Soma'da 301 maden işçisi hayatını kaybetti

Madende sabah 09.00'da başlayan yangının kontrol altına alındığını, faciada ölen işçi sayısının 301'e ulaştığını söyleyen Bakan Yıldız, Özdil'e "müstehaktır" sözünden dolayı eleştiride bulundu. "O kelimenin bedeli ödenmek zorunda" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MANİSA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden son 2 işçinin de cesedinin made ocağından çıkarıldığını söyledi. Son iki maden işçisi ile birlikte Soma'daki faciada kaybedilen canımız 301'e ulaştı.

Bakan Yıldız, sabah saatlerinde başladığını söylediği yangının kontrol altına alındığını söyledi. Manisa Soma'daki maden faciasının 5. gününde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, 13 Mayıs salı günü gerçekleşen facianın acı bilançosunu paylaştı:

"485 işçimiz kurtarıldı, 301 işçimiz hayatını kaybetti. 10 işçimizi daha bugün ailelerine teslim etmeyi planlıyoruz. Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden son 2 işçinin de cesedi çıkarıldı."

"Bu acı siyaset üstü"

İlk günden bu yana bu acının siyaset üstü olduğunu söylediğini vurgulayan Bakan Yıldız, Soma'ya gelerek acıları paylaşan siyasilere, sanatçılara, STK'lara ve tüm vatandaşlara teşekkür etti.

"İhmali olan herkes cezasını çekecek"

Bakan Yıldız, Türkiye'yi yasa boğan kazada ihmali olduğuna inanılan herkesin cezasını çekeceğini vurguladı.

Özdil'e ağır eleştirilerde bulundu

Günlerdir Soma'da maden işçilerine ulaşmak için yoğun bir çalışma yaptıklarını söyleyen Bakan Yıldız, Hürriyet köşe yazarı Yılmaz Özdil'in faciayla ilgili "Olan biten müstehaktır denilebilir. Türkiye Tayyip Erdoğan ile layığını bulmuştur" şeklindeki sözlerine yönelik ise ağır eleştirilerde bulundu. 

"77 milyon yaralı demiştim, bu adam yaralı değilmiş!"

İsim vermeden konuşan Yıldız, "Bir adam kalkıyor, bunlar müstehaktır diyor. Bunu kaldıramam. Yalnızca AK Parti mitingine gitti diye burada hayatını kaybedenlere bunu müstehak görüyorsa, 77 milyon yaralı demiştim, birini çıkarın! Bu adam yaralı değilmiş!" dedi.

"Bu cümle 77 milyon - 1  tarafından kabul edilemez"

"Benim ona söyleyecek hiçbir cümlem yok." diyen Yıldız, Özdil'in çalışma arkadaşlarına seslenerek, "Böyle bir adamla nasıl çalışılır, nasıl fikir paylaşılır. Müstehaktır demek, böyle bir ölümü makul hale getirmektir. Böyle bir cümle 77 milyon - 1  tarafından kabul edilemez." ifadelerini kullandı.

Yıldız: "Müstehaktır" kelimesinin bedeli ödenmek zorunda

"Böyle bir insafsızlığı, insansızlığı kabul edemeyiz." şeklinde konuşan Yıldız,  Özdil'in, "müstehaktır" kelimesinin bedeli ödenmek zorunda olduğunu, bunu kendi veya hükümet adına değil, işçiler adına söylediğini ifade etti.

Bakan Yıldız'ın sabah saatlerinde yaptığı açıklamalardan notlar:

"Yaşam odaları konusunda düzenlemeye gidilecek mi?"

Gazetecilerin "yaşam odaları konusunda düzenlemeye gidilecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine de kazanın sıra dışı ve herkesi çok derinden yaraladığını vurgulayan Yıldız, "Bu kazanın yalnızca bir kurumumuzla değil, bütün bu yapıyla alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacak. Ne varsa alternatif, değerlendirmesi gereken bundan sonra onlar yapılacak Ondan yana müsterih olun" diye konuştu.

Bakan Yıldız, soruşturmayla ilgili bir soru üzerine de şu yanıtı verdi:

"Şu anda bana ulaşan bir konu yok. Mutlaka onlar bir değerlendirme yaptılar, fakat o değerlendirmeler sonucunda tamamladılar mı, yoksa devam ettirecekler mi kendileriyle konuşmamız gerekiyor. Konuştuktan sonra kamuoyuyla paylaşırız. Bilirkişiyle beraber, savcıyla, iş müfettişiyle beraber girilen ocakta çalışmanın sonuna varıp varmadıklarını da görüşeceğiz. Hata Çalışma Bakanımızın bu konuda bilgisi varsa o da paylaşabilir kamuoyuyla."

Yıldız, son olarak çıkan lokal yangını kontrol altına almadan, en fazla üç işçimizle alakalı işlem yapamayacaklarını, onu kontrol altına almaları gerektiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir