Soma'da 2 bin 831 madenci işten çıkarıldı!

Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan facianın yaşandığı Eynez ocağı ile aynı şirket tarafından işletilen Atabacası ocağında toplam 2 bin 831 madenci işten çıkarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Soma Kömürleri AŞ, Soma'da şirketin işlettiği kömür madenlerinden 2 bin 181'i facianın meydana geldiği Eynez ocağı, 637'si merkez ocak, 13'ü de şirket personeli olmak üzere 2 bin 831 işçinin iş akdinin fesh edildiğini bildirdi.

Soma Kömürleri AŞ, şirket tarafından işletilen madenlerden işçi çıkarılmasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Eynez kömür ocağında 13 Mayıs'ta meydana gelen facianın ardından ilçedeki diğer iki madenin de üretime kapatıldığı, bununla birlikte şirketin ve bağlı bulunduğu Soma Holding'in mal varlıklarına tedbir konulduğu hatırlatıldı. 

"Mayıs ayında işten çıkarılmaları gerekiyordu" 

Eynez ocağındaki işten çıkarmaların, mayıs ayında olması gerekmesine karşın işçilere 6 ay süreyle çift maaş ödemesi yapıldığının savunulduğu açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  

"Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKİ ile şirketimiz arasında 5 yıl önce imzalanmış olan sözleşme 2014 Mayıs ayında sona ermiştir. Bu sözleşme uyarınca mayıs ayı sonunda iş akitlerinin sonlanması gereken Eynez madeni işçilerine, üretim durduğu ve madenlerden gelir elde edilemediği için kazadan bu yana geçen 6 ay için Türkiye İş Kurumu İşsizlik Fonundan ve şirketimiz adına TKİ kurumdan hak edişlerimizden mahsup edilmek üzere her ay 2 maaş ödenmiştir. Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin, çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmamıştır. Çalışma imkanı bulunmayan bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmamaktadır."  

Şirket 2 bin 831 işçinin iş akdini feshetti  

Bu nedenlerle çalışmayan işçilerin iş akitlerinin feshedilmesi mecburiyetinin ortaya çıktığı ve Eynez ocağında görevli 2 bin 181 madencinin işten çıkarıldığının kaydedildiği açıklamada, şu bilgilere yer verildi:  

"Bu madende (Eynez) kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 işçi bir süre daha çalışmaya devam edecektir. Şirketimize bağlı diğer ocaklarda da işçi sayısında aynı nedenle kısmi bir azaltmaya gidilecek ve toplam işçi sayısı 2182'ye indirilecektir. İş akdi feshedilecek işçilerden 637'si merkez ocaktan, 13'ü Soma Kömür İşletmeleri AŞ'den olacaktır. Eynez madeninden ayrılan işçilerle birlikte iş akdi feshedilen işçi sayısı 2831'dir."  

Bu konularda ilginizi çekebilir