Socar&Turcas, Ege Rafinerisi için lisansını aldı

Törende konuşan Enerji Bakanı Yıldız, proje için yer tahsis edilmesinin ardından çevrecilerden gelen itirazları eleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Socar & Turcas Rafineri A.Ş'nin Ege Rafinerisi'ne tahsis edilen lisans, Ankara Rixos Oteli'nde düzenlenen törenle firmaya verildi. Türkiye kıyılarında yatırım izni bekleyen 46 enerji projesi bulunduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, proje için yer tahsis edilmesinin ardından çevrecilerden gelen itirazları eleştirdi.

Yıldız, Ankara Rixos Oteli'nde düzenlenen Socar & Turcas Rafineri A.Ş'nin Ege Rafinerisi Lisanslandırma töreninde yaptığı konuşmada, bu projenin iki ülkenin gelişmişliğine daha fazla katma değer katacağını, gelişimin, teknoloji transferinin ve istihdamın bir resmi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin kıyılarında yatırım izni bekleyen 46 projenin olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, ''Turizmiyle, ulaşımıyla, sanayisiyle, enerjisiyle Türkiye'nin bütün kaynakları bizim değerlerimizdir. Ama şu anda gördüğünüz tesisin katma değeri çok ama çok fazla'' dedi. 

Türkiye'nin 8 bin 448 kilometre kıyısının bulunduğunu anlatan Bakan Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

''Nereye enerji ile alakalı bir şey yapılsa, o güzelim yerlerimizin hepsi badem gözlü oluyor. Bunda bir yanlışlık var. Türkiye'nin enerji projelerine hitap edebilecek yerler de var. Buraya gelip nükleer santral de kurabilirsiniz. Aynı şekilde turizm tesisi, balık çiftliğini kurabileceğiniz yerlerde var. Birini yapmak diğerinden vazgeçmek anlamına gelmez ki.

Hangi ülkede 8 bin 500 kilometrelik kıyı var? Onu da yapalım diğerini de yapalım, berikini de yapalım. Enerji bölgesi ise enerji ile yapılacak şeyler var. Turizm bölgesi ise turizm ile yapılacak şeyler var. Orman bölgesi ise orman ile alakalı geliştirilecek işimiz var. Hepsi Türkiye'nin zenginliğidir.''

Lisanslandırılan rafineri sayısı 6'ya ulaştı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş törende yaptığı konuşmada, Socar & Turcas Rafine şirketine verecekleri lisansla birlikte Türkiye'de lisanslandırılan rafineri sayısının 2'si yatırım aşamasında olmak üzere 6'ya ulaştığını belirtti.

Köktaş, bugün verdikleri yatırım izniyle birlikte Türkiye'nin yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip yeni bir rafineriye kavuşmasına yönelik ilk adımı attıklarını dile getirdi.

Kurum'dan 49 yıllığına lisans alan Socar & Turcas Ege Rafinerisinin, Türkiye'de rafineri - petrokimya entegrasyonunu başlatan bir yatırım olması nedeniyle önemli olduğunu belirten Köktaş, söz konusu yatırımın Türkiye'nin tek petrokimyasal üreticisi olan PEKKİM'e hammadde güvenilirliği sağlayacağını, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesinin önünü açacağını ve Türkiye'nin kimya sanayinini geleceğe taşıyacak en önemli yatırım projesi olduğunu dile getirdi.

Köktaş, bu rafineride petrokimyasal hammaddelerinin yanı sıra bugün Türkiye'nin ithalat yoluyla karşıladığı dizel ve jet yakıtını üretileceğini bildirdi.    

10 bin kişi istihdam edilecek

Socar & Turcas Enerji A.Ş Grup Üst Düzey Yöneticisi ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da yaptığı konuşmada, rafineri projesinin lisanslandırma töreninin, Türkiye'nin ekonomi tarihinde yerini alacağını ifade etti.

Rafineri projesinin, Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye endüstrisine bir armağan olacağını dile getiren Yavuz, hazırlanan projeyle 10 bin kişiye istihdam sağlanacağını, 2023'de sürekli eleman sayısını da 10 bin olarak hedeflediklerini açıkladı.

Konuşmaların ardından rafineri lisansı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından Kenan Yavuz'a verildi. Daha sonra Yavuz, Bakan Taner Yıldız'a, TURCAS Petrol Yönetin Kurulu Başkanı Erdal Aksoy'da  EPDK Başkanı Köktaş'a plaket verdiler.

Törene Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile çok sayıda üst düzey yönetici de katıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir