Sivil haberleşmeye yeni düzenleme

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

ANKARA- Yer temelli sivil haberleşme, seyrüsefer, gözetim sistemlerinin (CNS) mania kriterlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, ''Haberleşme, Seyrüsefer, Gözetim Sistemleri Mania Kriterleri Hakkında Yönetmelik''i, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk hava sahasında hizmet veren tüm sivil CNS sistemlerini kapsayan yönetmelik ile yer temelli sivil CNS sistemlerinin mania (uçakların yerdeki hareketleri için ayrılmış yüzey üzerinde veya uçuş halindeki uçakların korunması amacıyla, belirlenmiş bir yüzeyin üzerinde uzanan alan boyunca yerleştirilmiş tüm sabit ve gezici nesneler veya bölümleri) kriterlerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Yönetmeliğe göre, geleneksel VHF frekansında çalışan çok yönlü radyo seyrüsefer istikamet cihazı (CVOR) için yer seçimi yönetmelikle belirlenen kriterlere göre yapılacak. Cihazın kurulumu için ihtiyaç duyulan bölgede en uygun koordinat tespit edilerek yapılan uçuş kontrol testleri ile CVOR cihazının uluslararası standartlarda hizmet verilmesi sağlanacak.

Anten merkez olmak şartıyla 65 metre ile 250 metre yarıçaplı alan içerisinde yüksekliği 7 metreyi aşmayan tek ağaçlara, yüksekliği 1,2 metreyi aşmayan tel çitlere izin verilebilecek. Hiçbir metal objeye izin verilmeyecek.

Anten merkez olmak şartıyla 250 ile 400 metre yarıçaplı alan içerisinde yüksekliği 10 metreyi aşmayan ve radyale göre yaptığı açı 7 derecenin altında olan ağaç gruplarına, yüksekliği 12 metreyi aşmayan tek ağaçları, yarıçap hizasında yüksekliği 5 metreyi aşmayan enerji/telefon nakil hatlarına izin verilebilecek.

Ayrıca, anten merkez olmak şartıyla 400 metre ile 600 metre yarıçaplı alan içerisinde, yüksekliği 6 metreyi aşmayan metalik binalara, yüksekliği 12 metreyi aşmayan binalara, yüksekliği 13 metreyi aşmayan yoğun ormana izin verilebilecek.

Havaalanı CNS sistemleri yayın performansının olumsuz etkilenmemesi açısından, havaalanı mania planları sınırları dahilinde yapılacak tüm yapıların dış yüzey kaplamalarında yansıtıcı özellikteki malzemeler kullanılamayacak.