Socar&Turcas, 5 milyar dolarlık inşaata başlıyor

Rafineri lisansını alan firma, Aliağa'daki rafineriyi 2014 yılında tamamlamayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Socar&Turcas Enerji A.Ş çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Socar&Turcas Rafineri A.Ş, Petkim'in Aliağa kompleksinde bin 375 dönüm alanda yapacağı rafineri yatırımı için lisans alma işlemlerini tamamladı. Yatırım, 5 milyar dolara, 2014 yılında tamamlanacak.

Socar&Turcas Enerji A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz, 2008 yılı aralık ayında başvurdukları Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) lisans almayı başardıklarını belirterek, bürokrasi sürecini çok titiz bir çalışma ile hiçbir aksama olmadan tamamladıklarını söyledi. Yavuz, 2009 kasım ayında Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu belgesini alarak, en zorlu etaplardan birini geçtiklerini, 10 milyon ton/yıl kapasiteli rafineride temelin en kısa zamanda atılacağını kaydetti.

İnşa aşamasında asgari 7 bin, faaliyet aşamasında ise bin kişiye ek istihdam sağlanacağını ifade eden Yavuz, Socar&Turcas Grubu olarak 2018 yılında 10 bin kişilik bir istihdam potansiyelini hedeflediklerini kaydetti.

Alanında en büyük özel sektör yatırımı

5 milyar dolara mal olacak bu yatırımların 1960'lı yıllarda başlayan sanayileşme hamlesinden sonra, bilgi ve sermaye yoğun sektörlere yapılan en büyük özel sektör yatırımı olduğuna dikkati çeken Yavuz, üretilecek 10 milyon ton ürünün tamamının, bugün ithal edildiğini kaydetti. Yavuz, rafineriyi 2014 yılı sonunda üretime almayı hedefledikleri söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir