”Siyaset bu seçimden sonra farklı olacak”

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yerel seçimlerin, Türkiye'de yeni bir dönemin açılmakta olduğunu gösterdiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, yerel seçimlerin, Türkiye'de yeni bir dönemin açılmakta olduğunu gösterdiğini ifade ederek, ''Artık siyaset bu seçimden sonra farklı olacaktır. Şu ana kadar gerçekleşmiş olan siyasi tablonun köklü biçimde değişeceğinin işaretlerinin verildiği bir seçim olmuştur'' dedi.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 29 Martta yapılan yerel seçimleri değerlendirdi. Deniz Baykal, şöyle konuştu:

''Bu seçim, Türkiye'de yeni bir dönemin açılmakta olduğunu bize göstermiştir. Bu seçimlerin bundan önceki seçimlerin çoğundan farklı yeni bir siyasi şekillenmenin işaretlerini taşıyan, Türkiye'yi yeni bir noktaya doğru taşıma umudunu veren bir seçim olarak gördüğümü söylemeliyim. Artık siyaset bu seçimden sonra farklı olacaktır. Şu ana kadar gerçekleşmiş olan siyasi tablonun köklü biçimde değişeceğinin işaretlerinin verildiği bir seçim olmuştur.''

Baykal, ''AKP'nin 2002'de başlayan yerel yönetimlerde ve parlamentoda etkinliğini sürekli ve düzenli artırmakta olduğu, AKP'nin yükselişi etrafında şekillenen Türkiye'nin siyasi tablosunun artık sınırına geldiğini ve artık bu tabloda yeni bir sürecin, farklı bir sürecin işlemeye başladığını bize göstermiştir. Bu seçimleri belirleyici, yönlendirici geleceğin işaretlerini taşıyan bir seçim, teyit eden bir seçim değil, geleceği belirleyen bir seçim olarak ortaya çıkmıştır'' dedi.

Tek partinin siyasi hayata tek başına yön verdiğini belirten Baykal, bu durumun demokrasiyle ilgili ciddi, haklı, önemli kaygıların ortaya çıkmasına neden olduğunu, 2009 seçimlerinin bunu yeniden değiştirdiğini, 2002'de başlayan, siyasi ezberi bozan yeni dönemin işaretlerini verdiğini kaydetti.

Baykal, şunları söyledi:

''Bunların dayanağı seçim sonuçlarıdır. Seçim sonuçları bize çok açık şekilde AKP'nin bu seçimlerde çok ciddi bir oy kaybı tablosuyla karşı karşıya olduğunu göstermiştir. Bu, 2002'den sonra ilk kez ortaya çıkan bir manzaradır. Gelip geçici, arızi, 'şimdi öyle oldu' denilecek bir tablo değildir, ciddi bir tablodur. Bütün kesimlerde kendisini gösteren, ulusal düzeyde bütünleşmiş olarak ortaya çıkan bir tablo vardır. Türkiye'nin bütün coğrafyasında bir ortak AKP değerlendirmesi olduğu, bu seçimde ortaya çıkmıştır.''

"Kütük düzenimiz bir türlü sağlam bir esasa oturtulamadı"

"Bu seçim de yine Türkiye'de önemli bir demokrasi deneyimi olarak yaşanmıştır" diyen Baykal, yer yer üzüntü verici olaylar yaşansa da seçimin huzur, barış içinde demokratik ortamda yapıldığını kaydetti. 

Seçimle ilgili itirazlar ve tartışmalar yaşandığına ve itirazların yetkili mercilerde ele alınacağına işaret eden Baykal, "Umut ediyorum ilçe ve il seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kurulu bu konudaki görevini özel bir dikkatle, Türkiye'deki demokratik sürece sahip çıkarak, doğruyu yakalayarak gerçekleştireceklerdir. Bu güven içinde bu itiraz sürecinin tamamlanmasını birlikte bekliyoruz" diye konuştu. Baykal, şöyle devam etti:

"Kütük düzenimiz bir türlü sağlam bir esasa oturtulamamıştır. Hala seçmenlikle ilgili tartışmalar, belirsizlikler, yazım yanlışları, şikayetler yaygın şekilde yaşanmaktadır. Türkiye'nin bu sorunu mutlaka çözmesi lazımdır, herkese güven veren, her vatandaşın oy kullanma hakkını sağlayan adil, güçlü bir seçim düzenini oturtma ihtiyacımız vardır. Bunun hala oturtulamamış olması bir üzüntü nedenidir. Bir an önce bunu tamamlamalıyız. Doğru bir kütük oluşturmalıyız. Her vatandaş güvenceli şekilde oy kullanabilmelidir. Bunu mutlaka sağlamalıyız, bu konuda yaygın şikayetler var. Bunları  artık çözme zamanı gelmiştir ve geçiyor. Aynı şekilde oy kullanma düzeniyle ilgili sorunlar, sıkıntılar, sandık kurullarının oluşturulmasıyla ilgili çeşitli itirazlar, tepkiler kendisini sürdürüyor. Umarım bu konularda bu vesileyle yapıcı bir anlayışla ele alıp çözüm sağlayabiliriz. Bunlar olayın  teknik tarafı."

"Yeni bir dönem açılmakta"

Seçimlerde ortaya çıkan tablonun Türkiye'de yeni bir dönemin açılmakta olduğunu gösterdiğini savunan Baykal, "Bu seçim Türkiye'deki dengelerin, siyasete yön veren temel dinamiklerin nasıl işlediğiyle ilgili kabullerin, şu ana kadar yaşayan, gerçekleşmiş olan siyasi tablonun köklü bir biçimde değişeceğinin işaretlerinin verildiği bir seçim olmuştur" diye konuştu. 

Baykal, AK Parti'nin 2002 seçimleriyle siyasi hayatta etkin bir konuma sahip olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"2002'den itibaren yeni bir siyaset şekillenmeye başladı. Bu siyasetin şekillenmekte olduğunu biz 2004 seçimlerinde, 2007 seçimlerinde gördük. Her iki seçimde de AKP giderek daha güçlenen, daha giderek kök salan, hem yerel yönetimlerde hem de parlamentoda etkinliğini artıran bir siyasi parti olarak kendini gösterdi. Yani 2002'de başlayan süreç 2007 seçimleriyle de hız kesmediğini ortaya koydu. Bu, hem Türkiye'deki siyasi hayatı derinden etkiledi, hem de Türkiye'ye yönelik yapılan değerlendirmeleri çok ciddi şekilde yönlendirdi.

Şimdi 2009 seçimleri bize bu sürecin sonuna gelindiğini, AKP'nin 2002'de başlayan yerel yönetimlerde ve parlamentoda etkinliğini sürekli ve düzenli artırmakta olduğu, AKP'nin yükselişi etrafında şekillenen Türkiye'nin siyasi tablonun artık sınırına geldiğini ve bu tabloda yeni bir sürecin, farklı bir sürecin işlemeye başladığını bize göstermiştir. Bu bakımdan ben bu seçimleri çok belirleyici, yönlendirici, geleceğin işaretlerini taşıyan bir seçim olarak gördüğümü belirtmek istiyorum. Teyit eden, durumu tespit eden bir seçim değil, geleceği belirleyen, geleceği yönlendiren bir seçim niteliğinde ortaya çıkmıştır."

"Ciddi oy kaybı tablosu"

Baykal, yerel seçimlere kadar yaşanan süreçte Türkiye'de demokrasinin işlerliğiyle ilgili umutsuzluklar yaşandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir tek partinin giderek siyasi hayatımıza tek başına yön verir konuma doğru gelmekte oluşu ve bu iktidarın çok da demokratik olmayan anlayışlarla yer yer dışlayıcı, dayatmacı, zorlayıcı üslubu kullanmaya başlamış olması Türkiye'de demokrasiyle ilgili ciddi, haklı, önemli kaygıların ortaya çıkmasına neden olmuştu. Şimdi 2009 seçimleri bütün bunları yeniden değiştiren, bir anlamda Türkiye'de 2002'de başlayan siyasi ezberi bozan bir yeni dönemin işaretlerini vermiştir. Bu bakımdan bunu fevkalade önemli sayıyorum. Bütün bu tabirleri nereden çıkarıyorum, nedir bunların dayanağı? Bunların dayanağı seçim sonuçlarıdır.

Sonuçlar bize çok açık biçimde AKP'nin bu seçimlerde ciddi bir oy kaybı tablosuyla karşı karşıya olduğunu göstermiştir. Bu 2002'de başlayan süreçte ilk kez ortaya çıkan bir manzaradır. Bu niteliği de önemlidir hem de ağırlığıyla, önemiyle fevkalade dikkate değerdir. Yani, gelip geçici, canım şimdi böyle oldu yarın başka olur denilecek tablo yoktur, bu ciddi bir manzaradır. Önemli, anlamlı, rasyonel, Türkiye'nin tüm coğrafyalarında, bütün toplumsal kesimlerinde kendini gösteren, ulusal düzeyde bütünleşmiş olarak ortaya çıkan bir tablo vardır. Trakya'da da, Van'da da, Hakkari'de de Karadeniz'de de Akdeniz'de de vardır. Türkiye'nin bütün coğrafyalarında, bütün kesimlerinde bir ortak yeni AKP değerlendirmesini, AKP'ye yönelik yeni bir bakış açısının şekillenmekte olduğu bu seçimde ortaya çıkmıştır. "

"8 puanlık oy azalması söz konusu"

AK Parti'nin 2007 seçimlerinde yüzde 47'ye yakın oy aldığını, iki yıl tamamlanmadan yapılan bu seçimde 8 puan oy kaybına uğradığını ifade eden Baykal, "Yani AKP'nin aldığı oy, Anadolu Ajansı'ndan biraz önce gelen en son rakamlara dayalı olarak söylüyorum, bu rakamlara göre AKP'nin oyu 14 milyon 938 bin 686'dır, il genel meclisi temelinde. Bu da yüzde 38,563 oyu temsil etmektedir. Yani, 46,7'den 38,5'e, bir önemli 8 puanlık oy azalması söz konusudur. Bu tabii oy sayısı olarak bakıldığı zaman da yine çok ciddi bir oy kaybının yaşanmış olduğunu bize göstermektedir" dedi.

"CHP artık yeni göreve hazırlanmalı"

Bu tablonun CHP'nin artık kendisini yeni sorumluluklara, yeni görevlere hazırlaması gerekiği mesajını da verdiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hazırlığımızı topluma tam yansıtma imkanı bulamadık. Çünkü toplumumuz henüz bu konunun gerçekten gündeme geldiğini, iktidar değişikliğinin önümüzdeki yıllarda mümkün olacağını düşünme noktasına gelmemişti. Ama şimdi öyle zannediyorum, Türkiye CHP'ye yeni bir bekleyişle, yeni taleplerle bakacaktır. Böyle olması çok doğaldır, yerindedir, çok güzeldir. Böyle bir ilgiye cevap vermek için biz de var olan hazırlıklarımızı ve yeni sorumluluklarımızın gereklerini yerine getireceğiz. Toplumumuza bu konulardaki anlayışımızı yansıtma çabasını sergileyeceğiz."

Bazı örgütsel zafiyetlerin belli yörelerde kabul edilemez bir oy tablosuyla karşı karşıya bulunulduğu gerçeğini de ortaya çıkardığını ifade eden Baykal, bu konuda parti olarak ciddi bir çalışma yapacaklarını söyledi. Az oy aldıkları yerlerin listesini çıkardıklarını anlatan Baykal, oralara bu açılardan bakacaklarını ve oralara odaklanmış projeler yapacaklarını kaydetti.

Baykal, Türkiye'nin olanaklarını en verimli şekilde kullanacak, yeniden yapılandıracak, hızlı bir ekonomik kalkınmaya, yeni bir sosyal yapılanmaya yönlendirecek hazırlık çalışmalarını bu dönemde hızlandırarak sürdüreceklerine dikkati çekti.

Parti tüzüğünde yapılan değişiklik bağlamında genel merkez yapılanmasıyla ilgili öngörülen olanakları yaşama geçireceklerini vurgulayan Baykal, bu seçimin olumlu ve olumsuz yönleriyle herkes için önemli bir deneyim olduğunu söyledi.

Birkaç yüz oyla kaybettikleri il genel meclisi ve belediye başkanlığı seçimlerini de değerlendireceklerine işaret eden Baykal, seçim kampanyasında görev alan tüm partililere teşekkür etti.