Siyaset uzmanları bu kongrede buluştu

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan "1. Uluslararası Siyasal İletişim Kongresi", Beşiktaş'taki Princess Hotel'de gerçekleştirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan "1. Uluslararası Siyasal İletişim Kongresi", Beşiktaş'taki Princess Hotel'de gerçekleştirildi.  

Siyaset ve bürokrasi ile iletişim sektöründen uzmanları bir araya getiren kongrede, siyasal kampanya ve stratejilerin iletişimdeki uygulama yöntemleri, adayları başarıya götürecek iletişim yöntemleri, siyasal iletişim uygulamalarında Türkiye'nin yeri, seçmen davranışları ve gelecek dönem projeksiyonları ele alındı.  

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Tokgöz, bir kadın seçmen olarak TBMM'de bulunan kadın milletvekili sayısını az bulduğunu belirterek, yerel politikada ise kadının isminin hemen hemen hiç geçmediğini savundu.  

Tokgöz, gelecek dönemde daha fazla kadın milletvekili görmek istediğini dile getirerek, konunun önemli olduğuna vurgu yaptı.  

Geçmişte iletişim ve kuramları ile ilgili bir kaynağı dahi bulabilmenin zorluğundan bahseden Tokgöz, bu konuda öğrencilere önemli eserler veren Ünsal Oskay'ı saygıyla andığını söyledi.  

"Kampanyalar, seçmeni ikna etmek içindir"  

Anadolu Üniversitesi Reklamcılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ferruh Uztuğ da siyasal iletişime ikna yönünden baktığını ifade ederek, reklamcı olarak "seçmenleri bir siyasal unsur lehine nasıl ikna ederiz?" diye düşündüklerini anlattı.  

Türkiye'deki seçim kampanyalarının yetersiz olduğunu savunan Uztuğ, seçim öncesinde yapılan kampanyaların çoğu kez seçimi etkileme şansı olmadığını ileri sürdü.  

Uztuğ, siyasal iletişimini sadece kampanya dönemine bırakanların pek başarılı olmadıklarını gördüklerini kaydederek, "Çünkü kampanyalar, sadece belirli bir dönemde verilebiliyor. Bu ülkemizde de yasal olarak tanımlanmıştır. Maalesef bu kampanyanın adı, hala Resmi Gazete'de 'propaganda' diye geçiyor. Uzun zamandan beri iletişimle uğraşan biri olarak, bunu her platformda dile getiriyorum. Çünkü bu söz, demokratik hak kullanarak yapılan bir iletişimden tamamen uzak bir anlama sahip. Bazı partilerde, hala bu konulara bakan parti yetkilisi, propagandadan sorumlu genel başkan yardımcısı olarak geçiyor. Olumsuz anlamları çağrıştıran bu sözün kullanılmasını yanlış buluyorum" şeklinde konuştu.  

"Yeni seçmen ve beklentileri", "Siyasette halkla ilişkiler yönetiminin önemi ve uygulamaları", "Siyasal iletişimde sosyal medya iletişimi ve topluluk oluşturma yönetimi" gibi konularda sunumların yapılacağı kongre, bugün sona erecek.  

Bu konularda ilginizi çekebilir