Siyasetçilere el sallatıp, sanatçılara saz çaldırıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARAMAN - Teknolojinin farklı alternatifler sunmasıyla unutulmaya yüz tutan cep ve masa saatleri, saat tamircisi Ali Uysal'ın özgün tasarımlarıyla tekrar hayat buluyor.

20130521.122605_ozlkon11_2146954.jpg

[PAGE]

Sandıklarda saklı ana baba yadigarı mekanik cep saatleri, kullanılmadığından dolayı çarkları pas tutmuş masa ve duvar saatleri Ali Usta'nın kişiye özel tasarımlarıyla tekrar ilgi çekmeye başladı. Uysal'ın, saat mekanizmasında yaptığı düzenlemelerle fotoğrafını verdiğiniz bir kişi size el sallayabiliyor, ya da herhangi bir sanatçı saz çalabiliyor.

20130521.122610_ozlkon5_2146955.jpg
Ali Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıldır saat tamirciliği yaptığını, mesleğinin kaybolmaması için sürekli yenilikler peşinde olduğunu söyledi.

[PAGE]

Bir çok ev aletinde, bilgisayarlarda ve cep telefonlarında zamanı gösteren saatler bulunmasının insanları saat takma, taşıma alışkanlığından vazgeçirdiğini belirten Uysal, geçmişte kullanılan mekanik saatlerin çok değerli olduğunu, bu değerlerin kaybolmaması için arayış içine girdiğini ifade etti.

20130521.122614_ozlkon6_2146956.jpg
Uysal, "Eski mekanik cep saatlerindeki mekanizmaları modern, günümüzde kullanılan saatlerin kasalarına yerleştirdim. Günlük hayatta kolumuza takıp kullanabileceğimiz, bir örneği kimsede olmayan saatler ortaya çıktı. Masa saatlerinin içine çeşitli hareketli objeler yerleştirdim. Kullanılmayan bu değerler, bu sayede tekrar ilgi görmeye başladı" dedi.

[PAGE]

Cep ve kol saatlerinin mekanizmalarına, içindeki figürleri hareket ettiren bir sistem yerleştirdiğini anlatan Uysal, şunları kaydetti:

20130521.122619_ozlkon8_2146957.jpg
"Geçmişte cep saatlerinin kol saati olarak kullanılabilmesi için çalışan meslektaşlarım olmuş. Cep saatinin yanlarına kordon takmak için çaba göstermişler, fakat netice alınamamış. Ben eski saatin mekanizmasını yeni kasaların içine yerleştiriyorum. Bunlar iddialı bir saat haline geliyor. Ortaya çıkan bu yeni saatler de kişiye özel oluyor. Çünkü örneği yok. Masa ve duvar saatlerinin içine kişinin istediği resimler ekliyorum. Yaptığım düzenlemelerle masanızın üstündeki saatte, sevdiğiniz bir siyasi lider size el sallayabiliyor. Sevdiğiniz bir sanatçı devamlı saz çalabiliyor. İsteyenlerin fotoğrafını çekip, bu fotoğrafı saatin içine yerleştirdikten sonra ona çeşitli hareketler yaptırabiliyoruz. Masa ve duvar saatlerinde bu yapılabiliyordu. Fakat ben bunu geliştirerek kol saatlerine de uyguladım."

[PAGE]

İlk tasarımını Başbakan Erdoğan'a hediye etti
Cep saatinden kol saatine dönüştürdüğü ilk saati, milletvekilleri aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a hediye ettiğini aktaran Uysal, "Herkesin örnek aldığı, çok sevdiği kişiler vardır. Bunların fotoğraflarını ceplerinde, odalarında saklarlar. Biz bunları zaman makinesine işlemiş olduk. Bu çalışmalarla mesleğime bir şeyler kazandırmak istedim. Mesleğimiz geriliyor. Ayakta kalmak için bir şeyler yapmak lazım. Bu yönde çalışıyorum" diye konuştu.

20130521.151720_ozlkon11_2147193.jpg