Soğan zam şampiyonu

TZOB'un ocak ayı fiyat bültenine göre fiyatı en çok düşen ürün limon olurken; soğan zam şampiyonu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) "Ocak Ayı Fiyat Bülteni"nde, geçen ay, üretici ve market arasındaki fiyat farkının mandalinada yüzde 499'a kadar çıktığı belirtilerek, bu oranın yaş sebze ve meyvede yüzde 498,9, kurutulmuş ürünlerde yüzde 286,4, baklagillerde yüzde 252,2, pirinçte yüzde 199 ve hayvansal ürünlerde yüzde 206'lara kadar ulaştığı kaydedildi.

Bültene göre, geçen ay market fiyatlarında 8 üründe değişim olmadı, 6 üründe azalma, 15 üründe ise fiyat artışı görüldü. Ispanak, elma, nohut, kuru üzüm, yumurta, süt, tavuk eti ve toz şeker fiyatları değişmedi. Dana etinde yüzde 8, domateste yüzde 10,9, limonda ise yüzde 11,7 fiyat düşüşü gözlendi. Buna karşılık, soğanda yüzde 81,4, yeşil fasulyede yüzde 47,6, sivri biberde yüzde 27,5 fiyat artışı oldu.

Dana eti ucuzladı

Ocak ayındaki üretici fiyatlarına bakıldığında 12 üründe fiyatlar, bir önceki aya göre değişmedi, 5 üründe azalma, 10 üründe ise fiyat artışı meydana geldi.

Pırasa, patates, mandalina, armut, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru kayısı, yumurta ve sütte fiyat değişimi görülmedi. Soğanda yüzde 64,7, yeşil fasulyede yüzde 47,1, patlıcanda yüzde 35,6 fiyat artışı oldu. Dana etinde yüzde 2,1, havuçta yüzde 12,3, domateste yüzde 20,6, limonda yüzde 20,7 fiyat düşüşleri görüldü.

Soğan çürüyünce fiyat yükseldi

Bültene göre, limonda görülen fiyat düşüşlerinde ihracat iadelerinin geç ve düşük ilan edilmesi ile tüketici talebindeki daralma etkili oldu. Et fiyatlarındaki düşüşteki ana neden çok miktarda karkas etin ithal edilmesi. Üretimde yaşanan düşüş ve yağışların mahsulü çürütmesi ise soğan fiyatlarını artırdı.

Bu konularda ilginizi çekebilir