Siyasi blokaj söz konusuydu
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AB müzakereleri kapsamında 22. faslın açılmasına ilişkin, "Teknik olarak bir sorunumuz yok ama özellikle Fransa'nın geçmiş hükümetinin bir siyasi blokajı söz konusuydu.
İSTANBUL - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AB müzakereleri kapsamında 22. faslın açılmasına ilişkin, "Teknik olarak bir sorunumuz yok ama özellikle Fransa'nın geçmiş hükümetinin bir siyasi blokajı söz konusuydu.
Bu faslı tam üyelikle ilgili gördükleri için bloke etmişlerdi. Şimdi Fransa'daki yeni siyasi anlayışla birlikte, Avrupa'daki yeni siyasi anlayışla birlikte bu blokaj ortadan kalktı ve 22. faslı açtık" dedi.
Yılmaz, "2015 Sonrası Kalkınma Gündemine Yönelik Avrupa ve Orta Asya Perspektifi" konulu Bölgesel İstişare Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 22. faslın açılması için uzun bir süre beklenilmesi gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı:
"3,5 yıl aradan sonra ilk defa bir fasıl açmış olduk. Bu açılan 14. fasıl. Fakat her faslı açmak için 3,5 yıl beklersek daha 21 fasıl var, 70 yılı aşkın bir zaman geçmesi gerekir. Bundan sonra inşallah bu kadar uzun süre beklenmez. Teknik olarak bu fasıl açılabilir durumdaydı. Bugün birçok fasıl da o durumda.
Teknik olarak bir sorunumuz yok ama özellikle Fransa'nın geçmiş hükümetinin bir siyasi blokajı söz konusuydu. Bu faslı tam üyelikle ilgili gördükleri için bloke etmişlerdi. Şimdi Fransa'daki yeni siyasi anlayışla birlikte, Avrupa'daki yeni siyasi anlayışla birlikte bu blokaj ortadan kalktı ve 22. faslı açtık."
Yılmaz, 22. faslın açılmasının Türkiye'nin tam üyelik perspektifinin teyit edilmesi anlamına geldiğini belirterek, 22. faslın, Türkiye'nin AB'nin 2014-2020 bütçesinde katılım öncesi fonlardan yararlanması anlamında büyük önemi bulunduğunu kaydetti.
Yılmaz, şunları söyledi:
"22. fasıl fon kullanımıyla çok yakından ilgili. Ekonomik ve sosyal konularla çok yakından ilgili. Avrupa Birliği'nin 7 yıllık bütçeleri var. 2014-2020 bütçesi hazırlanıyor.
Bir taraftan bu bütçe kapsamında Türkiye'nin katılım öncesi fonlardan yararlanması anlamında bu fasıl önemli, IPA dediğimiz Katılım Öncesi Mali Yardım aracından faydalanma açısından önemli. Diğer taraftan üyelik sonrası yapısal fonların kullanımına Türkiye'yi hazırlama anlamında çok önemli bir fasıl.
Bu fasıl vesilesiyle kurumlarımızın kapasiteleri gelişecek. Daha yeni stratejiler politikalar üreteceğiz. Yine bu fasıl vesilesiyle izleme sistemleri, katılımcılık gibi konularda önemli ilerlemeler sağlayacağız. 7 Tane kapanış kriteri var.
Bunlardan bir tanesi siyasi, onu saymıyoruz. O genel bir kriter, onun dışındakilerin hepsi aslında yararlı unsurlar. Biz en kısa sürede bunları gerçekleştirmek için gayret edeceğiz"