Siyasi partilerde bayramlaşma

AK Parti'yi CHP heyeti ziyaret etti. Ziyarette gündemi terör olayları ve Mina'daki facia oluşturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, devletin dışında zor kullanan olursa devletin o zor kullananlara hukuk çerçevesinde, meşru çerçevede gereğini yapacağını belirterek, "Biz istiyoruz ki bu ülkede kan akmasın. Bu ülkede gözyaşı olmasın. Bu ülke farklı fikirleri bir arada yaşasın" dedi.

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar çerçevesinde, AK Parti'yi ilk olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, milletvekilleri Özcan Purçu, Muharrem Erkek ve PM üyesi Sera Kadıgil ziyaret etti.

AK Parti'de CHP heyetini, Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Ankara milletvekilleri Murat Alparslan, Jülide Sarıeroğlu, Mahmut Sami Malli ve Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Meryem Göka karşıladı.

Tezcan, toplumsal barışa çok ihtiyaç duyulduğu şu dönemlerde kardeşliğin önemini vurguladı. Mina'daki izdiham nedeniyle tüm İslam alemine başsağlığı dileyen Tezcan, güzel, mutlu ve kardeşçe bayramların olduğu günlerin birlikte yaşanmasını diledi.   

AK Parti'li Özdağ da bayramların, birlik ve beraberliğe vesile olmasını temenni etti. 

Mina'da yaşanan trajedinin herkesi derinden üzdüğünü söyleyen Özdağ, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diledi.

Özdağ, son zamanlarda Türkiye'nin daha fazla birlik ve beraberliğe, kardeşliğe ihtiyacı bulunduğunu belirterek, bayramların da kardeşlik, dayanışma, birlik ve beraberlik anlamına geldiğini söyledi. 

Milletin mutluluğu, milletin ve devletin güçlü hale gelmesi, refah seviyesinin artması için parlamentoda hep birlikte çalışmaları gerektiğini dile getiren Özdağ, şöyle konuştu: 

"Bütün demokrasilerde, bütün siyasal teorilerde zor kullanma hakkı devlete ait, devlet zor kullanır. Devletin dışında zor kullanan olursa devlet o zor kullananlara hukuk çerçevesinde, meşru çerçevede gereğini yapar. Biz istiyoruz ki bu ülkede kan akmasın. Bu ülkede gözyaşı olmasın. Bu ülke farklı fikirleri bir arada yaşasın. Biz 12 Eylül'leri yaşadık. 60 darbesinden önceki dönemleri yaşadık. Türkiye'ye çok zararlar verdi. İnşallah, farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek, beraberce bu topraklarda yaşayalım. Demokrasiyi içselleştirelim. Güçlü bir ordumuz, ekonomimiz olsun. Beraberce yapalım. Bunu TBMM, sivil toplum kuruluşları yapacak. En önemlisi 4 parti beraber yapacağız. İnşallah bu bayram da kardeşliğimize vesile olur."

"Bayramları fırsat olarak değerlendirmek lazım"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, siyasetin kendi içinde doğal bir gerilim yaşandığını ancak bayramların siyasetin o gergin ve gerilimli anlarından çıkıp, daha suhulet içinde daha makul konuşmaların yapılabildiği fırsatlar verdiğini söyledi. 

Tezcan, "Bu noktada da gerçekten Türkiye'deki son dönemlerde yükselen gergin ortamın giderilmesi ve siyasetteki o birlik dilinin oluşabilmesi açısından bayramları bir fırsat olarak değerlendirmek lazım. Türkiye'nin normalleşme sürecinde siyaset kurumuna çok büyük görev düşüyor. Birbirimizi anlayarak, dinleyerek, birbirimizin gerçek düşüncelerinin ne olduğunu, siyasetin tartışma dilinin dışına çıkıp başka bir pencereden bakabildiğimizde, sanıyorum Türkiye önümüzdeki dönemde problemlerini çözme konusunda daha büyük bir mutabakatı yakalayabilecektir. Bayramların da buna vesile olmasını diliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Seçim çalışmalarının da konuşulduğu ziyarette konuklara çikolata ve mesir macunu ikram edildi.

CHP'nin ziyaretinde AK Parti seçim şarkısı konuşuldu

AK Parti heyeti, CHP'yi ziyaret etti.  CHP Genel Merkezi'ne gelen AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu başkanlığındaki heyeti, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Milletvekili Necati Yılmaz, Parti Meclisi Üyeleri Fevzi Gümüş ile Rana Bozkurt karşıladı.

Bayramlaşmanın ardından Gündoğdu, "Biz de bugün 'haydi bismillah' dedik, 'CHP ile bayramlaşmayı başlatalım' dedik" ifadesini kullandı. Bunun üzerine Tanrıkulu da "Biz de her günümüze, her işimize 'haydi bismillah' diyerek başlıyoruz" karşılığını verdi.

Besmelenin 78 milyonun ortak değeri olduğunu hatırlatan Gündoğdu, "Besmeleyle start verdiğimiz çalışma da bir milletvekiliniz tarafından YSK'ya götürüldü. Sayın Genel Başkan da 'Biz ibadeti Allah için yaparız' dedi. Şimdi, 'biz ibadeti Allah için yaparız' siyasete dini alet etmek olmuyor da 'haydi bismillah neden oluyor'u kamuoyu anlayabilmiş değil. Sonuçta besmele bizim hayat tarzımız, biz yaşamaya devam edeceğiz. Hukuki gerekçeler, kurallar neyse de seçim kanunları boyutunda ona uyacağız" dedi.

Sezgin Tanrıkulu da Gündoğdu'nun sözlerine karşılık, "Bir şeyi düzeltmemiz lazım. Koalisyon görüşmeleri sırasında kesinlikle imam hatipler, din dersleri gündeme gelmemiştir. Gündeme gelmeyen konular üzerinde konuşma yapılmasını şahsen doğru bulmam. Besmele bizim kutsalımızdır. Hem '78 milyonun ortak değeridir' diyorsunuz hem de seçim şarkısı gibi bir propaganda aracına, herkesin kutsal değeri olan besmeleyi koyuyorsunuz. Bu ebedi mağduriyeti bundan sonra size yaşatmayacağız" diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu ise "Şimdi, 'biz ibadeti Allah için yaparız' siyasete dini alet etmek olmuyor da 'haydi bismillah neden oluyor'u kamuoyu anlayabilmiş değil. Sonuçta besmele bizim hayat tarzımız, biz yaşamaya devam edeceğiz" dedi.

HDP, DSP, Vatan Partisi ve BBP, CHP'yle bayramlaştı

HDP, DSP, Vatan Partisi ve BBP heyetleri de CHP'ye bayramlaşma ziyaretinde bulundu.

Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen başkanlığındaki HDP heyetinin ziyaretinde gündemi Mina'daki izdiham oluşturdu. 

Bilgen, şunları söyledi:

"Ne yazık ki hem Türkiye'de siyaset son derece kamplaştırıcı bir dille seyrediyor hem de içinde bulunduğumuz coğrafya ne yazık ki her gün yeni ölümlere hatta katliamlara sahne oluyor. İşte hac ibadetini yapan Müslümanların 800'e yakınının bir organizasyon hatası nedeniyle hayatını kaybetmiş olması, yani ibadetin eziyete dönüşmüş olması tam da dinin amacı olan insanları mutlu etme misyonuyla taban tabana ters bir durumun bu coğrafyada olduğunu gösteriyor. Yine mezhep çatışmaları, Şii camiinde bomba patlatarak 20'nin üzerinde insanın hayatını kaybetmiş olması bu coğrafyada barışı, özgürlüğü, adaleti egemen kılmak için her şeyi yeniden düşünmeyi zorunlu kılıyor." 

Dün hacda ve Yemen'de çok acı olayların meydana geldiğini anımsatan ve yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet  dileğinde bulunan Tanrıkulu da şöyle konuştu:

"Ama Suudi Arabistan hükümeti de maalesef bu hac organizasyonuna bir turizm işi olarak bakmakta, bir gelir sarhoşluğu içerisinde bu olaya yaklaşmakta. Rezidans yapmakla, yeni şeyler yapmakla bir modernleşmeyi eş değer görmekte. Tek yapacakları bir iş var, milyarlarca dolar petrol gelirleri var, bu işe bir gelir getiren unsur olarak değil, insanların güven içinde bu görevi yerine getirecekleri bir ortam yaratması gerekir. Bunu da diğer Müslüman ülkelerle işbirliği içinde yapmaları lazım. Suudi Arabistan yönetiminin buna bir gelir getirici turizm faaliyeti olarak bakmaması lazım."  

Türkiye'nin bir seçime gittiğine dikkati çeken Tanrıkulu, seçimin adil ve dürüst bir ortamda geçmesi gerektiğini vurguladı.

Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova başkanlığındaki DSP heyeti de CHP'ye bayram ziyaretinde bulundu. 

Tambova, ülkenin genel durumuna baktıklarında istemedikleri bir seçime gittiklerini belirterek, çok coşkulu bir seçim atmosferi olacağını düşünmediklerini, seçimlerin sağlıklı ve bir şekilde ülkenin demokrasisine yakışır şekilde gerçekleşmesini umduklarını kaydetti. 

Genel Başkan Yardımcısı Nusret Senem başkanlığındaki Vatan Partisi heyeti de CHP'yi ziyaret etti. 

Senem, "Bizim dileğimiz huzurlu bir seçim olmasıdır, Türkiye istemediğimiz halde bu noktaya sürüklendi. Bu vesileyle milletimiz her halde bunu iyi değerlendirir ve Türkiye AKP hükümetinden bu seçimde kurtulur diye umuyoruz" diye konuştu. 

Ünsal Karabulut başkanlığında BBP heyeti CHP'yi ziyaret ederek, Kurban Bayramı'nı kutladı.

Mina'da hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Karabulut, Suudi Arabistan yönetimini eleştirdi. 

MHP'den heyetlere ziyaret

Kurban Bayramı dolayısıyla siyasi partiler arası bayramlaşmalar kapsamında MHP'yi sırasıyla DSP, AK Parti, BBP, Saadet Partisi, DP ve CHP heyetleri ziyaret etti. 

MHP'de heyetleri Genel Başkan Yardımcısı Karakaya, Ankara Milletvekili Mustafa Mit ve MYK üyesi Sultan Gündüz karşıladı.

Bayramlaşmaya gelen AK Parti heyetinde, Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Kadın Kolları Tanıtım ve Medya Başkanı Zeliha Akın ve Gençlik Kolları MKYK üyesi Merve Arslaner yer aldı.

Buruk bir bayram yaşandığını belirten MHP'li Karakaya, 20 Temmuz'dan sonra başlayan terör olayları ile şehit ailelerinin evinden feryat yükseldiğini söyledi. 

Karakaya, seçim güvenliğinin önemli bir sorun haline geldiğini öne sürerek, şöyle devam etti:

"Bugünlerde taşıma sistemi oy kullanılması konusunda bazı önlemlerden bahsediliyor. Sandıkların başka bölgelere konulması biçiminde. MHP olarak böyle bir yaklaşımın da doğru olmadığını ifade ediyoruz. Çünkü devletin belli bölgelerde, belli mahallelerde sandık koymamasını hükümranlık hakkı ile doğrudan alakalı görüyoruz. İnşallah devlet olarak varlığımızı her yerde hissettirerek, ülkenin tamamında bir seçimin yapılmasını ve her yerde sandık konulmasını MHP olarak biz, ülkeyi yönetenlerden istiyoruz. Aksi takdirde özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde seçimde katılma oranının çok düşük olmasının sonrasında geçireceği, özellikle de uluslararası arenada yaratacağı tartışmaları da gerçekten iyi düşünmek lazım."

Karakaya'nın bu sözleri üzerine İşler, terörle mücadele konusunda bazı ilçelerde ciddi sıkıntılar olduğunu belirtti. Milletin iradesinin sandığa yansıması konusunda güvenlik güçlerinin ve seçim kurullarının aldığı bazı kararlar çerçevesinde bazı sandıkların taşınmasının gündeme geldiğini aktaran İşler, şunları söyledi:

"Bunları hem güvenlik açısından hem de seçmenin hür iradesinin sandığa yansımanı açısından da önemli buluyorum. Temennilerinize katılıyorum ki her yerde normal şartlarda seçimin yapılması esastır fakat takdir edersiniz ki iki aydır da orada ciddi bir süreçten geçiyoruz. Bu sürecin getirmiş olduğu bazı olumsuzluklar söz konusu. Bunlardan hareketle valilerimizin ilçe, il seçim kurullarına yapmış olduğu müracaatlar neticesinde seçim kurullarının almış olduğu kararlara bizler de hükümet olarak, AK parti olarak, zaten bütün partiler de uymak durumunda. Dolayısıyla alınan kararların da hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah güzel bir seçim yaparak yolumuza devam edeceğiz 1 Kasım'dan sonra."

İşler'in AK Parti'nin seçim müziğinin YSK tarafından yasaklandığını hatırlatması üzerine Karakaya, "Her seçimde böyle bir şansınız oluyor. CHP, o noktada yetişti yine imdadınıza" dedi. 

İşler'in, gülerek "Ne gibi?" diye sorması üzerine, Karakaya, "Böyle bir itirazla birlikte bugün medyada 'CHP, bismillah'ı yasaklattı' şeklinde, alanda size katkı sağlayacak durum ortaya çıkmış oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi ne zaman sıkışsa CHP bir ip atıyor" diye konuştu. 

"Mutabakat sağlanabilir"

CHP'yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, PM üyesi Sera Kadıgil, MHP'yi ziyaret etti.

Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca güvenlik güçlerine düzenlenen iki ayrı saldırıda 2 askerin şehit olduğunu hatırlatan Tezcan, şehitlere Allah'tan rahmet, millete baş sağlığı diledi. 

Karakaya da 1 Kasım seçimlerinin ülkeye barış ve huzur getirmesini temenni ederek, "İnşallah hep birlikte ülkenin partileri, siyasileri olarak ülkeyi içinde bulunduğu zor durumlardan, sıkıntılı ortamlardan daha güzel günlere götürüceğiz" dedi.

Seçim kampanyalarında seçim büroları, parti genel merkezleri ve il binaları dışında bayrak asılmaması yönünde bir öneri olduğunu hatırlatan Karakaya, "İnsanlar yoruldu. Bizim bu konularda iktidar partisi ile yarışmamız da mümkün değil ekonomik konularda. Özellikle bayrakların asılması, çok ciddi emek, ekonomik kaynak gerektiriyor" dedi. 

Karakaya'nın sözleri üzerine Tezcan, "Arka arkaya 3 ay içinde 2. seçim yapılıyor. Bu ciddi bir kaynak israfı bir taraftan ekonomik anlamda. Önemli ölçüde de çevre kirliliği yaratıyor. Hem sesli yayınlarla ilgili, gürültü kirliliği yapmayacak şekilde bir düzenleme yapılabilirse partiler olarak böyle bir mutabakat sağlayabilirsek yararlı olur diye düşünüyorum. Olacak gibi, öyle görünüyor" diye konuştu. 

DSP, BBP, Saadet Partisi ve DP heyetleri de MHP'ye ziyarette bulundu. 

HDP'ye ziyaret

HDP Genel Merkezini sırasıyla AK Parti, CHP, DSP ve Saadet Partisi heyetleri ziyaret etti.

HDP'de heyetleri HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Parti Meclisi Üyesi Fatma Kurtulan karşıladı.

Bayramlaşmaya gelen AK Parti heyetinde Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Canan Kalsın, Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Yıldız yer aldı.

Baluken, bayramların barış ve kardeşlik duygularının ön plana çıktığı günler olduğunu vurgularak "Hem ülke hem bölge olarak en fazla ihtiyaç duyduğumuz şey kardeşlik ve barıştır" dedi.

Toplumda yok sayılan ve ötekileştirilen kesimler arasında başörtülüler ve Kürtlerin de olduğunu vurgulayan Gündoğdu, "Bütün ötekilerin beriki olması için özgürlük adına çok önemli adımlar attık" dedi. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin HDP, AK Parti ve 78 milyonun da devleti olduğunu ifade eden Gündoğdu, devletin özgürlükleri tavizsiz genişletmesinin esas olduğunu ama bununda güvenlik önlemleri alınmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

Gündoğdu "Mübarek bayram günün de ben kardeşliği önemsiyorum. Bunun için teröre fırsat vermememiz lazım, mesafe koymamız lazım. Teröristle aramıza mesafe koymamız lazım. Bunda HDP'ye büyük iş düştüğüne inanıyorum. Batı'da dillendirilen barışın Doğu ve Güneydoğu'da da gereği yapılmalı" dedi.

El ele tutuşalım

CHP'yi temsilen Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ve Parti Meclisi Üyesi Sera Kadıgil, HDP'yi ziyaret etti.

Bu bayramın hem ülkede hem de yakın coğrafyada can yakıcı olayların gölgesinde geçtiğini dile getiren Tezcan, şöyle konuştu:

"Dileğimiz önümüzdeki dönem için bu bayram günlerinin toplumsal uzlaşı ve barışı sağlamak konusunda önemli bir işaret ve dönüşüm olması. Bayrama yakışan tutumun, hayatın her alanına ve bayram dışındaki günlere de yerleşmesini ve siyasette de egemen olmasını arzu ediyoruz. Siyaset kurumu normalleşmeyi sağlayamadığı sürece, toplumda normalleşmeyi sağlamak çok kolay olmayacak. O yüzden bütün partiler, siyasetçiler ve siyaset kurumunun sadece bayram günlerinde değil, bayram sonrasında da dostluğun, barışın, toplumsal uzlaşmanın güçlendiği üslupla siyaseti yürütme sorumluluğu var. Biz bu duygularla bayramı kutluyoruz. Türkiye güçlü bir bir ülke yeter ki kendi gücümüzün farkına varıp millet olarak ele ele tutuşalım."

Tezcan'ın dile getirdiği mesajlardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Baluken, AK Parti heyetinde yer alan Gündoğdu'nun bayramlaşmada siyasi mesajları ön plana çıkarmasını eleştirdi.

Toplumda kutuplaştıran anlayışların yerine kapsayıcı ve birleştiren siyasetlerin dizayn edebilmesi gerektiğini vurgulayan Baluken, "CHP'nin bu konuda sadece ülkemiz değil, bölgemiz açısından da önemli bir misyonu da var. Yerine getirebileceği çok fazla işler var. Temennimiz odur ki önümüzdeki dönemde barışla ilgili kardeşlikle ilgili bölgenin demokratik geleceğiyle ilgili bütün çalışmalarda halkımızın bizlerden olan beklentilerini karşılayan bir siyasetle buluşabilelim" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir