Siyasilerin 'zamanaşımı' yorumları

Kılıçdaroğlu ve CHP'li vekiller , Sivas davasının zamanaşımından düşüşünü "Türkiye için yüzkarası" olarak yorumlarken, Egemen Bağış da "Hepiniz gibi benim de içim sızladı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Siyasiler, Sivas'ta, 2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılmasına ilişkin davanın, 2 sanık yönünden ölmeleri, 5 sanık yönünden ise zaman aşımı nedeniyle düşürülmesini yorumladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sivas davası sanıklarının yakalanmaması, davanın zamanaşımına uğramasının, "Türkiye için yüzkarası" olduğunu söyledi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sivas olayları davasının düşmesiyle ilgili "Hepiniz gibi benim de içim sızladı" dedi.
 
Kemal Kılıçdaroğlu, Sivas davasına ilişkin şöyle konuştu: "Ortaçağ'da insanlar yakılarak öldürüldü. İnsanlar yakılarak öldürüldü. Öldüren insanların bir kısmı evlendi, askere gitti, düğün yaptı, çocuğunu okula gönderdi ama bulunamadı, yakalanamadı. Bu sürecin içinde AK Parti'nin büyük sorumluluğunun bulunuyor. Sanıkların yakalanmaması, davanın zamanaşımına uğraması "Türkiye için yüzkarası."
 
Kılıçdaroğlu, böyle bir tabloyu kabul etmenin mümkün olmadığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu tablo özgür, insan haklarına önem veren bir Türkiye'ye yakışmıyor. Bu tablo, eğitilmiş, eğitimi içşelleştirmiş bir topluma yakışmıyor. Bu tablo, yüreğinde insan sevgisi olan bir Türkiye'ye yakışmıyor. Bu tablo, her türlü inanca ve kimliğe saygı duyan bir topluma yakışmıyor. Bu tablonun içinde AKP'nin ağırlığı var. Çünkü, onların faillerinin büyük ölçüde avukatlığını, AKP milletvekilleri yapıyordu. Onlar şu anda parlamentoda. 
 
Acaba Sayın Başbakan 'oh oldu, iyi oldu, zamanaşımına uğradı; biz de bu işten kurtulduk' diyecek mi? Eminim içinden diyor ki 'oh çok iyi oldu, zamanaşımından kurtardık.' Böyle bakıldığında zaten Türkiye ayrışıyor, bölünme dediğimiz düşünce insanların belleklerine yerleşiyor. Kim olursa olsun insanların haklarını savunmak, herkesin, özellikle parlamenterlerin görevi olmak zorundadır. İnsan hakları ihlallerine karşı en duyarlı kesimin, parlamento olması gerekir."
 
Tanrıkulu: Hukuk dışı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, mahkeme kararını bu şekliyle kabul etmediklerini ifade etti. Yasama organının bu olaya zamanında el koyması gerektiğini savunun Tanrıkulu, kararı yargının yüz karası olarak nitelendirdiklerini ve kınadıklarını belirtti. 
 
CHP Denizli milletvekili İlhan Cihaner, kararı hukuk dışı olarak nitelendirdi. Ölenlerin yakınlarının avukatlarından Şenal Sarıhan da olayın mahkeme tarafından insanlığa karşı işlenmiş suç olarak kabul edilmesini önemli bir adım olarak değerlendirdi. Zaman aşımıyla ilgili kararı ise olumsuz olarak değerlendiren Sarıhan, "Sözleşme, insanlığa karşı işlenmiş suça hangi sıfatla katılırsa katılsın, hatta eylem gerçekleşmemiş bile olsa bunu suç olarak kabul eder ve zaman aşımından yararlandırmaz. Biz temyiz edeceğiz. Yargıtay umarım bu olumlu adıma daha sağlam bir adımla katkı sunacak" dedi. 
 
Bağış: İçim sızladı
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Sivas olayları davasının düşmesiyle ilgili "Hepiniz gibi benim de içim sızladı" dedi.
 
Yürütmenin bir mensubu olarak yargı konusunda yorum yapmayı doğru bulmadığını söyleyen Bağış, "Ama Türkiye'nin AB standartlarında bir yargı reformuna ihtiyaç duyduğu bu 2 gün içerisinde herhalde bir kez daha anlaşılmıştır. Bu ülkede hepimizin ortak paydası AB standartlarında bir yargı olmalıdır. O yüzden çalışmalarımızı sürdürmeliyiz" şeklinde konuştu.

Demirtaş: Biz, halkın acılarının yanındayız

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Büyük devlet Sivas sanıklarını yakalayamamıştır. Bunun 10 yılı da AKP iktidarı döneminde geçmiştir" dedi.
 
Bu karara isyanını haykırmak isteyen mağdur yakınlarının, dostlarının, milletvekillerinin; gazlarla, tazyikli sularla, coplarla "işkenceye tabi tutulduğunu" öne süren Demirtaş, bu olayların Başbakan'ın grup toplantısında "demokrasi nutukları attığı dakikalarda meydana geldiğini" söyledi.
 
Başbakan'dan "Sivas'ın hesabını soracağız" sözünü duymanın mümkün olmadığını belirten Demirtaş, "Firari sanıkları yakalamaya gelince AKP süt dökmüş kedi gibidir" dedi.
 
Demirtaş, Sivas davasında sanık yakınlarının avukatlığını yapanlardan bazılarının bugün AK Parti'den bakan, milletvekili, parti yöneticisi olduğunu öne sürdü.
 
Demirtaş, "(Sivas'ı, Uludere'yi unutalım, aman AKP yıpranmasın). Ne kıymetliymiş bu AKP. Sizin için bu kadar kıymetliyse alın turşusunu kurun. Biz, halkın acılarının yanındayız" diye konuştu.
 
Tan: Sorumlu AKP iktidarı
BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan yıllardır sonucu beklenen Sivas davasının düşmesini "fiyasko" olarak değerlendirdi. 
Bugün verilen kararın Türkiye siyasi tarihine kara bir leke olarak geçeceğini belirten Tan, bu durumun sorumlusunun 10 yıldır iktidarda bulunan AK Parti olduğunu iddia etti.
Sivas davasında olduğu gibi Hrant Dink cinayeti davasında da sonuca ulaşılamadığını ileri süren Tan, "Bu cinayeti işleyenler ile üzerini örtenler aynı çevrelerdir" dedi. 
 
(Anka)(AA)