımla başladı. Dünya cam liginin 3 numaralı oyuncusu olmak hedefi ile ilerleyen şirket yatırımlarına da bu doğrultuda yön veriyor. 
Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve kimyasallar alanında bir dünya şirketi olan Şişecam'ın kimyasallar ürün grubunda 2012 yılına kapasite artışı sağlayacak toplam 60 milyon dolarlık yatırımlarının açılışı için bir grup gazeteciye Mersin'de açıklamalarda bulunan Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, dünya cam liginde orta vadeli hedeflerinin ilk üçe yerleşmek olduğunu söyledi. Bugün grup olarak  sodada 160 ülkeye, cam ev eşyasında 140 ülkeye ihracat yaptıklarını söyleyen Ahmet Kırman, ajandalarında 600-700 milyon dolarlık yatırım planları olduğunu bildirdi. Kırman, "Cam işi, Şişecam'dan sorulur' fikrini yerleştirmek istiyoruz" dedi. 
Kırman, Şişecam'ın dünya cam pazarındaki büyüklükleri konusunda, cam ev eşyası üretiminde Avrupa'da ikinci, dünyada üçüncü; cam ambalajda Avrupa'da dördüncü, dünyada yedinci; sodada Avrupa'da dördüncü, dünyada onuncu; cam elyafta Avrupa'da beşinci, dünyada onbirinci, düz camda Avrupa'da dördüncü, dünya yedinci ve kromda ise dünyanın bir numaralı şirketi oldukları bilgisini verdi. Kırman, "Dünya cam sektöründe konsolidasyon ince ince ilerliyor. Dünya cam pazarının büyüklüğü 2 milyar dolardan fazla. Dünyada 300'e yakın düz cam hattı var. Bunun yarısı Çin'de. Biz de böyle bir dönemde kendimizi dünyanın en büyük ilk üç üreticisinden biri olarak konumlandırmak istiyoruz" şeklinde konuştu. 
Yatırımlar son sürat devam ediyor
Bulgaristan, Rusya, Polatlı ve Eskişehir'de devam eden yatırımlarının hacminin işler tamamlandığında 600-700 milyon dolar mertebelerine ulaşacağını da anlatan Kırman, "Eskişehir ve Polatlı'nın inşaatına başlayacağız. Rusya ve Bulgaristan'da 2'şer fabrika birden gidiyor. Yenişehir dünyanın en büyük cam üretim merkezi oluyor. Topkapı'daki tesislerimizi de Eskişehir'e götüreceğiz. Çalışmalar son sürat devam ediyor" dedi. 
Kırman, Grubun 2010 yılında 2.8 milyar dolar  cirosu olduğunu, 2011 yılında ise 3 milyar doları biraz geçeceğini ifade ederek, 2012 yılında da cironun yine bir önceki yılın üzerinde 3 milyar dolar  mertebelerinde olmaya devam edeceğini söyledi. 
Kırman devam eden yatırımlarla peyderpey istihdam artışlarının da gerçekleşeceğini ifade ederek yatırımların bin 500 - 2 bin kişilik yeni istihdam yaratacağını açıkladı. Şişecam faaliyetlerini 8 ülkede kurulu tesisler ve 18 bin çalışanı ile sürdürüyor. 
2012 zor bir yıl olacak
2012'nin zor bir yıl olacağını belirten Ahmet Kırman, "Önümüzü göremiyoruz. Bazı sektörlerde şayet dengeli gidebilirsek Türkiye ekonomisinin 2012 büyümesi yüzde dördü tutturur. AB'nin sorun olacağı çok açık. ABD'nin sorununu ihraç edeceğini hep bekliyoruz ama burada gözden kaçırılmaması gereken bir Çin faktörü olduğu da unutulmamalı" dedi.
Ahmet Kırman, Türkiye'nin gelecekte göreceli rekabet üstünlüğünü bugünden kurabilmesi çin 2012'nin bu anlamda önemli bir fırsat yaratabileceğini işaret etti. 
Afrika'daki fillere bardak mı satalım?
1960'lardan itibaren ‘pazarımız dünyadır' sloganı ,ile hareket eden Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman'a yeni pazar arayışlarının olup olmadığı da soruldu. Bu sorular üzerine Kırman, kendileri açısından artık gidilmemiş bir pazar olmadığına ve soda üretiminde 160, cam ev eşyasında 140 ülkeye satış yaptıklarını ifade ederek "Yeni pazar bulmak zor. Dünya çok küçüldü. Bizim için bilinmeyen bir Pazar yok. Nereye gidebiliriz. 
Artık  Afrika'daki fillere mi bardak satalım. Bundan sonra mevcut pazarlarda etkinliğimizi ve payımızı artırmaya odaklanacağız" değerlendirmesinde bulundu. 
Kırman, günlük milyon adetli üretim rakamlarının bulunduğunu hatta cam ev eşyasında da her gün üç yeni ürün çıkardıklarını da belirtti. Kırman, cam ambalajda 1.000 çeşit ürün yaptıklarını, günde 15 milyon adet şişe çıktığını kaydederek "Cam ev eşyasında 14 bin çeşit ürün yapıyoruz. Günde 5.5 milyon adet ürün çıkıyor hatlardan Her günde 3 tane yeni ürün var" dedi. 
Demiryolu ağı genişletilmeli
Kırman, Rusya'da demiryolu ağının çok yaygın olduğunu söyleyerek "Hatta neredeyse müdürün odasından bile demiryolu gidiyor" esprisini yaptı. Kırman, "Türkiye'de ise ihracat yaptığımız pazara karayolu ile nakliyat gerçekleştiriyoruz ve bunun maliyeti çok fazla. Bir milyon ton şişe satıyoruz. Bunun karayolu ile nakliyatı kolay değil. Onun için Türkiye'de demiryolu ağının geliştirilmesi lazım. Demiryolları konusunda Türk sanayicisine destek sağlanmalı" diye konuştu. 
Elektrik ve gazda en büyük tüketici
Ahmet Kırman sorular üzerine Türkiye'de en çok elektrik ve doğalgaz tüketen şirket olduklarını da kaydetti. Kırman, "Doğalgaz ve elektrik tüketiminde Türkiye'nin ilk 5 şirketinden biriyizdir. Bir fırın 15 sene 24 saat yanıyor" dedi.  BOTAŞ'ın belli indirimleri kaldırmasının da kendileri için büyük sorun olduğunu vurgulayan Kırman, "Aslında bu indirimlerin sürmesi lazım" diye konuştu.  
AR-GE'ye her yıl 40 milyon lira
Prof. Dr. Kırman, sektör açısında AR-GE'nin çok büyük bir önemi olduğunu söyledi. Grup olarak her yıl 40 milyon liralık ARGE yatırımları olduğunu belirten Kırman, "Dünyada bu alana 4 milyar dolar ayıran şirketler var. Bunun için daha dikkatli ve akıllı yatırımlar ayırarak sektördeki payımızı ve dünyadaki yerimizi sağlamlaştırabiliriz. Son iki yılda 2'ye katlayarak ARGE yatırımı yaptık. Böyle de devam edeceğiz" diye konuştu. 
Yeni yatırım, cari açığa panzehir olacak
Türkiye'de 700 milyon dolar civarında cam ithalatı olduğunu, ihracatın ise 800 milyon dolar olduğunu söyleyen Ahmet Kırman,  önceki gün temeli atılan tesislerin 60 milyon dolarlık yatırım hacmiyle ithal sülfürik asit girdisini bitireceğini ve toplam ithalatı 13 milyon dolar azaltacağını belirtti. Türkiye'nin ilk ve tek sentetik soda ve krom kimyasalları üreticisi olan Şişecam Kimyasallar Grubu'nun ana kuruluşu Soda Sanayii A.Ş., Kromik Asit Tesisi, Oksijen Tesisi, Beyaz Sodyum Sülfat Tesislerini, Ekonomi Bakanı M. Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle hizmete aldı. 
12 ay içinde tamamlanması planlanan ve ilk defa üretimi gerçekleştirilecek olan Sülfürik Asit Tesisi'nin de temeli atıldı. Kapasite artırımı için gerçekleştirilen yatırımların bir diğer ayağı olan halen inşası süren Sodyum Bikromat Tesisi'nin ise Mayıs 2012 tarihinde faaliyete geçmesinin planlandığı açıklandı. Bazik Krom Sülfat (BCS) ve Sodyum Bikromat ürünleriyle dünyada 1. sırada yer alan Kromsan Fabrikası krom kimyasalları alanında dünyanın en büyük üreticilerinden.
Şişecam'ın ağırlıklı faaliyet bölgelerinden biri olan Mersin bölgesinde düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj, kimyasallar, maden ürünleri, yem katkı maddeleri ve elektrik üretimi gerçekleştiren tesisleri, yıllık toplam 1.488 milyon TL konsolide ciro, 532 milyon TL konsolide ihracat, 2.918 kişilik istihdam sağlıyor. 12 milyon dolara mal olması planlanan Sülfürik Asit Tesisi tamamlandığında, yaklaşık 10 milyon dolar tutarında sülfürik asit ithalatını ve 3 milyon dolar tutarında doğalgaz ithalatını ikame edecek. Yüzde 100 özkaynakla gerçekleştirilen yeni yatırımlarla 60 kişilik ilave istihdam da yaratıldı. 
Törenle hizmete alınan yeni yatırımlardan Oksijen Tesisi'nde, 70 bin ton/yıl kapasiteli yeni bir hat kurularak, önemli hammaddelerden olan oksijenin şirket bünyesinde üretilmesi sağlanırken, Beyaz Sodyum Sülfat Tesisi'ndeki yatırımla 30 bin ton/yıl ilave kapasite yaratılmış oldu. Tesiste, Türkiye cam ve deterjan sanayiinde kullanılmak üzere atık niteliğindeki yan ürünlerin saflaştırılıp, katma değeri yüksek ürüne çevrilmesi sağlanıyor.
Mersin elektriğinin yüzde 67'si burada üretiliyor 
Soda prosesinin en önemli girdilerinden olan buharın üretildiği Kojenerasyon Santrali, aynı zamanda Mersin'in toplam elektrik tüketiminin yüzde 67'sini tek başına sağlıyor. Yine elektrik üretimi amacıyla yapılan Türkiye doğalgaz tüketiminin yüzde 1,8'i de burada gerçekleştiriliyor.
Bakan Çağlayan, Özince'den meslek lisesi sözü aldı
Törende bir konuşma yapan Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince de önümüzdeki günlerde dünyanın en büyük cam kompleksini açmayı arzuladıklarını, bu konuda ilgililerden de destek beklediklerini söyledi. Kriz gibi söylemlerin kendilerinin lügatında olmadığını ifade eden Özince, ''Bizim planlarımız uzun vadelidir. Bizim esas işimiz Türk sermayesinin arkasında durmaktır'' dedi. Türkiye'nin önde gelen sektörlerinden birisinin cam sektörü olduğunu dile getiren Özince, ''Bugün günümüzde yerli otomobil üretimi konuşuluyor. Mesela onların en lüksünün camını bile bizim şirketlerimiz üretiyor'' diye konuştu.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan açılış töreninde Ersin Özince ve Ahmet Kırman'dan Mersin'e 32 derslik bir meslek lisesi kurmalarını da istedi. Bakan Çağlayan'ın bu isteği üzerine Ersin Özince Türkiye'nin mesleki eğitim konusundaki çalışmalarına ellerinden gelen desteği vermek istediklerini kaydetti.
Bu konularda ilginizi çekebilir