Sivil topluma 11 milyon euro kaynak aktarılacak

AB Bakanı Bozkır, "Erasmus kapsamında önümüzdeki dönem için yaklaşık 800 bin euro Erasmus kaynağımız var. İnşallah 500 bin vatandaşımızı bundan yararlandıracağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, sivil toplum kuruluşlarına bu yıl 11 milyon euro kaynak aktarıldığını bildirdi.  

Bozkır, bakanlığının Antalya temsilciliğini ziyaret etti. Bozkır, burada yaptığı konuşmada, "Avrupa Birliği'ne üyelik süreci ve Türkiye'nin yeni AB stratejisi konulu sivil toplum diyalog toplantısı" için Antalya'da olduğunu belirtti.  

Yaklaşık bin 500 sivil toplum örgütü temsilcisiyle bir araya geleceklerini dile getiren Bozkır, toplantıda AB fonları ve Erasmus projeleri hakkında bilgi verileceğini kaydetti.  

Turizm başkenti Antalya'nın sadece Türkiye'nin değil, dünyanın göz bebeği konumunda bulunduğunu belirten Bozkır, turistlerin sadece kente gelip dinlenen, güzellikleri keşfeden insanlar değil, Türkiye'nin dünyaya vermek istediği mesajlar için köprü olarak görülmesi gerektiğini anlattı.  

Sivil toplum kuruluşlarına 11 milyon euro kaynak 

Bakan Bozkır, daha sonra Antalya Valisi Muammer Türker'i ziyaret etti. Sivil toplum kuruluşlarının demokrasi açısından önemine değinen Bozkır, "1980'li yıllara baktığımızda, Türkiye'de 50 kadar sivil toplum örgütü olduğunu hatırlarsak, bugün 104 bin sivil toplum kuruluşunun olması, Türkiye'nin demokraside nereden nereye geldiğinin göstergesidir" dedi. 

Sivil toplum kuruluşlarının, demokrasinin teminatı olduğunu ifade eden Bozkır, bu kuruluşların, tenkit edici, proje üretici, yerel yönetimlere ve hükümetlere katkıda bulunucu önemli görevleri bulunduğunu ifade etti.  

Avrupa Birliği projeleri bazında, sivil toplum kuruluşlarına öncelik tanıdıklarına dikkati çeken Bozkır, şöyle devam etti: 

"Sivil topluma bu yıl 11 milyon euro kaynak aktaracağız. Ayrıca 2020 yılına kadar yaklaşık 180 milyon euroluk bir AB kaynağı sivil toplum için kullanılacak. Bunun ötesinde sivil toplum dışında, bugüne kadar 4,5 milyar euro Türkiye'nin çıkarları ve çeşitli projeleri için harcandı. Önümüzdeki dönemde yine bir 4,5 milyar euroluk bir anlaşmayı imzaladık. Bunu da illere katkı sağlayacak şekilde değerlendireceğiz." 

Volkan Bozkır, Avrupa Birliği kaynakları için proje yapılması gerektiğinin altını çizdi. Projelerin bir format içinde, konularının buna göre şekillendirilmesi gerektiğini dile getiren Bozkır, bu formatı başarıyla uygulayan illerin, AB kaynaklarından daha fazla yararlandığını belirtti. 

Bozkır, Antalya ve bölgedeki illerin AB kaynaklarından daha fazla yararlanabilmesi amacıyla açılan temsilciliğin önemli katkılar sağladığına işaret etti.  

Erasmus'tan 500 bin kişi yararlanacak 

Erasmus projeleri hakkında da bilgi veren Bozkır, bu projelerle bugüne kadar 600 milyon euroluk kaynak kullanıldığını bildirdi. Bozkır, şunları söyledi: 

"Bundan 400 bin insanımız yararlandı, 100 bin proje üretildi. 400 bin insanımızdan 300 bini yurtdışına gitme imkanı buldu. Tamir atölyesindeki bir genç çırak Avrupa'ya giderken, yaşlı bir vatandaşımız da aynı imkanlardan yararlanabildi. Erasmus kapsamında önümüzdeki dönem için yaklaşık 800 bin euro Erasmus kaynağımız var, inşallah 500 bin vatandaşımızı bundan yararlandıracağız." 

Vali Türker de Antalya'nın ev sahipliğinde yapılacak toplantının, AB süreci açısından önemli olduğunu kaydetti.  

Antalya'nın, hareketli bir kent olduğunu vurgulayan Türker, uluslararası faaliyetlere ağırlık verildiğini, temsilciliğin Antalya'da açılmasının, uluslararası potansiyelin ön plana çıkması açısından önem taşıdığını söyledi. 

Bakan Bozkır, Valilik Şeref Defterini de imzaladı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir