Societe, leasing şirketi arıyor, Burgan Faktoring kuruluyor

Kendi yasasına kavuşup, Finansal Kurumlar Birliği altında birleşen banka dışı finans sektörüne yabancı ilgisi yükselişte. Dünya devleri Türkiye’de leasing ve faktoring şirketi satın almak için kolları sıvadı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ - BORSA/FİNANS SERVİSİ

Banka dışı finans sektöründe hareketli günler yaşanıyor. Son yıllarda gerçekleştirilen düzenlemelerin etkisiyle yabancı oyuncuların sektöre ilgisi yeniden artmaya başladı. Fransız Societe Generale, satın almak için leasing şirketi ararken Kuveytli Burgan Bank, faktoring şirketi kuruyor. Faktoring sektörünün başarılı oyuncularından olan Strateji Faktoring’e ise uzun zamandır satın alma teklifleri geldiği kaydedilirken, sermayesini yeni limite yükseltemeyen faktoring şirketlerinde ise kepenkler bir bir kapanıyor. 

2012 yılındaki düzenlemeyle leasing, faktoring ve finansman şirketleri kendi özel kanunlarına kavuşurken, üç sektör Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altında birleşti. Geçen 2,5 yılda leasing sektöründe yeni ürünler pazarlamasının yolu açılıp, yüzde 1’lik KDV avantajının kapsamı genişletildi. Faktoring sektörü ise dış ticaretin finansmanında etkin rol alabilecek hale büründü. Finansman şirketlerine ise stok finansmanı izni verilerek büyümelerinin önü açıldı. 

Bütün bu gelişmeler, yabancı oyuncuların sektöre ilgisini yeniden canlandırdı. Fransız bankacılık devi Societe Generale, Türkiye’de bir leasing şirketi satın almak için arayışa çıktı. Konuya yakın kaynaklar, kuruluş temsilcilerinin FKB’yi ziyaret ederek bilgi aldığı öğrenildi. Ulaştığımız Societe Generale temsilcileri ise konu ile ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Avrupa’nın en büyük leasing şirketi olan Societe Generale Leasing Solutions’ın yıllık leasing hacmi Türkiye’deki tüm sektörün iş hacminden daha fazla. Leaseurope rakamlarına göre, şirketin 2013’te ulaştığı iş hacmi 12 milyar euro civarında bulunurken, Türkiye’de leasing sektörünün hacmi aynı dönemde yaklaşık 5 milyar euro seviyesindeydi. 

Burgan Faktoring için karar alındı 

2012 sonunda Eurobank Tekfen’i satın alarak Türkiye piyasasına giren Burgan Bank ise faktoring iştiraki kuruyor. Bankanın yönetim kurulunda faktoring şirketi kurulması için karar alındı. Bankaya yakın kaynaklar yeni kurulacak faktoring şirketinin banka iştiraki olarak rekabete katılacağını ve şirketin yıl sonuna doğru faaliyete geçeceğini dile getirdi. Burgan Bank’ın taşınacağı yeni binada faaliyet gösterecek şirket için şimdilerde yönetim kadrosu oluşturulduğu öğrenildi. 

Faktoring sektörü yaprak döküyor 

Yabancı yatırımcı leasingle olduğu kadar faktoring sektörüyle de ilgileniyor. 20 milyon liralık ödenmiş sermaye şartını yerine getiremeyen şirketler birer birer kapanmaya başlarken, diğer taraftan yeni şirketler kuruluyor, yatırımcı ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Sektörün içinden kaynaklar, yabancı yatırımcıların Türkiye’de faktoring sektörünü araştırdığını bildiriyorlar. 

Strateji Faktoring’e son 7 ayda 3 defa teklif geldiği bildirilerken, yatırımcıların özellikle banka ortaklığı olmayan şirketlerle ilgilendiği belirtildi. Eylül ayında uluslararası bir sempozyumla faktoring sektörünün dünya temsilcilere Türkiye’de bir araya gelmesi planlanırken, bu sempozyumun birleşme ve satın almalar için de önemli bir işlev görmesi bekleniyor. 

Öte yandan faktoring sektöründe beklenen yaprak dökümü de başladı. Sektöre getirilen kurallar çerçevesinde faktoring şirketlerinin ödenmiş sermayesini 2015 sonuna kadar 20 milyon liraya çıkarması gerekiyor. Bu koşulu yerine getiremeyen şirketler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) lisans iptali için başvurmaya başladı. 

Son üç ayda, 4 faktoring şirketi sektörden çekildi. Nisan ayında Trend Faktoring ve Kıbrıs Faktoring’in lisansı iptal edilirken, mayıs başında, Ce-Sa Faktoring’in, haziranda da First Faktoring’in lisansı iptal edildi. Dört şirketin lisansı da kendi başvuruları üzerine BDDK tarafından iptal edildi. Sektöre yakın bir başka isim, yatırımcı bulunamazsa yıl sonuna kadar 2-3 şirketin daha kapanabileceğini bildirdi.