SODES'in bu yılki bütçesi 200 milyon lira

Devlet Bakanı Yılmaz, istihdamı birinci öncelikli mesele olarak gördüklerini ve üzerinde çok durduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ELAZIĞ - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Sosyal Destek Programı'nın (SODES) gelecek yılki  bütçesini 200 milyon lira olarak belirlediklerini söyledi.

Yılmaz, İstanbul'a gitmek üzere Bingöl'den karayoluyla geldiği Elazığ'da, havaalanında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yılmaz, bir gazetecinin SODES'te son durumun ne olduğuna ilişkin sorusuna karşılık verirken, bu programın amacının, istihdamı artırıcı, toplumun dezavantajlı kesimlerini topluma entegre edecek ve kültür, sanat, spor gibi toplumun hayatını renklendirecek faaliyetlere destekte bulunmak olduğunu hatırlattı.

Daha önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uygulanan programı bu yıl ilk kez Doğu Anadolu Bölgesi'nde uygulamaya koyduklarını belirten Yılmaz, "25 şehre 150 milyon lira tahsis ettik. Bununla birçok proje hayata geçirilmiş olacak. Bir defalık program değil. SODES'in gelecek seneki bütçesini 200 milyon lira olarak belirledik. 2011'de de devam edecek" dedi.

Yılmaz, projeleri geçmeyenlerin gelecek yıllarda da uygulanacak programa başvurmalarını, bu süreçte eksiklerini tamamlamalarını; onaylanan projelerin de çok ciddi bir şekilde uygulanmasını istedi.

"İstihdam, birinci öncelikli mesele"

Bakan Yılmaz, bir gazetecinin "İstihdam konusunda başarıya ulaşılabilecek mi?" şeklindeki sorusuna yanıt verirken de, bu konuda çok yönlü çalışmalar yapıldığını söyledi. Daha önce İş-Kur'un bugünkü gibi kurslar ve eğitimler düzenlemediğini anlatan Yılmaz, İş-Kur'un bugün eğitimle birlikte iş gücü piyasası analizleri yaptığını, böylece iş dünyasının ihtiyaçlarına göre kurslar düzenlediğini anlattı.

Yılmaz, "İşsizlik dediğimiz hadisenin en temel belirleyicilerinden bir tanesi mesleksizlik. Bir taraftan iş adamları işçi, vasıflı insan arıyor bulamıyorlar. Diğer taraftan birçok insan iş arıyor, bulamıyor. İşte bu açığı kapatmakta İş-Kur çok önemli çalışmalar yapıyor. SODES'teki çalışmalarımız da İş-Kur gibi meslek edindirme, insanlarımızı mesleklere hazırlama yönünde programlar" dedi.

Yılmaz, istihdamın çok geniş bir konu olduğunu, sadece mesleki eğitimle halledilemeyeceğini belirterek, bu yönde yatırımları teşvik etme, kırsal kalkınma destekleri, kalkınma ajansları aracılığıyla verilen destekler, KOSGEB destekleri ve son olarak gerçekleştirilen borçların yeniden yapılandırılması uygulaması gibi çalışmalar olduğunu anlattı. Yılmaz, şunları söyledi:

"İstihdamı biz birinci öncelikli meselemiz olarak görüyoruz ve üzerinde çok duruyoruz. Ama bunu özel sektör kanadıyla birlikte yapıyoruz. Sadece kamu gözüyle bakmıyoruz. Kamu-devlet artı özel sektör, girişimciler. Hep birlikte bu kalkınmayı gerçekleştirmemiz, istihdamı artırmamız gerekir diye düşünüyoruz."

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir