Sivas'ta binler Madımak için yürüyor

Madımak katliamının 22’inci yılı nedeniyle Sivas'ta yapılan anma törenlerinde binlerce kişi kortej yürüyüşü yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sivas'a 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere toplam 37 kişinin öldüğü olayların 22'inci yıl dönümü kapsamında yarın yapılacak anma programı için kentte tedbirler artırıldı. 

Sabah saatlerinden itibaren kente giriş noktalarında polis ekipleri uygulama noktaları oluşturdu. Anma etkinlikleri için şehir dışından gelenleri taşıyan otobüs ve araçlar, denetim noktalarında durdurularak bagaj kontrolü yapıldı. Ayrıca otobüslerde seyahat eden kişilerin de kimlikleri kontrolden geçirildi. Kontrol işlemleri tamamlanan araçların kent merkezine girmelerine izin verildi.

Yanarak ölenler için kortej yürüyüşü

Madımak'ta yanarak ölenler için kortej yürüyüşü düzenlendi. Seyrantepe Mahallesi’nde toplanan yaklaşık 10 bin kişi yürüyüş öncesi emniyet ekipleri tarafından arama noktalarında arandı. Ekipler yürüyüş güzergahında geniş güvenlik önlemleri alırken, bazı vatandaşlar üstlerini aratmayarak tepki gösterdi. Pankartlarda bulunan sopalarda polis tarafından çıkarılarak kortej yürüyüşüne alınmadı.

Seyrantepe Mahallesi’nden başlayan yürüyüş, Mevlana Caddesi’ni takip ederek, Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Caddesi üzerinden şuanda Sivas İl Özel İdaresi tarafından Bilim ve Kültür Merkezi olarak hizmet veren eski Madımak Oteli önüne kadar devam etti. Yürüyüşe otelde hayatını kaybedenlerin yakınları, CHP ve Halkların Demokratik Partisi’nden çok sayıda milletvekili ile vatandaşlar katıldı.

Kortej yürüyüşünde olayda hayatın kaybedenlerin yakınları, ailelerinin fotoğraflarını taşıdı. Çeşitli dövizlerin taşındığı yürüyüşte sloganlar atıldı.

Vali: Olayda ölenlerin acısı içimizi yakıyor

Sivas Valisi Alim Barut ve Belediye Başkan Vekili Erdal Karaca, kentte 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda hayatını kaybeden 37 kişi için eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleriyle karanfil bıraktı. 

Barut, Karaca ve beraberindekiler, Sivas Valiliği önünden yürüyerek İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi'ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına geldi. Karaca ve kurum yöneticileri olaylarda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.  

Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Barut, 2 Temmuz 1993'ün tarih olarak Sivas'ın ve Sivaslının hafızasına acılarla dolu, kara bir gün olarak geçtiğini söyledi. 

Görünene göre karar verenlerin ne kadar az şey gördüklerinin farkında olmadıklarını dile getiren Barut, "Çünkü ilk anda gördükleri gösterilmek istenendir. Hedef saptırılarak gerçeklerin görülmesi engellenmektedir. Provokatörler maalesef amacına ulaşmış, Sivas'ın alnına kara bir leke çalınmıştır. Çatışma var gibi gösterilmiş, peşin hükümlerle şunu bunu suçlamak, olanı, olayı ortadan kaldırmaz. Ortak değerlerimiz o kadar çoktur ki farklılıklardan hareket ederek birlik ve beraberliğimiz bozulmaya çalışılmıştır" diye konuştu. 

"Ne acılar dindi ne de ateş söndü" 

Barut, Sivas'ta yaşananların bir çatışma olmadığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Tamamıyla Sivas'a yönelik icra edilmiş olaylardır. Hoşgörü içerisinde 2 Temmuz 1993 tarihine kadar asırlardır bir arada yaşamış, o gün bugündür gene bir arada yaşayan ve bir arada yaşama arzusunda olan milletimizin birlik ve beraberliğine, huzur ve güvenliğine kast edilmiştir. Asırlardır senliğe benliğe mahal vermeyen bu topraklarda, yaşanmış en kara bir gündür. Farklılıkları derinleştirip husumet doğacak ortam oluşturulması amaçlanmaktadır. 2 Temmuz 1993 öncesinde sonrasında hoşgörülü, bir arada yaşayan Sivaslıların kan ve gözyaşına mahkum edilmesini nefretle, lanetle kınıyorum. Buradaki yangın, maalesef Sivas'ın geleceğini ateşe verdi. Ne acılar dindi ne de ateş söndü. Bu acı bizim acımızdır. Hayatını bu olaylarda kaybedenlerin acısı hala içimizi yakmaktadır. Hepsi bizim kaybımız, bizim değerimiz, bizim geleceğimizdir. Geriye bakarak ilerlenmez. Tabii ki acılarımızı unutmayacağız. Tarihin tekerrür etmemesi için birlik ve beraberliğimizi bozmadan geleceğe yöneleceğiz. " 

Madımak Oteli yangınında hayatını kaybeden 37 vatandaşın anısı önünde saygıyla eğildiğini ve onları rahmetle andığını ifade eden Barut, "Milletimize, yakınlarına, tüm Sivas'a ve Sivaslılara başsağlığı diliyorum" dedi. 

Barut ve beraberindekiler, anma programının ardından eski Madımak Oteli binasından ayrıldı.