Sizler tarih yazmıyor, yapıyorsunuz

Cumhurbaşkanı Gül, Tunus Ulusal Kurucu Meclisine hitap etti. Gül konuşmasında, "Heyecan duyuyorum; çünkü, sizler tarihyazmıyor, yapıyorsunuz. Bugüne kadar başardıklarınızı Türk halkı olarak büyük takdirle izliyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


TUNUS - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tunus Ulusal Kurucu Meclisinde Tunus halkının temsilcilerine seslenen ilk konuk cumhurbaşkanı olmaktan büyük gurur ve heyecan duyduğunu belirterek, "Heyecan duyuyorum; çünkü, sizler tarih yazmıyor, yapıyorsunuz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Tunus Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Mustafa Bin Cafer ile görüştükten sonra Tunus Ulusal Kurucu Meclisine hitap etti. Gül, kendisini Meclise takdim eden Bin Cafer'in konuşmasından mutluluk duyduğunu belirterek, "Biz de bunlardan ziyadesiyle memnun olduk" ifadesini kullandı.
Gül, konuşmasına, "Kadim dostluk ve kardeşlik müktesebatıyla bağlı olduğumuz Tunus halkının milli iradesinin hakiki manada vücut bulduğu bu Mecliste sizlere hitap etmekten büyük onur duyuyorum" sözleri ile başladı.
Tunus'un, "Arap Baharı" ve "Arap uyanışı"nın fitilini ateşleyen ülke olduğunu belirten Gül, Kurucu Meclis üyelerine "Tunus'un geleceğini inşa eden sizlere hitap etmek şüphesiz büyük bir ayrıcalıktır" diyerek seslendi.

"Işık tutacak fener oldunuz"

Gül, şöyle devam etti:
"Bu Mecliste Tunus halkının temsilcilerine seslenen ilk konuk Cumhurbaşkanı olmaktan, Türk milleti ve şahsım adına büyük gurur ve heyecan duyduğumu ifade etmek isterim.
Heyecan duyuyorum; çünkü, sizler sadece Tunus'un değil tüm Arap aleminin istikbaline ışık tutacak bir fener oldunuz.
Heyecan duyuyorum; çünkü, bu Meclis bölgemizde her türlü bedeli ödemek pahasına büyük bir özgürlük, hak, adalet ve onur mücadelesi veren tüm kardeş halkların yüzünü çevirdikleri bir demokrasi mabedi olmuştur.
Heyecan duyuyorum; çünkü, sizler tarih yazmıyor, bugün aslında tarihi yapıyorsunuz."

"1848 ve 1989 devrimlerine benzettim"

Gül, Tunus halkının başarısının tarihi olduğuna işaret ederek, "Daha önce yaptığım pek çok konuşmada Tunus devriminin ateşlediği Arap Baharını Avrupa'daki 1848 ve 1989 devrimlerine benzettim. Yaşanan dönüşümün tarihin hızlanmasından kaynaklanan geri dönülemez bir süreç olduğunu hep vurguladım" dedi.
Tunus halkının, muvaffakiyetleriyle ne kadar övünse az olduğunu dile getiren Gül, "Bugüne kadar başardıklarınızı Türk halkı olarak büyük bir takdirle izliyoruz. Şu anda çatısı altında bulunduğumuz Ulusal Kurucu Meclis, Arap Baharının etkilerini yaşayan ülkeler arasında, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanını seçebilmiş, hükümetini kurabilmiş tek meclistir" diye konuştu.
Tunus'un, devrim geçirmiş hiçbir ülkeye nasip olmayan bir demokratik olgunluk ve anlayış içinde milli mutabakatı sağladığına vurgu yapan Gül, şunları söyledi:
"Devrimi nispeten en az maliyetle gerçekleştirdiniz. Daha fazla kardeş kanının dökülmesine, yeni kin ve nefret tohumlarının ekilmesine izin vermediniz. Devlet kurumlarının tahrip olmasına müsaade etmediniz.
Tunus halkının tüm renklerini, tercihlerini yansıtan temsil niteliği fevkalade yüksek bir Kurucu Meclis oluşturmayı başardınız."
Gül, bütün bunların ışığında Kurucu Meclisin yeni, demokratik, müreffeh Tunus'un yol haritasını belirleyecek anayasayı da büyük bir titizlik ve olgunluk içinde hazırlayacağına inancının tam olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Esasen, Arap Baharının kaynağı olan Yasemin Devriminin bu topraklarda yeşermesi de tesadüfi değildir. İslam aydınlamasının zirve noktasını temsil eden büyük İslam mütefekkiri İbn-i Haldun'un doğduğu topraklar olan Tunus'ta, modern tarihin üçüncü demokrasi dalgasının fitilinin ateşlenmesi tesadüflerle açıklanamayacak tarihi bir olaydır."
Cumhurbaşkanı Gül, Tunuslu genç ve aydınların kıvılcımını yaktığı devrimin Batı Avrupa ve Amerika'da cereyan eden birinci demokrasi dalgası, 1989'dan sonra Doğu Avrupa ve Latin Amerika'da yaşanan ikinci demokrasi dalgası gibi tarihteki yerini alacağını vurguladı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir